Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Uciążliwy i wyjątkowo intensywny katar może czasami niepokoić. Zwłaszcza jeśli nie ustępuje po przeminięciu innych objawów choroby lub gdy ma specyficzny i wyrazisty kolor. Mimo że nie ma na ten moment na rynku farmaceutycznym skutecznego środka na katar, to w tych dwóch przypadkach zdecydowanie warto rozważyć konsultację lekarską. Czym jest [...]
L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]
O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]
Withania somnifera (ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. W ostatnich kilku latach zyskało dużą popularność również w Polsce, zaczyna być rozpoznawalne podobnie jak różeniec górski (Rhodiola rosea) czy rozmaite odmiany żeń-szenia. Jeśli masz problemy z tarczycą Zanim zaczniesz na [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Czego potrzebujesz: 100 g stałej części mleczka kokosowego 30 g izolatu białka serwatkowego - najlepiej o smaku orzech/nugat/czekolada 50 g czekolady min 74% kakao 50 g masła migdałowego 5 g kakao 45 g migdałów ( 12 sztuk w całości, resztę drobno posiekać ) Jak wykonać: Stałą część mleczka, pokruszoną czekoladę i masło migdałowego włożyć do [...]
Czego potrzebujemy: 110 g masła orzechowego - najlepiej crunch 60 g oleju kokosowego 60 g izolatu białka serwatkowego - czekoladowego 35 g kakao 10 g maki kokosowej 30 g orzechów ziemnych 70 g czekolady min 74 % kakao 10 g oleju koko lub kremu NutWhey biała czekolada - kokos Jak wykonać: Olej kokosowy wraz z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Kreatyna, leucyna, karnityna i witamina D3 wspierają wzrost masy mięśniowej u osób nietrenujących. Wykorzystanie tytułowych suplementów diety, jak kreatyna, karnityna, leucyna i witamina D, przyczynia się do wzrostu muskulatury osób nietrenujących. Do tego typu wniosków doszli badacze w opublikowanym periodyku dla "Nutrition & Metabolism". [...]
Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka w temperaturze pokojowej 5 g ksylitolu 25 g smakowa mąka owsiana Quamtrax olej kokosowy dodatki: 1 kiwi 20 g masła orzechowego Jak wykonać: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol i ubijamy około 2 minut na puszystą masę. Do białek przekładamy ubite żółtka, dodajemy przesianą [...]
Czego potrzebujemy: 200 g fileta z kurczaka 150 g brokuła 10 g parmezanu kawałek chilli sól i pieprz 2 ml Cooking Spray najlepiej wersja Butter Jak wykonać: Pierś z kurczaka kroimy tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Mięso rozbijamy dość cienko, przyprawiamy i od wewnętrznej strony - tej na którą będziemy nakładać farsz pryskamy oliwą. [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
Czego potrzebujemy: 4 białka jaj w temperaturze pokojowej 150 g erytrytolu 400 ml zimnej śmietany 30% 30 g erytrytolu ( porcja do śmietany ) do dekoracji - borówki, maliny, listki świeżej mięty, płatki migdałów, orzechy, ulubiony Dziki Sos Jak wykonać: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce erytrytol. Ubite na sztywno białka [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Na klimat świąt składa się również ich aromat. O dzieciństwa święta kojarzyły mi się zawsze z zapachem wędzonego suszu owocowego i cynamonu. Pierwszy był nieodłączną bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu [...]