diety pieczywo białe. Nie widzę specjalnych różnic między tymi produktami. I tutaj i tutaj błonnika brak. Zarówno pieczywo jak i ryż mają podobnie wysoki indeks glikemiczny. To na moje oko. Stąd pytanie do osób o głębszej wiedzy na ten temat.
...
Napisał(a)
Zastanawia mnie sprawa dlaczego większość miłośników kulturystyki na forach poleca i akceptuje w dietach ryż biały a poleca wykreślić z
diety pieczywo białe. Nie widzę specjalnych różnic między tymi produktami. I tutaj i tutaj błonnika brak. Zarówno pieczywo jak i ryż mają podobnie wysoki indeks glikemiczny. To na moje oko. Stąd pytanie do osób o głębszej wiedzy na ten temat.
diety pieczywo białe. Nie widzę specjalnych różnic między tymi produktami. I tutaj i tutaj błonnika brak. Zarówno pieczywo jak i ryż mają podobnie wysoki indeks glikemiczny. To na moje oko. Stąd pytanie do osób o głębszej wiedzy na ten temat.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Dlaczego ryż?
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witamina E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Wprawdzie ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, więc czerpie je z pożywienia. Ryż brązowy, dziki i parboiled są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały. Jeśli jednak lubisz biały, wybierz długoziarnisty – jest bogatszy w błonnik i wolniej trawiony.
Tego białe pieczywo ci nie dostarczy
Zmieniony przez - dcp w dniu 2014-08-19 18:45:55
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witamina E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Wprawdzie ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, więc czerpie je z pożywienia. Ryż brązowy, dziki i parboiled są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały. Jeśli jednak lubisz biały, wybierz długoziarnisty – jest bogatszy w błonnik i wolniej trawiony.
Tego białe pieczywo ci nie dostarczy
Zmieniony przez - dcp w dniu 2014-08-19 18:45:55
...
Napisał(a)
Według mojej wiedzy być może nieprawidłowej zarówno białe pieczywo jak i ryż biały bo o nim to mówię to węglowodany proste i przyswajają się niestety tak samo szybko. Błonnika biały praktycznie też nie posiada. Zostaje kwestia mikrolementów które wymieniasz. Tutaj sie nie ustosunkuje bo nie znam ilości witamin itp w pieczywie czy ryżu. Sprawdze to :) Pytam nie po to by badać zagadnienia teoretyczne tylko choruje na rzadka chorobe ktora uniemozliwia mi jedzenie innych wegli niz te proste. ( ryz bialy , biale pieczywo) btw cukrów też musze unikać.
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.
Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.
Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30
...
Napisał(a)
wszystko co jest na bazie pszenicy czy to chleb, maka itp. jest beee.. poza tym zasadnicza roznica miedzy ryzem bialym a bialym chlebem jest to, ze ryz jest znacznie mniej przetworzony i tutaj podejrzewam jest odpowiedz na Twoje pytanie
Impossible Is Nothing
Pomogłem ? Daj SOG'a :)
...
Napisał(a)
r102Według mojej wiedzy być może nieprawidłowej zarówno białe pieczywo jak i ryż biały bo o nim to mówię to węglowodany proste i przyswajają się niestety tak samo szybko. Błonnika biały praktycznie też nie posiada. Zostaje kwestia mikrolementów które wymieniasz. Tutaj sie nie ustosunkuje bo nie znam ilości witamin itp w pieczywie czy ryżu. Sprawdze to :) Pytam nie po to by badać zagadnienia teoretyczne tylko choruje na rzadka chorobe ktora uniemozliwia mi jedzenie innych wegli niz te proste. ( ryz bialy , biale pieczywo) btw cukrów też musze unikać.
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.
Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30
Do najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów złożonych – zaliczamy zboża, warzywa bogate w skrobię i rośliny strączkowe. Do tego wszelkie rodzaje ryżu oraz warzywa korzeniowe (ziemniaki, maniok) , bób, fasola, soja, soczewica itd. Natomiast za najlepsze produkty zawierające węglowodany złożone uznaje się pieczywo pełnoziarniste, owsianka, musli, otręby, kasze, makarony razowe i pełnoziarniste.
Jeśli chodzi o pieczywo białe – mocno zmielone ziarna tracą swoje składniki odżywcze, a samo pieczywo staje się mało wartościowe. Obecnie ciężko zakupić białe pieczywo bez dodatku substancji konserwujących czy spulchniających, które czynią je nie tylko mniej wartościowym, ale wręcz szkodliwym.
...
Napisał(a)
odpowiem krótko i prosto
ryż jest zbierany jak roślina i sprzedawany, ewentualnie TYLKO pozbawiony łupiny
chleb to porsukt wysokoprzetworzony, gdzie często dodawane bądź zawiera są takie rzeczy jak :
guma guar
emulgatory
regulator kwasowości
mąka pszenno-słodowa
słód jęczmienny
cukier
karmel
gluten pszenny
tłuszcz roślinny
substancje konserwujące
ryż jest zbierany jak roślina i sprzedawany, ewentualnie TYLKO pozbawiony łupiny
chleb to porsukt wysokoprzetworzony, gdzie często dodawane bądź zawiera są takie rzeczy jak :
guma guar
emulgatory
regulator kwasowości
mąka pszenno-słodowa
słód jęczmienny
cukier
karmel
gluten pszenny
tłuszcz roślinny
substancje konserwujące
...
Napisał(a)
Ja tak czy siak bym z białym ryżem uważał, szczególnie mówię to w kierunku osób, które łatwo nabierają tkankę tłuszczową. O wiele lepiej skupić się na makaronach razowych, płatkach owsianych, kaszach, a jak ryż to brązowy.
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
tak indywidualne podejście wskazane jak najbardziej :) co innego kwestie zdrowotne,a co innego ukierunkowane na zmianę kompozycje sylwetki
...
Napisał(a)
Jak ktoś będzie chciał napisać ci prawidłowo odradzi ci zarówno biały ryż jak i białe pieczywo.
Polecane artykuły