na 100g otrebów srednio 20g to blonnik, ktory pomaga w zaparciach.. moim zdaniem dawka 10g blonnika bedzie odpowiednia czyli jakies 50g otrebów.. lepszym rozwiazaniem bylby zakup blonnika w proszku (sa nawet smakowe) i picie w przypadku zaparć.. ewentualnie mozna samemu robić "mixy" na wyproznienie.. np. śliwki z kefirem %-)
[...] prebiotyczne. W pewnym badaniu wykazano, że spożywanie kakao znacznie zwiększało dobrą zawartość Bifidobacteria i Lactobacilli w jelitach, jednocześnie zmniejszając liczbę złych bakterii. .Podsumowując wprowadzenie produktów poddanych naturalnej fermentacji, a także produktów bogatych w błonnik, pomoże Ci pracować nad zdrowumi jelitami
[...] wręcz odwrotny skutek. Sposób odżywiania należy przeanalizować pod kątem: podaży energii i składników o charakterze nieenergetycznym. W praktyce zazwyczaj zwiększenie spożycia białka, warzyw i owoców zasobnych w błonnik oraz produktów dostarczających kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D (ryby morskie) prowadzi do zmniejszenia łaknienia.
Nie należy odliczać kalorii pochodzących z błonnika. Producenci pożywienia uwzględniają ilość kalorii pochodzącą z niego już na etykietach swoich produktów, więc bez obawy. Błonnik według nomenklatury zawiera w jednym gramie około 2 kalorie. Podobnie jest w przypadku maltitolu, czy też ksylitolu. Kalorie z nich pochodzące są wliczane w dane na [...]