[...] osobom dążącym do optymalizacji poziomu tkanki mięśniowej w organizmie, a w kontekście utraty całkowitej masy ciała nie wydają się być lepsze od zwykłych diet. Przyszłe badania nad dietami i składem masy ciała Autorzy publikacji podkreślili, że mimo szerokiego wyboru aparatury badawczej do oceny kompozycji masy ciała, nie ma jednej metody, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Słowo „transformacja” jest bardzo modne. Wielkie przemiany cieszą się ogromną popularnością. Trudno jest pozostawać w topowej formie przez cały rok. Większość ludzi nabiera nieco masy, w pewnym sensie traci formę, sylwetka staje się bardziej zamglona po to, by przeprowadzić redukcję i wrócić do formy. Trzymanie formy przez cały rok może wymagać [...]
[...] Josefine Nebl i wsp. , ponieważ Lynch i wsp. zbadali VO2 max i przeprowadzili testy wysiłkowe na bieżni (a nie na ergometrze rowerowym). Warto zauważyć, że poprzednie badania nie koncentrowały się na weganach i nie wykonywano pomiarów mleczanu / glukozy, jako markerów metabolizmu beztlenowego. Badania Josefine Nebl i wsp. poszerzają [...]
[...] pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? Nie wszystkie przypadki IBS są takie same. Objawy i ich nasilenie, a także leczenie, różnią się w zależności od osoby. Małe badania wykazały poprawę u osób z IBS dzięki stosowaniu suplementów zawierających enzymy trawienne. Szczególne pomocne mogą być: laktaza oraz alfa-galaktozydaza. Należy [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
[...] rakotwórcze, takich jak S-transferaza glutationowa i glukuronylotransferaza, ale znaczący wzrost został osiągnięty tylko wtedy, gdy poziomy enzymów były niskie na początku badania. Naukowcy sugerują, że farmakologiczna suplementacja resweratrolem wydaje się dobrze tolerowana i może wywierać działanie chroniące przed rakiem, to jednak należy [...]
[...] suplementacja betainą zmniejszała stężenie cholesterolu, β-lipoprotein, całkowitych lipidów w surowicy oraz całkowitego cholesterolu i triacylogliceroli w wątrobie (w innych badaniach wykazano, iż betaina może mieć wpływ na zmniejszenie stłuszczenia wątroby indukowanego np. etanolem). Dawkowanie betainy: od 2 do 6 gramów dziennie, w 2 dawkach [...]
[...] tworzącej skórę właściwą, nazywane fibroblastami. Problem w tym, że starzejąca się populacja fibroblastów zaprzestaje produkcji tych białek. Otóż już dawno prowadzone badania dowiodły kluczowego znaczenia dostarczanej z zewnątrz proliny dla efektywności zadań życiowych pełnionych przez fibroblasty ludzkiej skóry (Tan, 1983). Gdy naukowcy [...]
[...] do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
[...] równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie nie tylko dla kancerogenezy, ale także w chorobie niedokrwiennej serca. W badaniach naukowych wykazano, iż diety dostarczające białka serwatkowego powodują wzrost stężenia glutationu w wielu tkankach. Okazało się też, iż zablokowanie syntezy [...]
Tłuszcz składowany w tułowiu nie jest obojętny dla zdrowia. Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z: cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii; Większość ludzi powinna dążyć do maksymalnego zredukowania szczególnie tego rodzaju tkanki tłuszczowej. Jak skutecznie obniżyć wagę? 1. Zmień nawyki żywieniowe. [...]
[...] treningu siłowego, spowalniać regenerację i zaburzać regenerację potreningową. W ujęciu metabolicznym jest to trucizna. Jeśli chodzi o tytułową kwestię, to w licznych badaniach picie alkoholu wiązało się z podwyższeniem stężenia cholesterolu, przy tym może rosnąć stężenie frakcji HDL, co jednak nie zmienia oceny alkoholu jako szkodliwego [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
[...] działanie anaboliczne jest żadne). W badaniu Marca J. Kauffmana i wsp. z 2015 r. porównano 10 użytkowników SAA z tymi nie biorącymi farmakologii. Wykonano najróżniejsze badania, w tym MRI mózgu. U stosujących sterydy anaboliczno-androgenne stwierdzono: zwiększoną objętość prawej części ciała migdałowatego w mózgu („ciało migdałowate [...]
[...] rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie długofalowo. Można rosnąć przy stosowaniu o wiele [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]