Fani czekolad często narzekają na ich względnie wysoką kaloryczność, która to kreowana jest przez znaczny dodatek cukru. Oczywiście istnieją czekolady bez dodatku sacharozy, jednak z reguły są to czekolady tak gorzkie, że nie każdemu smakują. Rozwiązaniem na tego typu rozterki dietetyczne są produkty dosładzane substancjami słodzącymi naturalnego [...]
[...] efekty przynosi czysta glukoza. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE [...]
[...] Accessed 2014 July 24. Kristensen, M., M. Jensen, J. Kudsk, et al. 2005. Short-term effects on bone turnover of replacing milk with colas beverages: a 10-day interventional study in young men. Osteoporos Int. 16: 1803–1808 Hossein Agha Aghili,1 Seyed Mohammad Hoseini, Soghra Yassaei, Seyed [...]
[...] requirements and muscle mass/strength changes during intensive training in novice bodybuilders” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/1400008/ Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage. Norton LE, Wilson [...]
[...] Blanchard C1. “A history into genetic and epigenetic evolution of food tolerance: how humanity rapidly evolved by drinking milk and eating wheat”. U.S. ARMY MEDICAL DEPARTMENT CENTER AND SCHOOL FORT SAM HOUSTON, TEXAS 78234-6100 “PARASITOLOGY I” Mieczysław Chorąży “Gen strukturalny – ewolucja [...]
[...] różnego rodzaju węglowodanów. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem [...]
[...] Léonil Gheorge Airinei Catherine Luengo Sophie Daré Robert Benamouzig Hélène Fouillet Jacques Fauquant „Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement” W badaniach Magali Lacroix i wsp. rola [...]
[...] różnego rodzaju węglowodanów. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem [...]
[...] mleczne mają też wpływ na kancerogenezę (nadmierne stymulują insulinę oraz IGF-1). Referencje: Maruyama K. „Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976 Thomas A. Sellers, Ph.D.,1 Robert A. Vierkant, MAS.,2 Julie Djeu, Ph.D.,1 Esteban Celis, M.D., [...]
[...] requirements and muscle mass/strength changes during intensive training in novice bodybuilders”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/1400008/ Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage. Norton LE, Wilson [...]
[...] Maruyama K. „Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976 Thomas A. Sellers, Ph.D.,1 Robert A. Vierkant, MAS.,2 Julie Djeu, Ph.D.,1 Esteban Celis, M.D., [...]
[...] „Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort” https://academic.oup.com/ajcn/article/80/5/1353/4690442 Susanna C. Larsson i in. „Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: A meta‐analysis of epidemiological studies” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.21305 Curtis [...]
[...] Mazo, and Flair José Carrilho “Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/#!po=9.01639 “Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes” http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] latach jego stan się poprawił, a gruczolaki zmniejszyły się. Sylimaryna - charakterystyka Sylimaryna to ekstrakt z Silybum marianum (znanego jako ostropest plamisty) lub milk thistle (oset mleczny). Zawiera on 5 flawonolignanów (silybinę, izosilybinę, silykrystinę, izosilykrystinę oraz dihydroksysilybinę silydianiny) oraz flawonoid [...]
[...] Maruyama K. „Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976 Thomas A. Sellers, Ph.D.,1 Robert A. Vierkant, MAS.,2 Julie Djeu, Ph.D.,1 Esteban Celis, M.D., [...]
[...] z których wynika, aby unikać mleka i produktów mlecznych”. Oczywiście, że istnieją. Wystarczy wpisać w google scholar lub w wyszukiwarce połączonej z bazą danych pubmed: „milk consumption IGF-1 fat” (bez cudzysłowu) i trafimy na opracowania w rodzaju: „Milk–the promoter of chronic Western diseases” („Mleko, sprawca przewlekłych chorób w [...]
[...] (UDCA) - jest silnie hydrofilnym i prawie nietoksycznym kwasem żółciowym, sylimaryna - to ekstrakt z Silybum marianum (znanego, jako ostropest plamisty) lub milk thistle (oset mleczny). Zawiera on 5 flawonolignanów (silybinę, izosilybinę, silykrystinę, izosilykrystinę oraz dihydroksysilybinę silydianiny) oraz flawonoid [...]
[...] Gheorge Airinei Catherine Luengo Sophie Daré Robert Benamouzig Hélène Fouillet Jacques Fauquant Daniel Tomé “Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement” [...]
[...] 16.Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence RL, Fullerton AV, Phillips SM. “Consumption of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male weightlifters.” [...]