[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
[...] Tłuszcze spożywcze Tłuszcze spożywcze można podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy [...]
[...] spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o witaminy, składniki mineralne. Lecz czasami warto zastanowić sie [...]
[...] czyli CKD, TKD, itd. Szukałem badań w tym temacie i taki jest efekt: Pierwsze badanie potwierdza możliwość niekorzystnego wpływu w krótkim terminie, posiłek obfitujący w tłuszcze nasycone miał negatywny wpływ na wrażliwość insulinową po posiłku i w kolejnym posiłku zawierającym węglowodany. Drugie badanie w dużym stopniu faworyzuje [...]
[...] znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. [...]
Rola tłuszczu pokarmowego w diecie. Produkty bogate w tłuszcze /SFD/2017/1/6/9c6ed68150f64315a85283dc193a1975.jpg Mimo tego, że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania jest coraz większa, wciąż wiele osób przekonanych jest, że tłuszcz w diecie jest szkodliwy. Co więcej wiele osób uważa, że tłuszcz, który spożywamy wraz z żywnością to ten sam [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] holsztyńsko-fryzyjskiej z uwzględnieniem ich wieku i fazy laktacji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (83), 137-138 Ziemlański S., 2001, Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze, Normy żywienia człowieka: fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa, 80-104 Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., 2012, Oleje tłoczone na zimno [...]
Witam, Będzie to mój pierwszy „poważny" post na tym forum. Szukałem i nigdzie na forum nie mogłem znaleźć informacji nt. orientacyjnych wartości odżywczych jaj w zależności od ich wielkości. Postanowiłem napisać ten krótki art. dodatkowo zamieszczając w nim informację nt. oznaczenia jaj. Wartość odżywcza 100g „jajka" wg. USDA National Nutrient [...]
Ello ciągle się słyszy i czyta, że ludzie jedzą za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno jeść za dużo wieprzowiny, bo ma mnóstwo nasyconych etc. Na forum też często zwraca się uwagę, żeby pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach: - [...]
[...] zdolnościami intelektualnymi, poznawczymi i ruchowymi w odniesieniu do dzieci karmionych niewzbogaconym mlekiem -epa/dha poprawiły koordynację wzrokowo-ruchową dzieci (tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej,25% z nich to kwasy Omega-3, czyli ok. 15% masy całego mózgu i stanowią 30-60% tłuszczów w siatkówce oka) Dalej: -deficyt DHA/epa u osób [...]
[...] beztłuszczową masę ciała. Zazwyczaj są to jednak sloganowe formułki z opakowań produktów - mnie one nie przekonują! Przez kilka dekad zaprogramowano w ludziach lęk przed tłuszczem pokarmowym, skłaniający ich do częściowej lub całkowitej jego eliminacji z diety. Praktyka ta okazała się później niezbyt korzystna dla zdrowia. Długo dostrzegano w [...]
TLUSZCZOWCE(LIPIDY) ZASTOSOWANIE, MOZLIWOSCI SUPLEMENTACJI ITP. Na początku można zaznaczyc ze tluszcze a wiec związki popularnie nazywane lipidami można spotkac w swiecie roślinnym i zwierzęcym. Stanowia one material energetyczny , budulcowy i osłonowy(izolacyjny). Aby mieć pelen obraz tego makroskładnika, trzeba sobie zadac pytanie co to sa [...]
[...] chemicznych w procesie przemysłowego oczyszczania tłuszczów i podczas uwodornienia (utwardzania) w produkcji margaryn. Aby spełnić oczekiwania klientów wyprodukowany masowo tłuszcze muszą: -uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla [...]
[...] by w placku została wilgoć zeby była smaczny) po tym przełozyć na duga stronę po leciutkim zarumienienu się dalej 5 do 7 minut gotowac na malutkim ogniu. całośc białko 30g, tłuszcze 18g, wegle 90g kalorycznosc - 600kcal 2 posiłek razem z 3 (do zabrania praca / szkoła sałatka z kurczakiem godz 10.00 / godz 13.00 ( jemy dla wygody na posilek 2 i [...]
[...] T. Pamietaj aby smażyc jak najzadziej a jesli już smazyc to tylko na tłuszczach któr baro wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie [...]
[...] Instytutu Flory w ramach Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz Zdrowego Serca, wciąż mało wiemy o prawidłowej diecie. Jak zatem jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem? 1. Jedz tłuszcze roślinne i bądź zdrów Wbrew pozorom, wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest dobrym rozwiązaniem: to właśnie tłuszcz decyduje o sprawności naszego układu krążenia [...]
[...] się tu informację o których pewnie już było wiele razy na tym forum. Ale mam nadzieję że się przyda. Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne - uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Zobacz, dlaczego warto ich unikać, a [...]