[...] tym większy „skok" krzywej cukrowej po jego spożyciu. Jeżeli w porze przedtreningowej spożyjemy posiłek o wysokim indeksie glikemicznym (wysoki GI mają wszelkie „szybkie" słodkie przekąski), który posiadają niektóre gainery, spowoduje on zbyt wysokie podniesienie poziomu cukru we krwi (a co za tym idzie zbyt duży wyrzut insuliny), co niestety [...]
[...] jesteśmy bombardowani absurdalną propagandą. Wynika z niej, że najlepszym pożywieniem dla dzieci i ich rodziców są czekoladowe batony, pragnienie zaś najlepiej gaszą słodkie napoje albo piwo. A jakże, pamięta się również o zdrowiu obywateli! Od lat wmawia się nam, że masło roślinne, zawierające tłuszcze nienasycone, jest zdrowsze od [...]
[...] cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać słodkie jedzenie i napoje? 8 Co to są słodziki niskokaloryczne? 9 Co to jest acesulfam K? 10 Co to jest fenyloalnina i czy jest ona niebezpieczna? 11 Jaki wpływ mają słodziki [...]
[...] kupić owoce pochodzące z importu, ale wówczas nie smakują już tak wspaniale jak podczas wakacyjnych miesięcy. Dojrzale owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo słodkie i soczyste. Posiadają swój charakterystyczny i niepowtarzalny aromat. Najlepiej smakują na surowo, podawane jako owoce deserowe. Dostarczają witamin, składników [...]
[...] tym większy "skok" krzywej cukrowej po jego spożyciu. Jeżeli w porze przedtreningowej spożyjemy posiłek o wysokim indeksie glikemicznym (wysoki GI mają wszelkie "szybkie" słodkie przekąski), który posiadają niektóre gainery, spowoduje on zbyt wysokie podniesienie poziomu cukru we krwi (a co za tym idzie zbyt duży wyrzut insuliny), co niestety [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mielone, podroby inne. Węglowodany- 70g, 22% dziennego zapotrzebowania Źródło węglowodanów: wszystkie odmiany ryżu(biały najrzadziej), wszystkie odmiany kaszy, kuskus, słodkie ziemniaki, rzadziej te zwykłe, makaron durum lub razowy Tłuszcze- 15g, 17% dziennego zapotrzebowania Źródło tłuszczy: oliwa z oliwek, olej lniany Dodatki(nie [...]
[...] Z tego wynika, że spożywanie soków owocowych nawet zmiksowanych z wodą w stosunku 1/1 jest nieefektywne. W związku z tym Brouns i Kovacs (1997) zalecają by spożywać nie słodkie drinki z zawartością 40-80 g CHO/l i z 400 -1100 mg sodu/l. Napój nie powinien być hipertoniczny. To tylko proponowane wartości, gdyż straty wody są uzależnione od [...]
[...] (opisana poniżej). Lecytyna: Mało skuteczna, ale łatwo dostępna. Jest źródłem choliny. L-glutamina: Dodaje energii, pobudza, likwiduje senność i głód, szczególnie 'na słodkie'. Jest prekursorem kwasu glutaminowego, a ten jest "paliwem" mózgu; jest ważny dla pamięci i koncentracji. Uwaga: Zbyt duża dawka ma negatywne efekty: poza dużym [...]
[...] (zielone tradycyjnie 150g przyjmujcie 6g ww strawnych) Źródła ww dozwolone: owies, ryz biały (tylko po treningu) i pełnoziarnisty, quinoa kukurydza (tylko po treningu), słodkie ziemniaki, ziemniaki )tylko po treningu ), strączkowe, warzywa, owoce * . - W cyklu 1 i 4. owoce są niedozwolone , ww rozkładamy po równo w posiłkach - W cyklu 2 i 3 [...]
[...] mięso mielone, podroby inne. Węglowodany- 70g, 22% dziennego zapotrzebowania Źródło węglowodanów: wszystkie odmiany ryżu(biały najrzadziej), wszystkie odmiany kaszy, kuskus, słodkie ziemniaki, rzadziej te zwykłe, makaron durum lub razowy Tłuszcze- 15g, 17% dziennego zapotrzebowania Źródło tłuszczy: oliwa z oliwek, olej lniany Dodatki(nie wliczane [...]
[...] Temat został zamknięty, bo to wykopalisko ale nie mogłem się powstrzymać. Gość gada bzdury. Pojedyncze aminokwasy nie są słodkie, bo niby czemu miałby by być. Tak jak same białko nie jest słodkie tak i aminoKWASY nie są słodkie. Kto próbował samej leucyny ten wie. "rzustka jest przygotowana i [...]
[...] sacharozy w standardowej porcji (np. typowa porcja jabłka to 120 gram). Warzywa są znacznie uboższe w fruktozę niż owoce. Najwyższą zawartość fruktozy mają kukurydza i słodkie ziemniaki, ale są to wartości i tak znacznie mniejsze niż w owocach (1,2 g na porcję). Jeżeli naprawdę chcesz ograniczyć spożycie tego cukru, unikaj ziemniaków i [...]
[...] codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny). Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami. Trzecią grupą są produkty neutralne, które można [...]
[...] (zielone tradycyjnie 150g przyjmujcie 6g ww strawnych) Źródła ww dozwolone: owies, ryz biały (tylko po treningu) i pełnoziarnisty, quinoa kukurydza (tylko po treningu), słodkie ziemniaki, ziemniaki )tylko po treningu ), strączkowe, warzywa, owoce * . - W cyklu 1 i 4. owoce są niedozwolone , ww rozkładamy po równo w posiłkach - W cyklu 2 i 3 [...]
[...] cukier otrzymywany z celulozy (błonnika) o nazwie karboksymetyloceluloza, dwukarboksymetyloceluloza, hydroksymetyloceluloza. W celu poprawienia walorów smakowych dodaje się słodkie owoce. Świeże owoce spowodowałyby natychmiastowy proces fermentacji wyrobów mlecznych związany z obecnością w nich naturalnych enzymów fermentacyjnych. Domyślać się [...]
[...] bardzo świeża rzecz. Tak to były tylko góry i różne formy tańca od okazji do okazji. Zmiany w zwyczajach żywieniowych też są nowe - jeszcze niedawno temu była tona słodyczy, słodkie serki, słodkie płatki, zupki chińskie itd. Co lubisz jeść na śniadanie: płatki owsiane/musli (dobre musli) plus orzechy (moja miłość) plus kefir itd., czasami do tego [...]
[...] przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, najlepiej w postaci całych ziaren: pęczak, jęczmienna, gryczana czy rzadko już niestety spotykana - jaglana. Ryż - tylko nie polerowany - [...]
[...] awokado. Mimo, że mleko zawiera mato protein H. Shelton zalicza je do produktów białkowych. WĘGLOWODANY H. Shelton podzielił je na trzy grupy: skrobie, cukier i owoce słodkie. Skrobia- wszystkie zboża, dojrzały bób (oprócz soji), dojrzały groch, kasztany, arachidy. Umiarkowanie skrobiowe produkty- kabaczki, dynia, kalafior, buraki, [...]