Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] ATP, zużycie tłuszczów wewnątrzmięśniowych przez pracujące mięśnie, zużycie ciał ketonowych do „zasilania” wysiłku fizycznego, zużycie glukozy przez mózg i czerwone krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, [...]
[...] czyli ilość krwinek czerwonych względem innych elementów osocza (objętości całej krwi). Im wyższy hematokryt, tym więcej całkowitej objętości krwi stanowią krwinki czerwone. Hematokryt to broń obosieczna. Może ułatwiać transport tlenu, jak i być powodem poważnego wzrostu ryzyka sercowo-naczyniowego. Jakie znaczenie ma hematokryt dla [...]
[...] nałożyć na chleb, a na to pokrojone w plasterki jajko. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Posiłek 3 80 g tofu 40 g oliwek czarnych 50 g sałaty lodowej 50 g czerwonej cebuli ulubione przyprawy średnia pomarańcza Sałatę oraz cebulę należy posiekać, dodać do nich oliwki oraz pokrojone tofu, przyprawić. Zjeść w formie sałatki. [...]
[...] raka. Czy zachodnie diety powodują raka? Wiele na to wskazuje. Najpierw na czarnej liście IARC znalazły się wszelkie rodzaje mięsa, a szczególnie te wysokoprzetworzane i czerwone. Obróbka mięsa to: peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż [...]
[...] więc najprawdopodobniej zwiąże testosteron i inne hormony steroidowe z albuminami lub ograniczy produkcję testosteronu (Brinkman MT, Baglietto L i in.; 2009). Poza tym czerwone mięso jest kancerogenem I klasy, więc nie wiem, czy warto ryzykować życiem dla znikomego wzrostu testosteronu, fizjologicznie niemającego żadnego praktycznego [...]
GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] włókien czerwonych), m. brzuchaty łydki (50-70% włókien czerwonych). Osoby posiadające duży udział włókien typu I z jednej strony kiepsko „rosną”, gdyż włókna czerwone nie są podatne na hipertrofię. Z drugiej strony włókna typu I doskonale tolerują nadmierną, objętościową pracę, duże przeciążenia. Czy praca Michaela Thomasa daje [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
[...] 7 kalorii / 1 g. Dla wielu osób rezygnacja z alkoholu to jeden z najtrudniejszych elementów diety. Wystarczy jednak ograniczyć kolorowe drinki i piwo, a częściej sięgać po czerwone wino. Czerwone wino może być bardziej korzystne, niż białe, ze względu na polifenole znajdujące się w czerwonym winie (w tym resweratrol). Mogą one nawet zapobiegać [...]
[...] opioidowe (stymulują apetyt), serotonergiczne (hamują apetyt) i GABAergiczne (stymulują apetyt) w mózgu wskazują na możliwość zwiększenia apetytu. Niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu [...]
Niedokrwistość opisuje się jako zmniejszenie proporcji czerwonych krwinek w stosunku do reszty elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistość nie jest diagnozą, ale objawem choroby podstawowej. To, czy u pacjenta wystąpią objawy, zależy od etiologii (źródła) niedokrwistości, ostrości jej początku i obecności innych chorób współistniejących, [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach bazuje. Ogólnie, według wiedzy naukowej z ostatnich 10 lat, słuszne wydaje się ograniczenie podaży mięsa (szczególnie czerwonego), a zwiększenie ilości warzyw i owoców. Produkty mleczne, słodycze, słodzone napoje, alkohol oraz węglowodany o szybkiej kinetyce, nie powinny być dostarczane poza [...]
[...] czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a krwinki czerwone i mózg są wręcz uzależnione od ciągłego dowozu glukozy! Jak więc można napisać, iż cukier przyczynia się do składowania toksyn? Jakich toksyn, skoro cukier nie jest [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]