[...] musli czy deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz witaminy, w tym [...]
[...] w tak dużym stopniu i tak skutecznie, jak powszechnie się sądzi. Okazuje się, że jest tak naprawdę z uwagi na niski indeks glikemiczny tego produktu i wysoką zawartość błonnika w soi, który wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Białko – wpływ na zdrowie Białko a zdrowie to nieco pomijany temat, często wypierany przez dyskusje na [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
[...] długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują zmniejszenie [...]
[...] nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal energii, co sprawia, że planując jego udział w diecie, powinniśmy przyjąć tego typu wartość. Jak błonnik wpływa na organizm? [...]
Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]