Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. 

Sportowcy przyjmujący 2,5 g betainy dziennie, którzy intensywnie trenują, zwiększają odpowiedź anaboliczną organizmu na trening. Naukowcy z University of Connecticut opisują tego typu zjawisko w European Journal of Applied Physiology.

Dieta osoby trenującej dostarcza około 100-300 mg betainy dziennie, jednak, jak wskazują naukowcy, bezpiecznie możemy tę ilość podnieść nawet do 9-15 g dziennie bez konsekwencji zdrowotnych. 

betanina

Badanie

W badaniu wykorzystano osoby trenujące, które deklarowały 4-letni staż treningowy, a ich średnia wieku wynosiła 19 lat. Przez okres 2 tygodni badani otrzymywali 2 dawki betainy dziennie, po 1,25 g każda. Naukowcy sprawdzali krew osób trenujących przed treningiem nóg, jak i 15 min. po wysiłku. Przed treningiem, jak i 10 min. po wysiłku pobierana była również próbka komórek mięśni nóg. Po okresie dwóch tygodni suplementacji naukowcy powtórzyli badanie tym, razem nie stosując betainy.

Wyniki

15 minut po treningu stężenie kortyzolu we krwi było nieco niższe, niż w przypadku placebo. Po treningu zarejestrowano również zwiększoną ilość białek sygnałowych “Akt” oraz “p70-S6k”, które świadczą m.in. o zwiększeniu poziomu anabolizmu. Co więcej, zanotowano również wzrost stężenia hormonu wzrostu i IGF-1. 

Czy betanina działa anabolicznie?

Wykorzystanie suplementacji betainą przekłada się na obniżenie poziomu kortyzolu, przy jednocześnie zwiększonej aktywności hormonów anabolicznych. Oznacza to, że suplementacja betainą skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników, co skutecznie wspomagać będzie również zapobieganie działaniu katabolizmowi. Betaina może więc okazać się nie tylko skutecznym suplementem wspomagającym pracę układu pokarmowego, ale również będzie wspomagać nasz organizm pod kątem wysiłkowym. 

Źródło: 

1.Eur J Appl Physiol. 2013 marzec; 113 (3): 793-802.

2.J Inherit Metab Dis. 2011 luty; 34 (1): 3-15.

3.Am J Clin Nutr. 2004 wrzesień; 80 (3): 539-49