Składniki:
- Jajko M
- 40 g oleju rzepakowego
- 140 g mleka
- Olejek waniliowy
- 160 g mąki pszennej
- 70 g erytrytolu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na 6 sztuk
W jednej misce mieszamy za pomocą trzepaczki jajko, olej, mleko i kilka kropel olejku waniliowego. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Następnie łączymy ze sobą mokre składniki z suchymi. Mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia. 3/4 masy przelewamy do papilotek. Do każdej muffinki dajemy łyżeczkę truskawkowego musu owocowego i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 25 minut.
Krem:
- 100 g mleka
- 35 g Śnieżki
Mleko ubijamy ze Śnieżką na puszystą bitą śmietanę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki.
Wartości odżywcza jednej muffinki
- 199 kcal
- B: 5.6 g
- T: 9.2 g
- W: 24.5
Fajny przepis, tylko zamiast trzepaczki polecam jakiś ręczny mikser (może być nawet taki z końcówką z ostrzami) - lepiej i dużo szybciej się to wszystko ubije i napowietrzy, co przy babeczkach ma znaczenie. Najpierw ubijamy w wąskim naczyniu jajko z erytrolem, aż powstanie możliwie gęsta piana (można dodać małą szczyptę soli, żeby jajko się dobrze ubiło; poprawia to też smak wypieków), później dodajemy stopniowo mąkę i gdy będzie gęste po trochę mleka, razem z mąką wrzucamy proszek do pieczenia, a na koniec olejek zapachowy i olej. Minuta, dwie i gotowe.