[...] się celowe i wymuszone okolicznościami przerwy, gdy albo zupełnie nie można ćwiczyć, albo ilość wizyt spada do minimum np. 1. treningu w tygodniu. Świadczą o tym również badania naukowe. Jednym z nich chciałbym się w tym artykule podeprzeć. To badanie dosłownie sprawdzało zastosowanie jednego treningu siłowego w tygodniu, w aspekcie [...]
[...] Mimo to wszystkie mleka roślinne mają różne zalety i wady. Wybór najlepszego może zależeć od tego, które czynniki środowiskowe są dla Ciebie najważniejsze oraz od zbadania dostępnych danych. Obecnie nie ma rygorystycznej naukowej metody oceny wpływu mleka roślinnego na środowisko. Mimo to najlepiej unikać mleka migdałowego i ryżowego, [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
[...] Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym względem udowodnione naukowo działanie. Właściwości przeciwzapalne W badaniach wykazano, że ekstrakt z Bacopa skutecznie hamuje powstawanie czynników prozapalnych PGE2. Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, [...]
[...] diet na zdrowie. Uwzględniono 15 428 dorosłych w wieku 45-64 lat, w czterech społecznościach amerykańskich, którzy wypełnili kwestionariusz dietetyczny przy włączeniu do badania dotyczącego ryzyka miażdżycy (ARIC) (w latach 1987-1989) i którzy nie zgłosili skrajnie niskiej lub skrajnie wysokiej podaży energii (< 600 kcal lub> 4200 kcal [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki [...]
[...] łatwiej pozyskać jest z produktów pochodzenia zwierzęcego (np. omawiane żelazo), ale nie oznacza to, że osoby na diecie roślinnej są z góry skazane na ich niedobory. Upewnij się, że w Twojej diecie znajdują się produkty bogate w żelazo i raz na jakiś czas zrób badania krwi. W razie niedoborów być może konieczne będzie wdrożenie suplementacji.
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]
[...] również tym, w jaki sposób możemy je zdiagnozować. Testy krwi i testy skórne są stosowane diagnostycznie, aby ustalić, czy masz alergię na pszenicę. Można również wykonać badania krwi na celiakię, chociaż najdokładniejszym testem jest biopsja jelita cienkiego. Nie ma testów krwi ani skóry na nietolerancję glutenu. Najlepszym sposobem, aby [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] mięśni, a w niektórych przypadkach nawet serca. Podawanie BCAA przeciwdziałało wzrostowi stężenia mioglobiny, które obserwowano w warunkach kontrolnych. Wyniki cytowanego badania sugerują, że powysiłkowe uszkodzenie mięśni może być stłumione przez suplementację BCAA. Referencje: Shimomura Y. Branched-Chain Amino Acid Supplementation Before [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
[...] i raka jelita grubego. W jednym z badań wykazano 13% zmniejszenie ryzyka pojawienia się gruczolaków jelita grubego na każde zwiększenie dawki Mg o 100 mg / dzień. W innych badaniach wykazano zmniejszenie o 7% ryzyka raka jelita grubego przy wzroście spożycia Mg o 100 mg / dzień. Magnez a nagła śmierć sercowa Niedobór magnezu może wpływać na [...]