[...] obejmują zaciskanie zębów z uśmiechem przez kilka sekund, marszczenie ust i poruszanie nimi w lewo i prawo oraz przesuwanie powietrza od policzka do policzka. Co prawda badania na temat skuteczności ćwiczeń twarzy nie zawsze potwierdzają skuteczność, ale z pewnością nie są szkodliwe. Dlaczego więc ich nie spróbować? Już sam ruch sprawia, że [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
[...] wraz z posiłkami. Naukowcy z Nutrition Reviews wykazali, że spożywanie białka wraz z posiłkami skutecznie wpływa na redukcję poziomu tłuszczu. Badanie Naukowcy zebrali 34 badania, które wykonywane były dłużej, niż 6 tygodni. Osoby biorące udział w badaniach miały 20 lat lub więcej, trenowały z ciężarami, jak i wykorzystywały suplementację [...]
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]
[...] WPI sprawdza się w okresie potreningowym, gdy trzeba szybko „uzupełnić bak”, a np. białka kazeinowe na noc, gdy potrzebny jest dłuższy dowóz aminokwasów. Referencje, badania, literatura: Nicholas A. Burd i in. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after [...]
[...] z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem prawdopodobnie przyspiesza trawienie i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów we krwi. Badani [...]
Migrena jest najczęściej występującą chorobą neurologiczną. W Polsce cierpi na nią około 3,5 miliona osób. Może wystąpić w każdym wieku, ale szczyt zachorowań następuje między 30. a 50. rokiem życia. Chociaż dokładna przyczyna migreny nie jest znana, uważa się, że zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne są odpowiedzialne za jej [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
[...] przeprowadzone przez reumatologów z Case Western Reserve University w USA opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine. Kiedy naukowcy opublikowali swoje badania w 2011 roku, ogłosili również, że firma Vital g-Netics rozważa wprowadzenie na rynek testowanej kombinacji. I tak też się stało - wprowadzono suplement zwany [...]
[...] Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i pirymidyn są stosowane w chemioterapii nowotworów i AIDS oraz w celu immunosupresji. W badaniach na liniach komórkowych rokitnik wykazywał działanie zwalczające grypę i niektóre rodzaje nowotworów. Referencje, badania: Paulina Bośko, Wioletta Biel Właściwości [...]
[...] W 2023 roku opublikowano wyniki przeglądu publikacji dotyczących przeżywalności wolnej od progresji choroby u osób z sarkopenią. Wśród przeanalizowanych 888 artykułów, do badania włączono szesnaście retrospektywnych badań kohortowych obejmujących 1675 pacjentów. Wykazano, że sarkopenia jest w istotny sposób powiązana z niższą przeżywalnością [...]
Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]
Trening mięśni brzucha jest dość często jednym z priorytetów, jaki widnieje w planach treningowych osób początkujących. Wszystko za sprawą tego, że osoby rozpoczynające treningi chcą szybko osiągnąć efekt w postaci ładnego i płaskiego brzucha, ale i nie tylko. Mocny nacisk na trening brzucha jest jeszcze podyktowany tym, że osoby początkujące [...]
[...] uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze badania koncentrujące się na związku między spożyciem mleka (i produktów mlecznych) a opornością na insulinę, zanim można będzie zalecić zmiany w konsumpcji mleka (i [...]
[...] dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and disease-related muscle loss: the effect of diabetes, obesity, and other diseases [...]
[...] mogą przyspieszyć występowanie zmęczenia mięśni szkieletowych poprzez zmniejszenie wrażliwości na wapń i mogą zmniejszyć maksymalną siłę powiązaną z wykorzystaniem wapnia. W badaniach naukowych kreatyna była w stanie usuwać: Rodnik ponadtlenkowy (O2·–) Nadtlenoazotyn (ONOO–), który jest silnym związkiem utleniającym i nitrującym Kreatyna to nie [...]
[...] przez pierwsze 3 miesiące przed przejściem do placebo. Grupa BA otrzymywała najpierw placebo przed przejściem do grupy otrzymującej peptydy kolagenowe. Na początku badania (T1), po trzech (T2) i sześciu (T3) miesiącach, sprawdzano, jak terapia wpłynie na zdrowie poprzez kwestionariusze Victorian Institute of Sports Assessment – Achilles [...]
[...] Ponadto, mimo doraźnego efektu syntezy białek skłaniałbym się ku podawaniu także innych aminokwasów, których mięśnie potrzebują po intensywnym wysiłku - np. EAA. Referencje, badania: Sarah R. Jackman i in. „Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans” [...]
[...] powierzchnię naczyń krwionośnych i limfatycznych oraz zastawki serca. Witamina C nie jest jedynie ważnym antyoksydantem, ale dosłownie, może ratować życie. Referencje, badania, literatura: S Goya Wannamethee i in. Associations of vitamin C status, fruit and vegetable intakes, and markers of inflammation and hemostasis [...]
[...] jest to zwykły zabieg marketingowy? Zagadnieniem zajęli się naukowcy z Increnovo, firmy zajmującej się produkcją zaawansowanych odżywek i Uniwersytetu Tampa na Florydzie. W badaniach zastosowano bakterię Bacillus coagulans GBI-30, 6086. Co daje dodatek probiotyków do odżywki białkowej? Badanie przeprowadzono na 29 ochotnikach płci męskiej, [...]