SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszcze jednonienasycone

  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2198 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] czynników, które mogły mieć wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa dla zdrowia (jeśli nie są to tłuszcze trans). Nawet tłuszcze nasycone, uważane przez dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10244 Data: 2018-02-06 09:28:33
  • [...] samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4019 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] tkwi w owocach i warzywach. Kolejne osoby całe zło współczesnego świata widzą w „chemii”. Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż niektórzy autorzy twierdzą, że celowo obrano tłuszcze, jako „wroga układu sercowo-naczyniowego”. Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4488 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1995 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • [...] przetworzonej skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g masła dziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1527 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Moda na bycie „skinny” powoli przemija, jednak wychudzone modelki wciąż przewijają się na okładkach gazet, wprowadzając tysiące kobiet w kompleksy i błędny pogląd, na to, jak powinna wyglądać ładna sylwetka. Jednak sylwetka typu „skinny” tj. szczupłe ręce, nogi, płaski bądź wklęsły brzuch, widoczne kości obojczyków, żeber itd. wcale nie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12618 Data: 2018-01-27 11:08:35
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego do końca nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1534 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1191 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4177 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Mniejsze ryzyko chorób serca Jedno z badań na niewielkiej grupie osób dorosłych z nadciśnieniem tętniczym wykazało, że zastąpienie diety bogatej w węglowodany dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone skutkowało niższym ciśnieniem krwi i lepszym poziomem lipidów we krwi. Włączenie tłuszczów nienasyconych do diety w tym awokado może zmniejszyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 904 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • Dieta śródziemnomorska czy nordycka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednym z planów żywieniowych, o którym dużo się słyszy, jest dieta śródziemnomorska. Jest bogata w owoce, warzywa produkty pełnoziarniste, ryby, owoce morza  oraz zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i orzechów. Dzięki takiej ilości wartościowych produktów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2, udaru mózgu, a także ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2021-11-15 16:05:29
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2647 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Mózg jest najbardziej złożonym narządem i wciąż pozostaje zagadką pod wieloma względami. Ludzki mózg waży średnio od 1200 do 1400 g i jest wypełniony aż 100 miliardami neuronów. To właśnie neurony przenoszą informacje i pozwalają Ci myśleć, czuć i wchodzić w interakcje ze światem. Unikaj chronicznych problemów zdrowotnych Rób wszystko, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8027 Data: 2018-08-04 13:35:00
  • [...] dbać o odpowiednią ilość białka i błonnika w diecie, które odpowiadają za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2539 Data: 2021-11-20 10:58:28
  • Czy dieta ma wpływ na ryzyko śmierci?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 584 Data: 2023-01-16 07:05:09
  • Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5135 Data: 2017-08-19 12:31:10
  • [...] zmniejszony pobór glukozy stymulowany insuliną i zmniejszenie masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3018 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] widza danymi, bez podania ich źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14077 Data: 2017-12-20 11:39:33