"Co moze byc substrtem w glukoneogenezie?
glicerol,szkielety węglowe aminokwasów (aminokwasy glukogenne), mleczan
wedlug badan po 12h postu ~50% to glicerol
wiec odpada kolejne 1/2 z tej 1/6"
=> co daje 1/12 dla mleczanu + aminokwasów
Ostatnio interesuje mnie temat de novo lipogenesis w jednym z badań wyczytałem takie coś:
Fat cannot be converted to carbohydrate in animals because animals lack the enzymes of the glyoxylate pathway, and carbohydrate is not converted to fat because of a functional block of uncertain cause.
http://www.ajcn.org/content/74/6/707.full
ktoś z dużą wiedzą biochemiczną mógłby mi to wytłumaczyć?w sensie potwierdzić/obalić, bo moja wiedza biochemiczna jest mocno niepoukładana.
Zmieniony przez - EdoErgoSum w dniu 2011-09-27 11:56:05
Zmieniony przez - EdoErgoSum w dniu 2011-09-27 12:11:53