SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dlaczego ryż biały TAK a pieczywo biale NIE?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5572

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 108
Zastanawia mnie sprawa dlaczego większość miłośników kulturystyki na forach poleca i akceptuje w dietach ryż biały a poleca wykreślić z
diety pieczywo białe. Nie widzę specjalnych różnic między tymi produktami. I tutaj i tutaj błonnika brak. Zarówno pieczywo jak i ryż mają podobnie wysoki indeks glikemiczny. To na moje oko. Stąd pytanie do osób o głębszej wiedzy na ten temat.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 331 Wiek 53 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6042
Dlaczego ryż?

Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witamina E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Wprawdzie ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, więc czerpie je z pożywienia. Ryż brązowy, dziki i parboiled są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały. Jeśli jednak lubisz biały, wybierz długoziarnisty – jest bogatszy w błonnik i wolniej trawiony.

Tego białe pieczywo ci nie dostarczy




Zmieniony przez - dcp w dniu 2014-08-19 18:45:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 108
Według mojej wiedzy być może nieprawidłowej zarówno białe pieczywo jak i ryż biały bo o nim to mówię to węglowodany proste i przyswajają się niestety tak samo szybko. Błonnika biały praktycznie też nie posiada. Zostaje kwestia mikrolementów które wymieniasz. Tutaj sie nie ustosunkuje bo nie znam ilości witamin itp w pieczywie czy ryżu. Sprawdze to :) Pytam nie po to by badać zagadnienia teoretyczne tylko choruje na rzadka chorobe ktora uniemozliwia mi jedzenie innych wegli niz te proste. ( ryz bialy , biale pieczywo) btw cukrów też musze unikać.
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.

Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 4195 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 79357
wszystko co jest na bazie pszenicy czy to chleb, maka itp. jest beee.. poza tym zasadnicza roznica miedzy ryzem bialym a bialym chlebem jest to, ze ryz jest znacznie mniej przetworzony i tutaj podejrzewam jest odpowiedz na Twoje pytanie

Impossible Is Nothing

Pomogłem ? Daj SOG'a :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 331 Wiek 53 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6042
r102
Według mojej wiedzy być może nieprawidłowej zarówno białe pieczywo jak i ryż biały bo o nim to mówię to węglowodany proste i przyswajają się niestety tak samo szybko. Błonnika biały praktycznie też nie posiada. Zostaje kwestia mikrolementów które wymieniasz. Tutaj sie nie ustosunkuje bo nie znam ilości witamin itp w pieczywie czy ryżu. Sprawdze to :) Pytam nie po to by badać zagadnienia teoretyczne tylko choruje na rzadka chorobe ktora uniemozliwia mi jedzenie innych wegli niz te proste. ( ryz bialy , biale pieczywo) btw cukrów też musze unikać.
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.

Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30


Do najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów złożonych – zaliczamy zboża, warzywa bogate w skrobię i rośliny strączkowe. Do tego wszelkie rodzaje ryżu oraz warzywa korzeniowe (ziemniaki, maniok) , bób, fasola, soja, soczewica itd. Natomiast za najlepsze produkty zawierające węglowodany złożone uznaje się pieczywo pełnoziarniste, owsianka, musli, otręby, kasze, makarony razowe i pełnoziarniste.

Jeśli chodzi o pieczywo białe – mocno zmielone ziarna tracą swoje składniki odżywcze, a samo pieczywo staje się mało wartościowe. Obecnie ciężko zakupić białe pieczywo bez dodatku substancji konserwujących czy spulchniających, które czynią je nie tylko mniej wartościowym, ale wręcz szkodliwym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
odpowiem krótko i prosto
ryż jest zbierany jak roślina i sprzedawany, ewentualnie TYLKO pozbawiony łupiny

chleb to porsukt wysokoprzetworzony, gdzie często dodawane bądź zawiera są takie rzeczy jak :

guma guar
emulgatory
regulator kwasowości
mąka pszenno-słodowa
słód jęczmienny
cukier
karmel
gluten pszenny
tłuszcz roślinny
substancje konserwujące
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
Ja tak czy siak bym z białym ryżem uważał, szczególnie mówię to w kierunku osób, które łatwo nabierają tkankę tłuszczową. O wiele lepiej skupić się na makaronach razowych, płatkach owsianych, kaszach, a jak ryż to brązowy.

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
tak indywidualne podejście wskazane jak najbardziej :) co innego kwestie zdrowotne,a co innego ukierunkowane na zmianę kompozycje sylwetki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 248 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10551
Jak ktoś będzie chciał napisać ci prawidłowo odradzi ci zarówno biały ryż jak i białe pieczywo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 248 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10551
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena diety na mase !

Następny temat

Rozpoczęcie redukcji + suplementy jak brać

WHEY premium