Czasem nie jest policzony błonnik, jako częśc niestrawna. To wszystko są dane przybliżone, bo produkty naturalne mogą różnić się zawrtością makrolelementów - jeden śledźjest bardziej tłusty od drugiego, a jabłko bardziej dojrzałe ma więcej cukrów od tego kwaśnego. Nie popadajmyw paranoję.
Witam, generalnie frakcje błonnika nierozpuszczalnego, których świetnym źródłem są przytoczone otręby pszenne, ewentualnie pieczywo razowe i in. pobudzają pracę jeli, zwiększają masę treści wypełniającej jelita, a błonnik rozpuszczalny w wodzie (np. strączkowe, owoce cytrusowe,jagodowe) nie ma takiego działania..ale ma inne pozytywne [...]
[...] odżywiania i fizjologii. ELEMENTARNE. Błonnik pokarmowy zawarty w otrebach UTRUDNIA wchłanianie niektórych substancji i - opóznia opróżnianie zoładka. Odpowiednia podaż błonnika jest niezmiernie istona, ale jego nadmiar - jest niepotrzebny. W posilku potreningowym zaleca się wręcz eliminację błonnika, bądź jego ograniczenie, Ty radzisz [...]
ale co gdzie kupić, kazeine np http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Pure_Casein-opis28085.html , błonnik w większości sklepów czy apteki jakieś drogerie rosman superpharma
zbyt dużej? Przed śniadaniem dziś miałem normalny brzuch jak zjadam zawsze owsiane mi go wywala, zjadłem jajecznice i więcej chleba (sam robiłem) też wywaliło, jest tam dużo składników zawierających błonnik.. Jutro zjem kasze jakąś na śniadanie i zobaczę.
no właśnie dlatego że jestem kobietą to trochę martwi mnie kaloryczność gainerów, np. true mass'a. Więc będę grzeczna, posłucham się i większość posiłków będzie tradycyjna. Może tylko jeden, np. na zajęciach zastąpię odżywką białkową albo małą ilością true mass, który ma ciekawy skład (nnkt, błonnik, witaminy).
[...] w 1 porcji (250 g) Wartość energetyczna 1021 kcal w tym tłuszcz 153 kcal Tłuszcz 17 g tłuszcze nasycone 17 g Cholesterol 77 mg Potas 365 mg Sód 108 mg Węglowodany 162 g błonnik 0 g cukry proste 162 g Białko 55 g Witamina A 47 IU Żelazo 1,5 g Wapń 358 mg Aminokwasy egzogenne w 1 porcji (250 g): L-leucyna 6112 mg L-izoleucyna 3548 mg L-walina [...]
Błonnik raczej usprawnia pracę jelit (nierozpuszczalny) i obniża poziom cholesterolu (rozpuszczalny). Z szybką przemianą materii to nie ma on wiele wspólnego.
Podlicz sobie raz kcal z warzyw ( oczywiście odejmując błonnik ) i potem podlicz z. Jeśli jest około 200 kcal to bym się nie przejmował bo to tylko i tak szacowanie. Jeśli powyżej 500 kcal to bym wliczał te warzywa które dają najwięcej kcal po prostu
[...] to żelazna zasada, gdyż tylko w ten sposób jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze (aminokwasy egzogenne, witaminy, minerały, błonnik, niezbędne kwasy tłuszczowe). Zauważyłem również, że nie spożywasz owoców, a szkoda, gdyż cechują się wysoką gęstością odżywczą (na redukcji zdają egzamin [...]
jest, wafle to produkt bardzo przetworzony o wysokim ig, w ostateczności po treningu mogą być. ryż biały to ryż całkowicie obłuskany, ryż brązowy pozbawiany jest jedynie plew, a co za tym idzie jest bogatszy w błonnik, witaminy, ma niższe ig. pzdr/
[...] dziennego zapotrzebowania jak własna obserwacja. Waga idzie do góry - jest dodatni, waga spada w dół - jest ujemny. Jak wiesz że mieso = bialko/tluszcz, zboża = węgle/błonnik, a oleje, masła = fat, to nie potrzebujesz liczyć kalorii. Chce się coś robić dobrze - trzeba się starać, dokształcać, sprawdzać. Ale dla mnie cwiczenia to frajda, [...]
Jedz porcję warzyw do białka albo jakiś błonnik kup. Nie wiem czy chodzi Ci tylko o odżywkę białkową ale z Twoją wątrobą i żołądkiem jest raczej wszystko OK.
No to polecam. I sory za linka. Proszek jest słodki (ponoć 60x niż cukier) i zachowuje się jak proszek do pieczenia ("ciasto" puchnie). Na 100 g: Energia kJ/kcal 845/202, węglowodany 5 g (w tym cukry) 0 g, białko 0 g, tłuszcze 1 g, błonnik 91 g, sól 0,06 g. Nie mam doświadczenia w wypiekach, a produkt wydaje się ciekawy do produkcji LC.