W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] jego niedotlenieniu, przepływu jonów przez błony komórkowe (warunkuje przepuszczalność błon komórkowych), funkcjonowania kanałów wapniowych (działanie antyarytmiczne), W badaniach okazało się, że u 8 osób z cukrzycą insulinoniezależną (typu II) podawanie magnezu miało duże znaczenie dla zdrowia. Wyniki Podawanie dużych dawek magnezu (2 g na [...]
[...] przypadku depresji, to jednak polscy naukowcy przedstawiają w swoim badaniu argumenty przemawiające za taką pomocą osobom zmagającym się z depresją. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33497756/ Włodarczyk A, Cubała WJ, Stawicki M. Ketogenic diet for depression: A potential dietary regimen to maintain euthymia? Prog [...]
[...] nikt rutynowo nie bada krwi, moczu czy włosów pod kątem metabolitów SAA, więc wina spadnie na … kreatynę. Już widzę ten dialog: „co pan brał? … Kreatynę!” Nowe, kolejne badania - czy kreatyna szkodzi? Naukowcy ciągle badają bezpieczeństwo kreatyny, mimo iż brały ją miliony ludzi i jest tak popularna, że wylądowała w sklepach spożywczych i [...]
[...] ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać tego kurczaka naprawdę [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
[...] podobnych do nich źródeł tłuszczów. Niekoniecznie muszą być dobrym wyborem, patrząc pod kątem zdrowia. Referencje, badania, literatura: James J. DiNicolantonio Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity [...]
[...] Pewnie tak. Czy zapobiega rakowi? Tego nie wiemy. Czy nadaje się do stosowania u każdego? Raczej nie, wiele osób nie toleruje tego rodzaju modeli żywieniowych. Referencje, badania, literatura: Daniela D.Weber i in. Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877819304272 [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] nie dostarcza danych o aktywności GAMT w mięśniach, co sugeruje brak biosyntezy kreatyny w miocytach (włóknach mięśniowych). Jednak zarówno wcześniejsze, jak i współczesne badania udowadniają coś innego, ponieważ mięsień sercowy i mięsień szkieletowy wydają się mieć własną maszynerię do syntezy kreatyny, co być może wymaga zmiany starego [...]
[...] wykorzystanie szejka proteinowego składającego się z kazeiny przed snem, stymuluje budowę mięśni i wykazuje pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. Badanie Naukowcy podzielili 13 [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały [...]
Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
Dość często słyszymy o poważnych kontuzjach sportowych, po których zawodowi sportowcy dość szybko wracają do zdrowia i pełnej aktywności. W treningach amatorskich tego typu magia jest rzadko kiedy spotykana, a po ciężkim urazie zawodnik wykluczony jest czasem na większość roku z aktywności, nie mówiąc już o pełnym, czynnym udziale w treningach. [...]
[...] organizm przegrywa walkę, dzieje się tak w białaczce, sepsie, niedoborach immunologicznych, przy dobrze rozwiniętej infekcji HIV czy też przy toczniu układowym. Referencje, badania: Deng Yan i in. „Clinical characteristics of fatal and recovered cases of coronavirus disease 2019 in Wuhan, China: a retrospective study” [...]