Co do pomidorwó i ogórków - na fotce jest pomidr przekładany kiwi Ogórek po drugiej stronie talerza - w bezpiecznej odległości...
ale zdarza się że łączę te warzywa w sałatce czy na kanapce. Dla witaminy C z pomidora oprócz askorbinazy z ogórka (enzymu rozkłądajacego kwas askorbionowy) groźny jest też tlen atmosferyczny Tak samo wiec pomikdora - jak nie powinnosię łączyć z ogórkiem, tak też nie powinno się kroić wczęsniej niz tuż przed spożyciem. Dotyczy to wszystkich innych produktów zawierajacych wit C.
Poza tym związek co zawarty jest w ogórku (ten groźny dla wit C)obecny jest też w wielu innych warzywach, m.in. cukini, kabaczkach, patisonach, ect...
Więc mój program liczy że straty wit C z jedzenia wynoszą w mojej diecie przeciętnie 50%, a i tak wychodzi mi jej sporo jak zerkniesz na wypiskę. Więc nie oglądam się na takie szczegóły, bo nie są one moim zdaniem ważne. Podobnie jak nie przejmujesię cytryną w herbacie czy jedzeniem serka wiejskiego z pomidorem.
Taka poina na koniec: żyjemy w świecie gdzie w obiegu pełno jest informacji ciekawych, ale niewiele - ważnych. Dietetyka jest tego najlepszym przykadem.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-19 23:55:54