Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości konsumowania. Czy warto jeść owoce jagodowe? Z pewnością tak. Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, co możesz zyskać?

  1. Owoce jagodowe są zdrowe dla mózgu
  2. Owoce jagodowe wspierają zdrowy układ odpornościowy
  3. Owoce jagodowe wspierają nasze oczy
  4. Owoce jagodowe są zdrowe dla Twojego serca
  5. Owoce jagodowe są przyjazne dla poziomu cukru we krwi
  6. Podsumowanie

Owoce jagodowe są zdrowe dla mózgu

owoce leśne

Ochrona zdrowia mózgu jest dla nas ważna w każdym wieku, a szczególnie w bardziej zaawansowanej fazie, kiedy to bystrość umysłu jest kluczem do zachowania zdrowia tak długo, jak to jest możliwe. Dieta to jeden z bardziej istotnych czynników utrzymania sprawnego mózgu. 

Co zauważyli naukowcy?

Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital odkryli, że kobiety, które spożywały więcej owoców jagodowych, mogły opóźnić pogarszanie się funkcji poznawczych o 2,5 roku. Nic dziwnego! Owoce te są bogate w przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają chronić komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do utraty funkcji poznawczych. Ponadto zawierają ponad osiem tysięcy rodzajów fenoli (o działaniu przeciwutleniającym) sklasyfikowanych w kategoriach takich jak kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany.

Owoce jagodowe wspierają zdrowy układ odpornościowy

Jednym ze sposobów wspierania zdrowia układu odpornościowego jest dodanie większej ilości witaminy C do diety. Witamina C jest witaminą przeciwutleniającą, która pomaga układowi odpornościowemu reagować na obce patogeny, takie jak wirusy i bakterie. Można by pomyśleć, że owoce cytrusowe są najlepszym źródłem witaminy C, ale okazuje się, że filiżanka truskawek ma więcej witaminy C niż średnia pomarańcza. Truskawki mają również niższą zawartość cukru i są po prostu przepyszne.

Owoce jagodowe wspierają nasze oczy

oczy

Owoce jagodowe zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy, które mogą zmniejszać ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, częstej przyczyny utraty wzroku u osób starszych. Niektórzy eksperci określają luteinę i zeaksantynę jako filtry przeciwsłoneczne dla oczu. Dzieje się tak, ponieważ chronią wrażliwą na światło strukturę, czyli siatkówkę w tylnej części oka, przed uszkodzeniami słonecznymi, które mogą ją uszkodzić i prowadzić do jej zwyrodnienia. Noś okulary przeciwsłoneczne z filtrami ultrafioletowymi, ale jedz też owoce jagodowe dla dodatkowej ochrony.

Owoce jagodowe są zdrowe dla Twojego serca

Owoce jagodowe są bogate w antocyjany, które są przeciwutleniaczami pomagającymi chronić układ sercowo-naczyniowy. Zapobiegają utlenianiu „złego” cholesterolu LDL i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Te przeciwutleniacze mogą również chronić przed chorobami serca poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Ponadto owoce jagodowe są bogate w błonnik, kolejny składnik diety związany ze zdrowiem serca.

Owoce jagodowe są przyjazne dla poziomu cukru we krwi

owoce leśne

Owoce jagodowe, posiadające naturalnie niską zawartość cukru, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Według badań pomagają one zmniejszyć wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, którego doświadczają po jedzeniu pacjenci z otyłością lub zespołem metabolicznym. 

Podsumowanie

Owoce jagodowe to doskonały sposób, aby cieszyć się czymś wyjątkowym i świetny sposób na dodanie składników odżywczych, błonnika i przeciwutleniaczy do swojej diety. Jeśli martwisz się, że świeże nie przetrwają długo, kup mrożone. Są tak samo pożywne, jak świeże — są zamrażane natychmiast po zerwaniu — i zwykle są tańsze niż ich świeże odpowiedniki dostępne w sezonie. Ponadto mrożone owoce mają dłuższy okres przydatności do spożycia, więc nie musisz odczuwać presji, aby je natychmiast wykorzystać.

Źródła:

Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials - PubMed (nih.gov)

Berries: emerging impact on cardiovascular health - PubMed (nih.gov)

Berries keep your brain sharp — Harvard Gazette

Recent Studies on Berry Bioactives and Their Health-Promoting Roles - PubMed (nih.gov)

Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins - PubMed (nih.gov)

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
M-ka

Dodałabym także wiśnie i drobne, bliskie dzikim, odmiany winogron.
Wiśnie to owoce pestkowe co prawda, ale mało zmodyfikowane przez człowieka, bogate w pożyteczne związki i przyjazne nawet cukrzykom.

0