[...] dieta low FODMAP jest elementem wspierającym całą terapię. Dlatego też warto powierzyć się zarówno lekarzowi, jak i dietetykowi. W czasie diagnostyki warto również wykonać badania krwi, mające na celu określić ogólny stan zdrowia oraz stan odżywienia, gdyż wprowadzanie bardzo restrykcyjnej diety LOW FODMAP naraża pacjentów na niedobory [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
Jesteś młody, myślisz: jestem niezniszczalny! A może stoisz już po drugiej stronie wagi i zaczynasz zdawać sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Nie wiem, kto będzie czytał ten artykuł, jednak wiem, że na jego lekturze zyska zarówno młodzież, jak i starsze pokolenie. Ale na tym nie koniec działania ochronnego witaminy D. Wśród wielu pozytywów, [...]
[...] siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa dawka u osoby w starszym wieku może wynosić od 30 g do 40 g, a dzienna podaż od 1,5 g do 2,5 g protein na kg masy ciała. Referencje, badania, literatura: Brad Jon Schoenfeld i in. How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution [...]
Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] kalorii niż inne, mniejszy udział cukru. Minusy: obecność cukru, ale też kontrowersyjnej maltodekstryny, której szkodliwość nie jest jednoznacznie stwierdzona, ale istnieją badania, które wykazują, że jej nadmierne spożycie może źle wpłynąć na naszą florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Celiko Galaretka bez cukru naturalna Skład: żelatyna [...]
Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]
Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu. Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]
[...] anaboliczno-androgenne mogą wyrządzać niedźwiedzią przysługę indukując insulinooporność oraz patologiczne zmiany w wątrobie, przez co sprzyjają cukrzycy typu II. Referencje, badania, literatura: Julie S. Eggleton Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554533/ Paulo Adriano Schwingel i in. [...]
[...] próbować manipulować łącznym indeksem glikemicznym posiłku, np. dodając do niego oliwy z oliwek lub podobnych tłuszczów. Czy da się manipulować indeksem glikemicznym? W badaniach Bozzetto L i wsp. zastosowano niemal identyczne posiłki pod względem gramatury węglowodanów (tj. ponad 980 kcal, 34 g białka, 131 g węglowodanów, 40 g tłuszczów). [...]
[...] zwiększenie dawkowania SAA (nawet kilka gramów tygodniowo w latach 90. XX wieku) + insuliny + hormonu wzrostu. Dawkowania w latach 70. były o wiele skromniejsze. Referencje, badania naukowe: Sophie Réhault-Godbert i in. The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human [...]
[...] w sieci „cudownych diet” powoduje więcej szkód, niż pożytku. Bardzo często panie za najlepszą dietę uważają dostarczanie 1200-1400 kcal dziennie. Niestety liczne badania pokazują, iż: nawet 50% utraconej tkanki tłuszczowej wraca w ciągu miesiąca po zaprzestaniu stosowania restrykcyjnej diety! podobna dieta ma negatywny wpływ na [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak to nie jedyne badania, które potwierdzają pogląd, że białko, niezależnie od jego źródła, jest korzystne dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] krytyką osób, które same nigdy niczego nie osiągnęły. Zawodowych krytyków mamy w Polsce miliony – ludzi, którzy naprawdę się na czymś znają, jest garstka. Referencje, badania, literatura: T.L. Robinson Gymnasts exhibit higher bone mass than runners despite similar prevalence of amenorrhea and [...]
[...] (retencja wody, aromatyzacja), nerki (nadciśnienie), układ sercowo-naczyniowy (nadciśnienie, przebudowa serca, wzrost koncentryczny, pogrubienie ścian). Później czyta się badania (studia przypadku), mówiące o śmierci tego lub innego młodego człowieka. Pojawiają się zarzuty, iż to wszystko wina sterydów anaboliczno-androgennych. Bardzo wielu [...]