Składniki:

Przepis na 6 sztuk 

W jednej misce mieszamy za pomocą trzepaczki jajko, olej, mleko i kilka kropel olejku waniliowego. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą mokre składniki z suchymi. Mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia. 3/4 masy przelewamy do papilotek. Do każdej muffinki dajemy łyżeczkę truskawkowego musu owocowego i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 25 minut. 

muffinki

Krem:

  • 100 g mleka 
  • 35 g Śnieżki 

Mleko ubijamy ze Śnieżką na puszystą bitą śmietanę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki. 

Wartości odżywcza jednej muffinki

  • 199 kcal 
  • B: 5.6 g
  • T: 9.2 g
  • W: 24.5 
Komentarze (1)
M-ka

Fajny przepis, tylko zamiast trzepaczki polecam jakiś ręczny mikser (może być nawet taki z końcówką z ostrzami) - lepiej i dużo szybciej się to wszystko ubije i napowietrzy, co przy babeczkach ma znaczenie. Najpierw ubijamy w wąskim naczyniu jajko z erytrolem, aż powstanie możliwie gęsta piana (można dodać małą szczyptę soli, żeby jajko się dobrze ubiło; poprawia to też smak wypieków), później dodajemy stopniowo mąkę i gdy będzie gęste po trochę mleka, razem z mąką wrzucamy proszek do pieczenia, a na koniec olejek zapachowy i olej. Minuta, dwie i gotowe.

0