Panowie czy z takiej maki da sie wyrobic ciasto? Czy ona ma byc jedynie dodatkiem do innej maki? I jeszcze jedno jaki ta maka ma smak? Zmieniony przez - Gruby17 w dniu 2010-08-16 10:15:39
[...] z jaj i maki gryczanej/ryzowej/orkiszowej/pszennej/zytniej (do niektorych typow trzeba dodac lyzke skrobi ziemniaczanej , zeby sie nie rozpadly) a czasem tylko woda + maka kukurydziana i wychodza takie bardziej tortille niz nalesniki :-) Heeej Julcziik ;-D No to jak juz pisze to cos tam pokaze jeszcze przy okazji .... :-P [...]
- Mleko // byle nie tluste i nie za duzo jesli lapiesz latwo tluszcz - Ryby // swieze, ew. filet z pangi - Jaja // moze byc - Ser Zółty // jak najmniej - Ser Biały // bdb - Ryż // bdb - Kasza // bdb - Makaron // bdb polecam z pszenicy durum - Tuńczyk // w sosie wlasnym, ale unikaj tych najtanszych ze wzgledu na rtec - Wędliny // unikaj, to [...]
Co do Magnum to moze wedlug ciebie to nie jest bialkowa odzywka a weglowodany albo lepiej moze to jest mąka :) tak jak wszedzie nie wiem do czego sie czepiasz nie chce mi sie scierac nawet i dyskutowac jadlem i wiem ze dobre moze sprobowac i wedlug mnie dobrze zrobi i tyle.
witam. z tymi witaminami to szerszy temat. Bardzo często problemem nie jest za mała ilość dostarczonych witamin, ale zbyt słaba wchłanialnośc układu pokarmowego( np.zaburzenia w budowie kosmków jelitowych spowodowane np. oczyszczonymi produktami typu biała mąka).Bardzo ważne jest także źródło witamin.Najlepiej wchłaniają się witaminy i minerały [...]
no nic.. i nie jestem "wyjadaczem bialka bo mi smakuje" a ma ono miec po prostu swoje zadanie.. tylko niestety felernie cos podjezdza pszenicą. bo smak smakiem, ale konsystencja jest calkiem inna, a tak nie powinno bys skoro roznica polega tylko na aromacie . ale mniejsza, jesli sklad i aminogram to bialeczko ma prawdziwy to jest dalej bez [...]
Ja tam nosze se w pudle kanapke z kurakiem albo potrawke kurakową z ryżem i wcinam w miejscu publicznym , fajna faza. A zapewniam cie że lepsze to od maka(mcdonald).
Pełnoziarnisty znaczy że mąka robiona jest z pełych ziaren, czyli nie oczyszczonych, polerowanych z tej dobroczynnej oslonki... Co wy o tych mielonych... ?? W testach jeden z testujących niedawno nawet robił wlasny chleb razowy i jest przepis ze zdjęciami. Jak ktoś chce się pobpawić i ma czas to fajna sprawa :-]
Chyba sobie żartujesz, że mąka z wodą wpłynie korzystnie na rozwój ogólnie pojętej formy sportowej. Nie wiem skąd takie herezje, ale to się nazywa podejście patologiczne do tego sportu - nie żadne poświęcenie. Nie bierz tego osobiście, teraz abstrahuuje od Twojego przypadku, ale gdyby w obieg weszła teoria która promowałaby spożywanie kociej kupy [...]
Nie no sos pomidorowy z koncentratu to profanacja. Dobre pomidory są ogólnie dostępne Generalnie tak, jak robię więcej porcji to kupuje pomidorki Mutti ale dla 1/2 pizz nie otwieram jeśli wiem że ich nie zużyje bo szkoda wyrzucać. Podobnie z mąka mozna zrobić na włoskiej Caputto, mozarelle dać tłustą a pizze polać oliwą :-P
Nie no sos pomidorowy z koncentratu to profanacja. Dobre pomidory są ogólnie dostępne Generalnie tak, jak robię więcej porcji to kupuje pomidorki Mutti ale dla 1/2 pizz nie otwieram jeśli wiem że ich nie zużyje bo szkoda wyrzucać. Podobnie z mąka mozna zrobić na włoskiej Caputto, mozarelle dać tłustą a pizze polać oliwą :-P haha to akurat prawda [...]
Wielkie dzięki EnvyY, myślę, że dobrze to wykombinowałaś Posprawdzałam jeszcze inne produkty takie jak ziemniaki i mąka pszenna biała, i wychodzi na to, że ta różnica brakujących węglowodanów się u nich jeszcze bardziej powiększa, a chyba one są bogate w skrobię Czyli będę po prostu musiała odejmować od węglowodanów tylko błonnik i mam [...]
To z cukrami to po prostu nie zaskoczyłam, że pisząc cukier mieli na mysli tylko cukry proste, ale teraz wszystko jest już oki Czemu odradzasz mąkę sojową ?? Coś z nią nie tak ?? A może chodzi o to, że sprawdzałam odtłuszczoną - w sumie wolałabym zwykłą, ale takiej nie mogę nigdzie zdobyć. Chciałam zrobić sobie naleśnika do twarogu (bo omlet z [...]
wszystko co jest na bazie pszenicy czy to chleb, maka itp. jest beee.. poza tym zasadnicza roznica miedzy ryzem bialym a bialym chlebem jest to, ze ryz jest znacznie mniej przetworzony i tutaj podejrzewam jest odpowiedz na Twoje pytanie
odpowiem krótko i prosto ryż jest zbierany jak roślina i sprzedawany, ewentualnie TYLKO pozbawiony łupiny chleb to porsukt wysokoprzetworzony, gdzie często dodawane bądź zawiera są takie rzeczy jak : guma guar emulgatory regulator kwasowości mąka pszenno-słodowa słód jęczmienny cukier karmel gluten pszenny [...]