Alergie, zarówno wziewne, jak i pokarmowe są uciążliwe i niekiedy bardzo trudne do zwalczenia. Zwłaszcza że walka z nimi czasami polega wyłącznie na unikaniu czynników wywołujących niechcianą reakcję organizmu. Dostępne środki terapeutyczne często wywołują skutki uboczne, zatem nie każdy się na nie decyduje, jednak istnieją jeszcze inne metody [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Treningi sportowe, zwłaszcza długotrwałe, podobnie jak wyczerpująca praca fizyczna mogą prowadzić do przemęczenia organizmu i występowania pewnych uciążliwych skutków ubocznych. W pewnych specyficznych warunkach pojawić się mogą między innymi bóle brzucha. Kiedy dochodzi do takich objawów, warto zorientować się, czy wystarczy odpocząć trochę [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów stosowanych od lat 90. XX wieku. Związek ten był znany dużo wcześniej, ale nie znano jego właściwości. Czy kreatyna może zwiększać wytrzymałość mięśni? Właśnie to mieli zamiar sprawdzić naukowcy... Jaka jest skuteczność kreatyny W pierwszej serii w grupie suplementacji wykonano 9% więcej [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby [...]
Pierwotne wykorzystanie l-karnityny w świecie sportu polegać miało na działaniu usprawniającym transport wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co miało za zadanie przyspieszyć proces redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak szereg ciekawych właściwości l-karnityny sprawia, że posiada ona nieco szersze zastosowanie, w tym nawet wykorzystanie [...]
Czego potrzebujemy: jedna polędwiczka wieprzowa - około 600 g tymianek, sól, pieprz 30 g oleju kokosowego 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego lekkiego 2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej 1 żółtko Jak wykonać: Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy [...]
Czego potrzebujemy: naleśniki: 1 jajko 125 ml wody gazowanej 125 ml mleka 0,5% 100 g mąki orkiszowej jasnej 5 ml oleju kokosowego szczypta soli 300 g fasolki szparagowej 50 g Dzikiego sosu - ulubionego Jak wykonać: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy bez dodatkowego tłuszczu. Mnie zawsze wychodzi 5 sztuk naleśników o średnicy około 27 [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
Alkohol, palenie papierosów, stosowanie dopalaczy, narkotyki, to nie są z pewnością rzeczy, z których możemy być dumni. Wywierają one wielokierunkowy, negatywny wpływ na nasze zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Burzą lub uniemożliwiają zawiązanie poprawnych związków społecznych. Stanowią również przyczynę wielu dramatów ludzkich. Okazuje [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
Żelazo jest głównym pierwiastkiem śladowym w organizmie i nie da się przecenić roli, jaką odgrywa w funkcjonowaniu układu krwionośnego i kształtowaniu codziennego samopoczucia. Warto dbać o odpowiednio wysoką jego podaż i regularnie kontrolować morfologię krwi, gdyż uratować to może przed wieloma zaburzeniami fizjologicznymi. Dlaczego żelazo jest [...]
Beta-alanina (BA, β-alanina) jest jednym z najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Wykazuje wpływ na osiągi w pracy krótkotrwałej (sprint, walka, zapaśnicza, krótka seria w treningu siłowym), także w tej trwającej od 60 do 240 sekund (kilka minut), poprawia wyniki (w biegu na 800 m, ale przynosi korzyści np. [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. Kiedy ważenie wszystkiego tego, co jemy, nie jest przesadą? Czy osoba, która pierwszy raz wchodzi na bieżnie, [...]
Alkohol jest jednym z najtwardszych narkotyków, naukowcy stawiają go w jednej linii z heroiną, metamfetaminą i kokainą. Jest mniej szkodliwy dla użytkownika w porównaniu do innych środków np. z grupy opioidów, ale przynosi większe koszty społeczne (zdrowotne, utraty produktywności, wypadki drogowe i inne niebezpieczne zdarzenia, rozpad rodzin, [...]
Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]