Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
Zespół jelita drażliwego (z języka angielskiego IBS – irritable bowel syndrome) jest zaburzeniem funkcjonalnym jelit. Częstotliwość występowania oraz zazwyczaj kiepskie reakcje na leczenie (głównie objawowe) sprawiają, że zaburzenie to stanowi wyzwanie nie tylko w kontekście zdrowia, ale również w kontekście ekonomicznym. Mimo że IBS nie jest [...]
[...] badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, czyli BMI, [...]
[...] breve Bifidobacterium longum Bifidobacterium infantis Streptococcus salivarius Dobre bakterie mogą poprawiać nastrój Zaburzenia stresowe i lękowe to dwie częste choroby psychiczne występujące na świecie. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zaburzenia te nie tylko objawiają się określonymi zachowaniami i objawami [...]
[...] m.in.: problemy z krzywicą lub osteoporozą (schorzenia kości), nadwrażliwość na ból i depresję (zaburzenia neurologiczne), hipogonadyzm i zespół policystycznych jajników (choroby hormonalne), zwiększoną podatność na infekcje oraz procesy nowotworzenia (dysfunkcje immunologiczne). Do uniknięcia zaburzeń z niedoboru witaminy D zaleca się [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
Nadal bardzo wiele osób bazuje na dowodach anegdotycznych. Brzmi to mniej więcej tak: „Znajomy brał kreatynę i…” lub „Naukowcy wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
[...] obszarach Indii. Jego żywica jest szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej, aby łagodzić bóle stawów. Jest również skuteczna w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli, wrzodów, choroby Leśniowskiego-Crohna i zapalenia jelita grubego. Trujący bluszcz (rhus toxicodendron) Jest lekiem homeopatycznym, stosowanym w leczeniu objawów zapalenia stawów.
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
[...] inne patogeny, w tym wirusy grypy. W rzeczywistości koronawirus daje tak specyficzne objawy i tak ciężkie powikłania, iż trudno go zignorować i przypisywać wywołanie choroby innym patogenom. Czy to znaczy, że grypa nie istnieje? Nie. Czy to znaczy, że nie ma COVIDA, a to grypa (lub inna choroba wirusowa) odpowiada za wszystkie [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
[...] naturalne, a które sztuczne? Pomimo ich korzystnych efektów, istnieją obawy dotyczące ich skutków ubocznych, a zwłaszcza ich wpływu na rozwój niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Naukowcy dokonali kompleksowego przeszukania literatury, uwzględnili przeglądy systematyczne, długoterminowe badania kontrolowane i retrospektywne [...]
[...] termicznej, czy przechowywania po wstępnej obróbce kulinarnej (np. po przekrojeniu pomidora). Ponadto zapotrzebowanie zwiększyć mogą czynniki takie jak aktywność fizyczna, stres, palenie papierosów, ciąża, czy niektóre choroby. W związku z tym niekiedy dawki stosowanej witaminy C w formie różnego rodzaju preparatów sięgają nawet 1 g dziennie.
[...] Sok z cytryny przed posiłkami może zmniejszyć stres glikacyjny poprzez hamowanie hiperglikemii poposiłkowej i może przyczynić się do zapobiegania starzeniu się i progresji choroby. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Yagi M. i in. Effect of the postprandial blood glucose on lemon juice and rice intake. [...]
[...] grupa: w 62,5% składała się z kobiet, a 53.8% było rasy czarnej miała wyższe BMI (uczestnicy byli bardziej tłuści) gorzej oceniała swój stan zdrowia częściej chorowała na choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie 2 stopnia i cukrzycę Pokonywanie większej liczby kroków (w grupach średniej i wysokiej aktywności) zmniejszało ryzyko zgonu u 70% u [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
[...] oraz przechowuje, tym straty są większe. Dodatkowo zapotrzebowanie na ten związek zwiększać mogą takie czynniki jak aktywność fizyczna, palenie papierosów, czy niektóre choroby przewlekłe. Suplementy z witaminą C dostępne są obecnie nie tylko pod postacią proszku, tabletek czy kapsułek i tabletek musujących, shotów, ale również pastylek do [...]
[...] się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Referencje: Vassilis Paschalis i in. Low vitamin C values are linked with decreased physical performance and increased oxidative stress: [...]