Jak już zakwas jest gotowy musimy zrobić zaczyn. Potrzebne będą: 500g mąki żytniej, 0.5l letniej wody, 250g zakwasu. Wszystkie składniki mieszamy w garnku lub dużej misce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16-20 godzin.
No dobra. Czas na "właściwe" ciasto.
Potrzebne: 1kg mąki żytniej, 0.5l letniej wody (im więcej dodatków tym więcej wody), łyżeczka suchych drożdży. Dokładnie wymieszać składniki z zaczynem. Przełożyć do keksówek, wierzch wygładzić łyżką namoczoną w wodzie. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 6 godzin i poczekać aż wyrośnie. Gdy blaszki będą prawie pełne, wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (bez termoobiegu tylko góra i dół). Piec 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Po 15 minutach, gdy skórka zrobi się brązowa wyłączyć górę piekarnika, żeby skórka się nie spaliła. Piec dalej w 200 stopniach 30 minut. W sumie piec chleb 60 minut.
Za pierwszym razem może nie wyjść. Mi osobiście udało się za 4 podejściem ;)
30.10.2014 DNT
Jak ten czas szybko leci. Październik minął, jeszcze tylko listopad i ŚWIĘTA! :D
Dzisiaj bez treningu, za to zakupy na weekend były. Kolejki na pół sklepu, ale udało mi się znaleźć kuraka za 12.99zł Starczy mi go chyba na miesiąc
W niedzielę zrobię chyba jakieś fotki podglądowe zobaczyć czy jest chociaż minimalny progres.
Miska
1. 55g płatki owsiane , 20g rodzynki , 20g wiórki kokosowe , 15g słonecznik , 15g WPC , łyżeczka kakao , 150g jabłka
2. 50g płatki owsiane , 115g jaja , 12g miód
3. 65g ryż brązowy, 75g pierś z kurczaka, 5g oliwa z oliwek, mieszanka chińska
4. 80g chleb razowy, 80g pierś z kurczaka , 5g oliwa, warzywa
5. 75g chleb razowy, 200g serek wiejski, rzodkiewki
Suple
omega 3
Zmieniony przez - julcziik w dniu 2014-10-30 21:22:57
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html