Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Z pewnością słyszeliście o niezwykle starej, azjatyckiej terapii, która pozostawia charakterystyczne czerwone kręgi na plecach. Czym są bańki? Jakie są ich zalety? Czy warto spróbować? Podsumowanie Ostateczna decyzja odnośnie stosowania baniek zależy od Ciebie. Pewne jest jedno – bańki nabierają popularności, łagodzą bóle i różne nieprzyjemne [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
[...] czerwona bogata jest w kapsantynę, kapsorubinę, kapsoluteinę i β-karoten. Natomiast pomidory są źródłem likopenu, który wykryto również w małych ilościach w marchwi i czerwonej papryce. Warto pamiętać, iż organizm dobrze radzi sobie ze stresem oksydacyjnym, a nadmierna „osłona” przyczynia się do spadku adaptacji, np. do wysiłku [...]
[...] z większym ryzykiem zaburzeń erekcji, mniejszym popędem seksualnym i spadkiem płodności. Obniżony poziom testosteronu i jakość nasienia są również związane z dietą bogatą w czerwone mięso, rafinowane zboża, cukry, sól, tłuszcze i przetworzoną żywność, a ubogą w owoce i warzywa. Podsumowanie Niektóre produkty spożywcze i styl odżywiania wpływają [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] epikatechina (EC) czy galusan epigallokatechinowy (EGCG). Polifenole te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a także hamują wzrost komórek nowotworowych. Winogrona czerwone Zawierają one resweratrol, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a także antymutagenne oraz przeciwzapalne. Największe jego stężenie notuje się w skórce [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna (maksymalnie 1 łyżka dziennie), czerwone mięso i jego przetwory (do 4 porcji w tygodniu). Pod wieloma względami dieta MIND jest podobna do diety śródziemnomorskiej. Zgodnie z wynikami badań, dieta ta [...]
[...] pokarmów zwierzęcych z ryzykiem zbadano za pomocą regresji Coxa z uwzględnieniem innych pokarmów zwierzęcych i odpowiednich współzmiennych. Wyniki zwiększenie konsumpcji czerwonego (lub wysokoprzetworzonego, niezależnie od jego koloru) mięsa o 100 g dziennie wiązało się z 19% wyższym ryzykiem sercowo-naczyniowym po wykluczeniu pierwszych 4 [...]