[...] i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. [...]
Niejednokrotnie spotykam się z osobami, które twierdzą, iż mimo znacznych restrykcji kalorycznych nie tracą na wadze. Zazwyczaj osoby takie doszukują się u siebie problemów zdrowotnych lub zrzucają wszystko na geny. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie jedzą za dużo. Brak wytrwałości Oczekujesz efektów natychmiast. [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
[...] są skutki picia samego soku przez kilka dni? Sok z owoców i warzyw jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym, ale pozbawiony jest błonnika, który znajduje się w miąższu. Błonnik stabilizuje reakcję cukru we krwi, który przyjmujesz wraz z jedzeniem. Dlatego też picie tylko soków, bez jednoczesnego [...]
[...] Ten model żywienia opiera się przede wszystkim na wysokim spożyciu warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, pełnoziarnistych i razowych produktach zbożowych obfitujących w błonnik, nasionach roślin strączkowych, oliwie z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, rybach, które są źródłem NNKT, a dokładniej omega-3 oraz przetworach [...]
[...] Może to skutkować większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym [...]
[...] kości. I choć potrzebne są dalsze badania, to dane te są obiecujące. Suszone śliwki obniżają poziom cholesterolu i chronią przed miażdżycą Suszone śliwki są bogate zarówno w błonnik, jak i pektyny, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość istotne, ponieważ często tego błonnika jest w naszej diecie za mało. Badanie na [...]
[...] składników odżywczych, jest zbilansowana, zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij [...]
[...] mieszana (zakładająca spożywanie zarówno produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego). W jaki sposób dieta roślinna pomaga w utracie masy ciała? Wysoka zawartość błonnika Błonnik to rodzaj węglowodanów, których organizm nie rozkłada. Jego większa zawartość w posiłkach nie tylko pomaga w walce z głodem, ale też zapobiega gwałtownemu [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] oliwy z oliwek to około 210°C, podczas gdy punkt dymienia oleju z awokado to aż 255°C. Błonnik Po trzecie - awokado jest niezwykle bogatym źródłem mikroelementów oraz błonnika. Współczesna dieta mieszkańców krajów uprzemysłowionych jest niezwykle uboga w ten składnik naszej diety. Jeszcze większe braki błonnika można spotkać w przypadku [...]
[...] funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Te przeciwutleniacze mogą również chronić przed chorobami serca poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Ponadto owoce jagodowe są bogate w błonnik, kolejny składnik diety związany ze zdrowiem serca. Owoce jagodowe są przyjazne dla poziomu cukru we krwi Owoce jagodowe, posiadające naturalnie niską zawartość [...]
Każdy, kto dba o swoją dietę, pilnuje także, aby była ona bogata w roślinne produkty, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Mało kto jednak posiada solidną wiedzę o bogactwie naturalnych fitoskładników. Niektóre z nich mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i są szczególnym darem dla naszego organizmu. Jeśli pójdziesz do [...]
[...] może być wiele m.in. siedzący tryb życia, zła dieta, stres. Warto tutaj zadbać o dodatkową aktywność fizyczną, zwiększenie ilości wypijanej wody oraz produktów zawierających błonnik. W razie przedłużającego się problemu zgłoś się po pomoc do lekarza. Zespół jelita drażliwego (IBS) Zespół jelita drażliwego (IBS) to stan, który atakuje jelito [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]
[...] zdrowsze. Postaw na dodatek warzyw Polecamy też podczas grillowej biesiady, przygotować warzywa i owoce, co jest bezpieczne, zdrowe i smaczne. Warzywa są bogate w witaminy, błonnik i składniki odżywcze, które mogą zmniejszać ryzyko raka. Śmiało wrzuć na ruszt ananasy, pomidory, paprykę, cukinię, kukurydzę, grzyby czy banany nadziewane gorzką [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]