Oddawanie krwi stanowi jeden z elementów pomocy, jaką jesteśmy w stanie oferować osobom, które potrzebują nagłej transfuzji krwi np. w wyniku wypadku komunikacyjnego. Oznacza to, że pobrany materiał od dawcy jest wykorzystywany na potrzeby innego organizmu, pod warunkiem zgodności grup krwi. Jednorazowo pobierana jest ilość 450 ml krwi z układu [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
[...] czy sosów. Z czym łączyć Quamtrax Instant Rice Flour? Idealne połączenie dla mączki ryżowej to dodatek wysokiej jakości białka serwatkowego. Do tego również można dodać nasiona chia, aby uzupełnić zdrowe tłuszcze omega 3 i błonnik. Podsumowanie Mączka ryżowa jest wysokiej jakości źródłem węglowodanów, które przydatne są zarówno w ciągu dnia, [...]
[...] o tym, że porcje są sugerowane i dobierać je należy według własnej diety i potrzeb. Z czym łączyć Quamtrax Choco Vegan Protein? W przypadku wegan dobrze jest dodać do diety nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), w celu zwiększenia w niej błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3: Ciekawym rozwiązaniem może być również komosa ryżowa (quinoa), którą [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już przyjęło, że nazywamy je orzechami i nikt nie drąży tematu ich kwalifikacji gatunkowej. Masło orzechowe to gęsta pasta, której [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych niż źródła zwierzęce. Osoby, które mają wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z codziennym dostarczeniem niektórych witamin, są osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego, które z powodu [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
[...] wszystkich kuszących przekąsek. Uporządkuj lodówkę i szafki uzupełniając je zdrową, bogatą w składniki odżywcze żywnością, taką jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona i orzechy. Trzymaj zdrowe produkty w zasięgu ręki i na pierwszym miejscu po otwarciu lodówki. Zwróć uwagę na wielkość talerzy oraz kolory w swoim otoczeniu Czy [...]
[...] fantazji! Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
[...] wypieków, zamiast jajek możesz użyć siemienia lnianego wymieszanego z wodą. Można wykorzystać też puree z dyni, jabłka, rozgniecione banany czy wcześniej namoczone nasiona chia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z jajek Technicznie rzecz biorąc, dieta wegańska zawierająca jajka już nią nie będzie. Nie znaczy to, że nie można połączyć [...]
[...] Jeśli chodzi o nieprzetworzone źródła białek w diecie, wybór nie jest zbyt szeroki. Głównymi produktami zabezpieczającymi zapotrzebowanie organizmu na białka u wegan są nasiona roślin strączkowych. Flagowymi reprezentantami tej grupy są: soja, soczewica, ciecierzyca i groch. Pod względem całkowitej zawartości białka w 100 g produktu [...]
[...] z pożywienia. Wniosek z tego taki, że najlepiej spożywać żywność zarówno surową, jak i gotowaną. Oczywiście rośliny to nie tylko warzywa i owoce, ale również orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Wszystkie zawierają flawonoidy, aczkolwiek różnią się one w zależności od tego, gdzie się znajdują. Na przykład, jagody są bogate we flawonoidy [...]