[...] glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie cholesterolu? Co mówią badania naukowe? W jednym z badań 14 mężczyzn i 5 kobiet w średnim wieku 56 lat, ze średnim całkowitym stężeniem cholesterolu 5,6±0,8 mmol/l zjadało 40 g tłuszczu w postaci [...]
[...] reaktywnych form tlenu jest powiązane nie tylko z dysfunkcją mitochondriów („pieców energetycznych” komórek), ale też z pojawieniem się stanu zapalnego. Cynamon a badania naukowe W kilku kontrolowanych badaniach wykazano, że cynamon może obniżać stężenie cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Jak wiadomo, Twój styl życia, a w szczególności, to, co jesz i ile się ruszasz, wpływa na zdrowie mózgu. Istnieją jednak i inne czynniki, które wpływają na kondycję i starzenie się tego narządu. Naukowcy z Wydziału Neurologii Klinicznej Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim przeanalizowali skany mózgów ponad 40 000 Brytyjczyków w wieku powyżej [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
Chris Duffin to trójboista, który posiada światowy rekord w raw squat. Pobił także Światowy Rekord Guinnessa, gdzie w ciągu jednej minuty wykonał 42 powtórzenia martwego ciągu z ciężarem 184 kg! Teraz Duffin opublikował na swoim koncie w mediach społecznościowych post z informacją, że planuje codziennie przez miesiąc podnosić 400 kg w martwym, [...]
Aktywność fizyczna jest najlepszym sposobem na to, aby utrzymać zdrowie naszych kości i stawów. Trening ma znakomity wpływ na trofikę mięśni, jak i pozwala na lepsze odżywienie stawów, dzięki czemu dłużej zachowują swoją żywotność. Co więcej, samopoczucie psychiczne po udanym treningu sprawia, że sam wysiłek zaczyna być dla nas uzależniający, w [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu. Jak [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
[...] męskich piersi. Nie będziemy tutaj wnikać w rolę poszczególnych hormonów -, a przekazuje Wam jedynie to, co jest ważne dla lekarza. Zazwyczaj zleca się dodatkowo wykonanie badania obrazowego, jak USG gruczołów sutkowych, aby wykluczyć ginekomastię. Inną przyczyną męskich piersi jest otyłość. Z jednej strony jest to dobra informacja, gdyż w [...]
[...] mięso oraz mięso czerwone, nasilają stany zapalne w naszym ciele. Ich obecność w diecie podnosi poziom interleukiny-6, białka CRP oraz poziom homocysteiny. Przytoczone badanie w pierwszym punkcie, które obejmowało grupę 217 osób, również wskazało czerwone mięso, jako produkt nasilający objawy RZS. Z kolei diety eliminujące mięso czerwone [...]
[...] zastosowanie jako potencjalny środek farmakologiczny służący leczeniu patologii związanych z cukrzycą, tam, gdzie mniej skuteczna okazuje się np. aspiryna. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Jun Yin i in. Efficacy of Berberine in Patients with Type 2 Diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/ Manoj Paul i in. [...]
[...] nimi związany). Dla kobiet w ciąży Herbaty ziołowe były używane przez położne przez lata, aby pomóc w niektórych negatywnych objawach związanych z ciążą i porodem. W jednym badaniu oceniano stosowanie preparatów ziołowych u 600 kobiet w ciąży. Okazało się, że 52% kobiet regularnie stosowało jakiś rodzaj ziołowego środka, a 63% kobiet próbowało [...]
Kiedy trenujesz i zależy Ci na efektach, to szukasz wszelkich sposobów na poprawę swoich wyników. Co wpływa na wydajność ćwiczeń? Z pewnością odpowiednia dieta, ilość snu, technika, a także poziom zaangażowania i konsekwencja. Czynników jest wiele. Pytanie brzmi — czy na wydajność ćwiczeń wpływa także Twój mikrobiom jelitowy? Z pewnością nie raz [...]
Ashwagandha zaczyna być rozpoznawalna z kimkolwiek by się nie rozmawiało i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W 1998 r. w bazie danych PUBMED było o niej tylko 7 wzmianek, w 2018 r. już 95, w 2022 r. było to już 170 publikacji. Mówimy o osobnych pracach naukowych poświęconych witanii ospałej. Coraz częściej naukowcy poświęcają ashwagandzie bardzo [...]
[...] białkowy zastępujący posiłek może tak dobrze działać. Jest to opcja o kontrolowanej kaloryczności, wypełniona białkiem, która pomaga kontrolować głód”. Powołując się na badanie, Schwarzenegger ujawnił, że spożywanie jednego koktajlu białkowego zamiast posiłku każdego dnia sprawiło, że badani stracili średnio 2,5 kg w porównaniu do swoich [...]
Trening mięśni piersiowych zazwyczaj stanowi ulubioną część treningową w kontekście partii mięśniowej. Mało która osoba na siłowni na zadane pytanie, czy lubi trenować klatę - odpowie, że nie. W pewnym sensie to, jak prezentuje się Twój tors, czy ile wyciskasz na ławce, stało się symbolem fizycznej tężyzny. Max out reps Jest to technika [...]