Tysiące lat udoskonaleń produktów z mleka doprowadziły do momentu, w którym precyzyjnie wybrać można, które to dokładnie cząsteczki chce się dostarczyć do organizmu, a których nie. Łatwo dostępne są m.in. tradycyjne produkty fermentowane (np. kefir), mleka o zmienionym składzie (np. bezlaktozowe), a także smakowe odżywki białkowe (np. kazeinowe), [...]
Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. [...]
Problemy określane mianem internalizacyjnych to trudności emocjonalne i behawioralne przejawiające się dominującym poczuciem dyskomfortu psychicznego i somatycznego. Do tego typu problemów zalicza się zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, w tym objawy depresji, wycofanie z kontaktów społecznych oraz objawy somatyczne, które nie są związane ze [...]
Składniki: 60g mąki gryczanej 30g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 4 jaja 140g banana 60g zmielonych migdałów 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta sody oczyszczonej na wierzch: 90g borówek i 60g malin Sposób przygotowania: Jaja i banana zblendować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do [...]
Dyskusje o tym, która odżywka jest lepsza – białko serwatkowe, czy kazeina – nie ustają. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że białko serwatkowe (WPC/WPI) lub kazeina jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje [...]
Przyprawianie posiłków chilli może przyspieszyć efekty diety redukcyjnej. Holenderscy dietetycy opublikowali w PLoS One artykuł, w którym przedstawili wyniki swoich badań na temat kapsaicyny, najbardziej aktywnej substancji znajdującej się w chilli. Kapsaicyna To ona odpowiada za ostry smak papryczki chilli. W organizmie wchodzi ona w interakcję z [...]
Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]
Osoby trenujące uwielbiają kofeinę. Stosowana jest ona głównie jako element przedtreningówki lub w formie kapsułkowanej. Niezależnie od tego, czy lubisz "małą czarną", przedtreningówkę czy też kofeinę w kapsułkach, jej dodatek przed wysiłkiem daje nam wiele korzyści. Co warto zapamiętać? Kofeina jest skutecznym i legalnym, dodatkiem, który [...]
Święta wielkanocne to doskonały pretekst do wypróbowania nowych przepisów. Sprawdź przepis na orzechowe jajka z dodatkiem białka! Składniki: 150g masła orzechowego z solą 15g odżywki białkowej bezsmakowej 20g syropu klonowego 100g czekolady proteinowej Wykonanie: masło orzechowe wymieszaj razem z syropem klonowym i odżywką białkową, masa powinna [...]
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
Nie do przecenienia są właściwości magnezu względem pracy mięśnia sercowego, w tym jej rytmu. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować niepokojące skutki uboczne, a w skrajnych przypadkach nawet mieć tragiczne konsekwencje. Uniknąć tego można, dostosowując dzienne spożycie do pewnych norm oraz własnych obserwacji samopoczucia i ewentualnych [...]
Przeziębienia należą do schorzeń, których długość trwania często niezależna jest od stosowanych środków terapeutycznych. Przeważnie trwają kilka dni i w tym czasie można jedynie zredukować dotkliwość ich przebiegu poprzez złagodzenie niektórych symptomów za pomocą produktów spożywczych, czy suplementów diety i / lub preparatów farmakologicznych. [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
Probiotyki i prebiotyki silnie oddziałują z przewodem pokarmowym człowieka. Pierwsze z tych dwóch, to organizmy żywe, a dokładnie mikroorganizmy, które uznawane są za prozdrowotne dla gospodarza, czyli w tym przypadku człowieka. Druga grupa z kolei to substancje, które dostarczają bakteriom probiotycznym związków chemicznych niezbędnych do [...]
Niewiele jest związków chemicznych tak rozsławionych przez branżę anti-aging, jak koenzym Q10 (Co-Q10; ubichinon). Odgrywa szereg ważnych ról w komórkach organizmu i znanych jest wiele jego funkcji związanych ze starzeniem się organizmu. Zbyt niskie jego poziomy, zarówno na skutek kiepskiej diety, jak i zaburzeń genetycznych, mogą prowadzić do [...]
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]
Składniki: Jajko M 40 g oleju rzepakowego 140 g mleka Olejek waniliowy 160 g mąki pszennej 70 g erytrytolu Łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 6 sztuk W jednej misce mieszamy za pomocą trzepaczki jajko, olej, mleko i kilka kropel olejku waniliowego. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Następnie [...]