Wszyskto j/w. Ale genralny podzial i dopuszczalne produkty to smazenia to glownie: tluszce stale gł smalec lub maslo(ale tylko w przypadku krotkotrwalego smazenia jak jajecznica czy ryba) oraz dobry olej rzepakowy z 1-wszego tloczenia, lub olej kokosowy. A unikac jak ognia wielonienasyconych jak olej z pestek winogron..
Chciałbym zrobić sama ale niestety blender nie daje rady :/ no nic, będę używała go sporadycznie. A olej kokosowy? oczywiście nierafinowany. Indyk jest u mnie często, wezmę to wszystko pod uwagę:)
To oczywiste, że olej kokosowy nierafinowany ma więcej bioaktywnych składników, co nie oznacza, że nie nadaje się do smażenia, bo nadaje się jak najbardziej. W przypadku tego oleju nie panikowałbym specjalnie. Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-06-04 10:06:18
Orzechy i owszem możesz dodac. Maslo klarowane,olej kokosowy w Auchanie jest sloik nie drogi i starcza na dlugo. Tłuste mięsa i ryby. Co do sosów. Możesz skorzystać z mojej opcji ja smażę mięcho na madle klarowanym okolo 5min zalewam woda dodaje mnóstwo warzyw marchew,seler por czy Pietrucha i takie ugotowane mięcho polewam tym sosem mmnm niebo w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] kaloryczne. Migdały mają ponad 600 kcal na 100 g, więc jako przekąska odpadają. Oliwy nie lubię ze względu na jej specyficzny smak i nie przekonam się do niego nigdy. Olej kokosowy też jest mega drogi jak na studencką kieszeń. Masła nie jem bo wydaje mi się że jest zbyt tłuste. Czasami kupuję masło 60 % i smakuje mi. Co do mięsa to wiadomo że [...]
[...] węglowodanów: Ryż, kasza, płatki, ziemniaki, bataty, owoce, warzywa, opcjonalnie makaron razowy czy razowe pieczywo, Źródła tłuszczu: Oliwa z oliwek, oleje (np. lniany, kokosowy), masło klarowane, orzechy, awokado, jaja, tłuste mięso i ryby Źródła białka: Mięso, ryby, jaja, strączki, opcjonalnie nabiał Ok a jak to jest z tymi [...]
Dieta ma być smaczna, dolewanie oliwy po to żeby uzupełnić makro mija się z celem. Zacznij gotować i jeszcze raz gotować. I np. Zamiast suchej piersi z ryżem, zrób zapiekaną z parmezanem w sosie pomidorowym Sam olej kokosowy jest owszem zdrowy, ale liczy się cały bilans kaloryczny, jakość diety, proporcja kwasów tłuszczowych
Ja zawsze daje 15g do herbaty, oczywiście olej kokosowy tłoczony na zimno. W przypadku oleju kokosowego tłoczenie na zimno naprawdę nie ma większego znaczenia :) Poza tym skoro dodajesz go do gorącej herbaty, to jaki cel ma tłoczenie na zimno ;)
Owoców brakuje, ryb, tłustszych mięs. Nie bazuj tylko na kurczaku, są inne mięsa, podroby. To samo z oliwą z oliwek. Tłuszcze możesz pozyskiwać z innych składników chociażby orzechy, nasiona, olej kokosowy, masło klarowane, awokado i jak wspomniałam wyżej tłuste ryby i mięsa.
Moge sie wtracic z pytaniem? jak sprawuje sie tluszcz, mam tu na mysli olej kokosowy (20 gr) w polaczeniu z bialkiem po treningu? wie ktos cos na ten temat? tzn co masz na mysli? w jakim celu?
Moge sie wtracic z pytaniem? jak sprawuje sie tluszcz, mam tu na mysli olej kokosowy (20 gr) w polaczeniu z bialkiem po treningu? wie ktos cos na ten temat? ulega strawieniu :D zależy o co pytasz własnie
Oliwa z oliwek to nie jedyne źródło zdrowych tłuszczy, możesz czerpać z orzechów ( migdały, orzechy włoskie, nerkowca .t.p ) nasiona, olej lniany, rzepakowy, kokosowy, awokado. Ten serek homo półtłusty i szynkę możesz usunąć z diety. Najlepiej daj dietę do sprawdzenia w postaci zrzutu potreningu.pl. Jaki jest Twój cel? [...]
Nie ma uniwersalnych produktów dla każdego - dla mnie tuńczyk i jogurt - nie bardzo - nie wspominjąc już o białym serze w którym jest więcej mleka ( bo cięższy ). Tuńczyk tylko swieży a nie to "ścierwo" z puszki. Moje uniwersalne produkty to: Olej lniany, olej MCT, olej kokosowy i oliwa z oliwek