SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Intermittent fasting (IF) okresowy post - zbiór badań

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 410383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
+ 100kcal w jednym posiłku - możesz odjąć w innym, albo następnego dnia.

Smażenie powoduje, że wytwarzają się niekorzystne dla zdrowa substancje, nawet jak smażysz bez tłuszczu. Inne (np białka), stają się niestrawne. Końcową kaloryczność finalnego produktu również jest trudna do oszacowania. Ale od czasu do czasu przecież można coś usmażyć.

Wierz mi jednak, że mam na co dzień kontakt z osobami które nie wyobrażają sobie obiadu bez smażonego mięsa, a po 2 - 3 tygodniach współpracy - mówią że nigdy tak smacznie nie jedli. A po kolejnych kilku tygodniach przyznają że jedli schabowego u teściowej i im nie smakował, bo przyzwyczaili się do innego jedzenia. Znaczenie ma wiele aspektów związanych z przygotowywaniem posiłków, odpowiednie komponowanie pokarmów, umiejętne używanie przypraw (jest na rynku wiele mieszanek ziołowych, które nawet gotowanego cycka potrafią zmienić nie do poznania), dodatki sosów, a nawet forma podania, (jak to się mówi "jemy oczami") - wszystko to wpływa na smakowitość potrawy. Najlepszym przykładem tutaj są dzieci, rodzice czasem skarżą się, że dzieci nie chcą jeść niczego oprócz parówek, a po dwóch wizytach okazuje się, że np zrobienie z serka szczypiorkiem i rzodkiewką kolorowego jeżyka z kolcami i oczkami czyni z jedzenia zabawę i dziecko zasuwa aż się uszy trzęsą.... Nie piszę o tym oczywiście by lepić sobie słonika z mielonki, tylko by zwrócić uwagę na często pomijane aspekty związane z kulinariami.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-08 19:59:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16475
Jakiś przykład choćby na zrobienie kurczaka, wołowiny?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-08 20:25:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16475
Sos miodowo-musztardowy jest rzeźnikiem, aczkolwiek ten miodek mnie niekiedy martwi
Przepisy skopiowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Łyżeczka miodu - co to jest w skali bilansu, a smakowo wiele może zmienić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Nie piszę o tym oczywiście by lepić sobie słonika z mielonki, tylko by zwrócić uwagę na często pomijane aspekty związane z kulinariami.



....choc jesli to mialoby uatrakcyjnic potrawe to czemu nie


mamy wiele wspolnego
moze w drazliwych kwestiach nie do konca mamy to samo zdanie
ale w 'podstawach' - np. komponowanie posilkow,przyrzadzanie itp. - zadanie mamy identyczne

monotonności i jedzeniu na przymus mowimy stanowcze NIE



....ale jeszcze wiele lat swietlnych minie zanim ludzie zrozumieja (wiekszosc) ze dieta to nie tylko ryz + kurak na parze

ze mozna jesc i zdrowo i przedewszystkim ze smakiem


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-06-08 21:05:46

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1488 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 22239
slonik niszczy maxymalnie

www.theanimalrescuesite.com -zwierze tez czuje glod

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16475
A tak odbijając jeszcze raz, są może jakieś przepisy na względnie bezkaloryczne i dobre surówki/sałatki? Bo gdzie bym nie spojrzał to trzeba dowalić jakiegoś majonezu, czy innego "bonusa" który mocno psuje kompozycję(jeśli mamy tłuszcz z innego, lepszego źródła).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7337 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45955
świetny artykuł, wszystko co potrzeba jest w jednym miejscu
dobra robota!


aż dziwne, że jeszcze w tym dziale SOGa Ci nie dałem

Zmieniony przez - carbon91 w dniu 2011-06-10 18:48:09

--== GAINER TEAM ==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
sa przepisy w innych dzialach!

tu na pewno nie jest dzial ani na przepisy,ani na pisanie ktore bcaa lepsze,ani na reklame produktow!

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA + białko - przydatność BCAA podczas sporego spozycie białka

Następny temat

BCAA vs EAA - a 'timing'!

Wiecej