SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Intermittent fasting (IF) okresowy post - zbiór badań

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 376079

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 800 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15580
a jak do tego ma sie genetyka, rozchodzi mi sie o endomorfików czy 3 posiłki po 1500kcal ponad to nie będzie przesada dla takiej osoby ?

Rozmawiałem z instruktorem od fitnesu itd, i jak mu to przedstawiłem abym tak spożywał to powiedział że będę miał za duże wyżyty insy i mnie zaleje, i lepiej rozdzielić to w ciągu dnia. Może ktoś to mi jakoś ładnie wyjaśnić ?

Pozdro.

manipulowanie węglami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 80
Ale będziesz jadł po treningu, wiec wtedy wyrzut insy jest przydatny. Ale i tak będzie zmniejszony przez to że będzie po treningu. Po za tym... Instr. trochę przesadził z tymi wyrzutami. Zbilansowany posiłek, nawet z dużo ilością kalorii nie powoduje jakiś spektakularnych wyrzutów insy. Jakbyś jadł same węgle o wysokim IG. Ale dodatek białek i tłuszczy obniży mocno ładunek glikemiczny całego posiłku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 596
Średni poziom insuliny będzie z grubsza taki sam, bo resztę dnia będzie niższy. Dzięki temu dodatkowo możesz poprawić swoją wrażliwość insulinową.

Weź pod uwagę jeszcze to, że jak robili badania kontrolowane w których jedna grupa facetów jadła jeden posiłek dziennie, a druga standardowo trzy (obie grupy w sumie tyle samo na dzień, bez deficytu), to o ile obie grupy zachowały tą samą masę, to grupa jedząca jeden posiłek straciła istotną ilość tłuszczu. A pomyśl jaki wyrzut insuliny musi robić ładowanie całego dziennego zapotrzebowania na raz. I co, oblali się tłuszczem? Nie, stracili tłuszcz. A to wszystko bez jakiegokolwiek treningu. Po sobie widzę, że ten duży wyrzut insuliny to bardzo dobra rzecz jak się ćwiczy.

Link do badania: http://www.ajcn.org/content/85/4/981.full

Zmieniony przez - Madrin w dniu 2012-01-25 12:01:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1409 Napisanych postów 35562 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 150829
ciekawe badanie, uwagę moją zwrócił fakt, że spożywanie jednego posiłku w ciągu dnia związane było z wyraźnym obniżeniem poziomu kortyzol;u, co wydaje się zaskakujące. Doczytałem jednak, że badania byly robione o różnych porach dnia (grup 3-posiłków rano, kiedy następuje wyrzut tego hormonu, a grupa 1-posiłku po południu), co ma zasadnicze znaczenie przede wszystkim w wypadku kortyzolu. Tak więc w tym kontekście badanie jest niemiarodajne.

Trochę martwiąca jest tendencja polegająca na wzroście poziomu cholesterolu w przypadku 1 posiłku w ciągu dnia, choć pocieszające jest że relacja pomiędzy HDL i LDL nie ulega pogorszeniu. Podobnie wzrost ciśnienia tętniczego przy jednym posiłku można byłoby potraktować za wadę gdyby nie fakt, że w istocie wyniki z zapasem mieściły się w przedziałach referencyjnych.

Co do zmian masy ciała - tutaj faktycznie jest to ciekawe, choć autorzy tłumaczą to tym, że realnie model 1-posiłkowy dostarczał mniej kalorii niż model 3-posiłkowy, to jednak różnice nie są duże (65kcal deficytu /dobę przeciętnie, co w przeciągu 8 tyg daje ok 0,5kg tkanki tłuszczowej). Ten element badania jest faktycznie intrygujący.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1409 Napisanych postów 35562 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 150829
Warto dokonać sobie pewnego zestawienia z tym badaniem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2121099/ 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1559
większe stężenie glukozy przy IF czy LC czy KD to chyba normalne? Fizjologiczna insulino-odporność

Edit; i jeszcze tutaj ostatnio było o glukozie przy KD:

Safe starches, blood glucose and insulin


Zmieniony przez - EdoErgoSum w dniu 2012-01-25 18:19:42

Zmieniony przez - EdoErgoSum w dniu 2012-01-25 18:21:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1409 Napisanych postów 35562 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 150829
o ile specyficzna "insulinooporność" przy drastycznym obniżeniu spożycia węglowodanów, lub tez - w wypadku przedłużającego się postu, jest zjawiskiem naturalnym, zapewniającym odpowiednią dostepność glukozy dla tkanki nerwowej (a nie kumulowania glukozy w krwiobiegu, czy też przeprowadzanie glukoneogenezy "na zapas"), o tyle trudno mi się zgodzić z twierdzeniem, że podwyższony poziom glukozy we krwi nie jest niczym dziwnym. Ja uważam wręcz odwrotnie: jesli w wypadku diety niskoweglowodanowej, ketogennej czy IF obserwujemy systematyczne zwiekszanie się poziomu glukozy we krwi - to sygnał że osiągamy patologiczna insulinooporność.

A, pierwszy link nie działa


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 00:56:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1559
Jak nie działa to wklejam tekst:

PETER
Back in mid summer 2007 there was this thread on the Bernstein forum. Mark, posting as iwilsmar, asked about his gradual yet progressively rising fasting blood glucose (FBG) level over a 10 year period of paleolithic LC eating. Always eating less than 30g carbohydrate per day. Initially on LC his blood glucose was 83mg/dl but it has crept up, year by year, until now his FBG is up to 115mg/dl. Post prandial values are normal.

He wanted to know if he was developing diabetes.

I've been thinking about this for some time as my own FBG is usually five point something mmol/l whole blood. Converting my whole blood values to Mark's USA plasma values, this works out at about 100-120mg/dl. Normal to prediabetic in modern parlance. However my HbA1c is only 4.4%, well toward the lower end of normality and healthy. That's always assuming that I don't have some horrible problem resulting in very rapid red blood cell turnover. I don't think so...

I spend rather a lot of my life in mild ketosis, despite the 50g of carbs I eat per day. So I can run a moderate ketonuric urine sample with a random post-chocolate blood glucose value of 6.5mmol/l.

What is happening? Well, the first thing is that LC eating rapidly induces insulin resistance. This is a completely and utterly normal physiological response to carbohydrate restriction. Carbohydrate restriction drops insulin levels. Low insulin levels activate hormone sensitive lipase. Fatty tissue breaks down and releases non esterified fatty acids. These are mostly taken up by muscle cells as fuel and automatically induce insulin resistance in those muscles. There are a couple of nice summaries by Brand Miller (from back in the days when she used her brain for thinking) here and here and Wolever has some grasp of the problem too.

This is patently logical as muscle runs well on lipids and so glucose can be left for tissues such as brain, which really need it. Neuronal tissue varies in its use of insulin to uptake glucose but doesn't accumulate lipid in the way muscle does, so physiological insulin resistance is not an issue for brain cells.

However, while muscles are in "refusal mode" for glucose the least input, from food or gluconeogenesis, will rapidly spike blood glucose out of all proportion. This is fine if you stick to LC in your eating. It also means that if you take an oral glucose tolerance test you will fail and be labelled diabetic. In fact, even a single high fat meal can do this, extending insulin resistance in to the next day. Here's a reference for this.

The general opinion in LC circles is that you need 150g of carbohydrate per day for three days before an oral glucose tolerance test.

I did this carb loading thing, then performed my own OGTT. It came out very normal except for mild reactive hypoglycaemia.

So, I often walk around with a fasting blood glucose of 5.9mmol/l and in mild ketosis, yet have normal pancreatic and muscle function, provided I carb load before the test. BTW my FBG dropped to 4.3mmol/l after three days of carb loading.

That then raises the question as to whether Mark "iwilsmar" and myself are typical of LC eating people, or an oddity or two.

This brought to mind the self selected macronutrient study performed on mice by Ortman, Prinzler and Klause. They allowed mice to select their own diet and, lo and behold, the mice chose (by calories, not weight!) 82% fat and 5.6% carbohydrate. Sensible mice.

NB These German mice should each be given Professorships of Nutrition at medical schools in the most obese nations of the world. Quite what we should do with the current professors I'm not sure, but I bet the mice could think of something.

Anyway, these mice are cool. The only thing that bugged me when I first read the paper was that they had a higher fasting blood glucose than those poor mice fed the normal junk which passes for laboratory mouse "chow".

This now fits in to an overall pattern. Elevated non esterified fatty acids induce physiological insulin resistance and a higher than expected FBG level. A simple switch to higher carbohydrate eating (in myself) allows the normal underlying pancreatic and muscle function to show. It also fits in with the FBG of 3.5mmol/l found in the carbohydrate fuelled natives in the Kitava studies.

So do I worry about a FBG of over 5.5mmol/l?

Not while my HbA1c is 4.4%.

Peter


Jak byś szukał bibliografii bo jest podana w hiper łączach to tekst pochodzi z blogu Hiperlipid
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1409 Napisanych postów 35562 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 150829
Bibliografii nie widzę, ale może mam problem z szukaniem. Jeśli możesz mi ją wskazać bardziej precyzyjnie - to może będą w stanie rozwiać moje wątpliwości.

Co do w/w tekstu - mnie średnio przekonuje. Niby poziom A1c faktycznie wydaje się dobrym punktem odniesienie (na jego podstawie można w przybliżeniu wyliczyć przecietny poziom glukozy za pomnoca wzoru - wg wielu badaczy jest to lepszy wyznacznik niz poziom glukozy rano) i jego prawidłowa wartość przy podwyższonym poziomie glukozy świadczyć mogłaby hipotetycznie że sytuacja jest podobna jag z insulinoopornością przy KD. Jest to jednak - przynajmniej na ten stan "dowodowy" co mam przed oczami - teoria raczej i to na moje oko dość tendencyjna.

Przy dietach ketogennych projektowanych dla osób otyłych lub z nadwaga, autorzy zazwyczaj notowali sukcesywny spadek poziomu glukozy we krwi.

Nie zgłębiałem nigdy tego zagadnienia jakoś dokładnie, przyznam ze w tym kontekście stanowi dla mnie pewne novum. Niewykluczone jednak że sama glikacja hemoglobiny przy utrzymujacym sie podwyższonym poziomie glukozy następuje jedynie do produktów pośrednich takich jak HbA1a oraz HbA1b, co nie jest oznaczane w badaniu hemoglobiny glikowanej.

O ile wzrost insulinooporności w wypadku KD przy zachowaniu właściwego poziomu glukozy nie stanowi w moim przekonaniu problemu, to jednak fakt, że przy KD dochodzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi pozostaje co najmniej niejednoznaczny.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-02-02 02:16:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
porsze nie bluzgajcie na mnie ale kto mi w dwoch zdaniach wytlumaczy co jest z ta insulino co to oznacza wrazliwos i odpornosc,jak tos sprawdzic czy jest sie wrazliwym czy odpornym i jakie sa korzysci. Chodzi mi o aspekt kulturystyki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA + białko - przydatność BCAA podczas sporego spozycie białka

Następny temat

BCAA vs EAA - a 'timing'!

nutloveb