Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] złożone głównie z albumin i globulin. W skórze i w tkance łącznej występuje kolagen. Mięso większości ryb nie zawiera mioglobiny, zatem ma barwę białą. Wyjątek stanowią łosoś, jesiotr i tuńczyk, których mięso ma barwę różową. W rybach, podobnie jak w mięsie zwierząt rzeźnych, występują azotowe substancje wyciągowe, ale w mniejszych [...]
[...] podrażnieniu śluzówki żołądka zbyt dużą ilością białka zwierzęcego, jedz też dużo warzyw. Ryby i owoce morza Najlepszy jest szczupak, śledź, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, sieja, sardynki, okoń, pstrąg i solą. W jadłospisie mogą się znaleźć: flądra, węgorz, karp, a także kraby, krewetki, małże, ostrygi i ślimaki. Unikaj kawioru, [...]
ARTYKUŁ TEN ZOSTAŁ PRZEPISANY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW Z 53 NUMERU MAGAZYNU MUSCLE "JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ" Smak i głód mają nad nami wielką władze. Są jednocześnie potrzebną i pragnieniem. Walka z głodem jest z góry skazana na niepowodzenie i jednym jej efektem jest rozczarowanie. Chociaż większość z nas chciałaby [...]
[...] proteiny, a Twój brzuszek zacznie znikać! Dobrym źródłem protein, są produkty mięsne i rybne: pierś kurczaka, pierś indyka, chuda wołowina, tran, białka jajek, flądra, łosoś i sardynki. * Warzywa strączkowe bogate w proteiny Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w [...]
[...] morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera silną lektynę, która łącząc się z komórkami raka sutka doprowadza do ich wyeliminowania). Unikać należy: [...]
Witam! Nie ukrywam, że znalazłem się na tym forum, ponieważ szukałem w internecie jakiegoś naprawdę dobrego sposobu na odchudzenie się. Po przeczytaniu wielu ciekawych wypowiedzi, uświadomiłem sobie, że nie istnieją żadne diety-cud czy magiczne tabletki. Schudnąć można tylko własną ciężko pracą, czyli przestrzeganiem diety i odpowiednim treningiem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] są znakomitym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, ale fakt ten nie jest jedynym powodem, dla którego warto je spożywać. Warto wiedzieć, że ryby takie jak łosoś , makrela, halibut czy śledź dostarczają solidnej porcji niezwykle cennych składników, których bardzo często w diecie po prostu brakuje, a są nimi: kwasy tłuszczowe z [...]
[...] przemiału, makaron z pszenicy durum, makaron z pełnego przemiału, ryż nie łuskany. Tych produktów nie łączymy z tłuszczem. -tłuszcze: oliwa z oliwek, tuńczyk w puszce, łosoś, oliwki, szwajcarski ser tarty, -nabiał: jajka, chudy ser i jogurt, śmietana kwaśna i słodka, ser żółty półtłusty, parmezan, majonez (własnej roboty) -mięso:boczek, [...]
[...] protein dziennie. Gdy przybierasz na wadze staraj się pozyskiwać białko przede wszystkim z pokarmów takich jak chuda wołowina i wieprzowina, jajka, chudy kurczak i indyk, łosoś i tuńczyk z wody. Kotlety jagnięce nie są najgorsze, ale mają większą zawartość tłuszczu niż kotlety wieprzowe. I jeszcze jedna rada: zgodnie z moim doświadczeniem [...]
[...] (dzisiaj np. mizeria na jogurcie). Czasami ciemny makaron z twarogiem, odrobiną owoców. 5. 20-21 - porcja białka z warzywami, najczęściej twarożek biały, czasami ryba , np łosoś wędzony czy makrelka mała. Jak już nie wiem co zjeść - jem biały twaróg z odrobiną białka waniliowego dla smaku. Sport: zaczęłam biegać - choć bieg to za duże słowo. [...]
[...] oscyluje w okolicach 3000-3500kcal, z czego 80-120g stanowią tłuszcze. Ich źródła dziennie: 40% wielonienasycone (olej lniany ~25g, ryby tłuste jak makrela wędzona czy łosoś świeży 2x w tyg.) 40% jednonienasycone (oliwa ~25g, migdały 3x w tyg.) 10-20% nasycone (mięso wołowe, wieprzowe, masło, maślanka) Notorycznie dodaję do potraw na surowo [...]
[...] A moze to wszystko to mit? Wiadomo jak to z internetem, we wszystko wierzyć nalezy z przymrużeniem oka, aczkolwiek zaintrygowały mnie te treści ponieważ chyba częściej łosoś podawany jest na surowo np w sushi niż po jakiejś obróce termnicznej, może Wy macie inny pomysł na łososia na kolację jeśli w miare regularne spozywanie surowego jest [...]
Trening - wstęp Trening wykonuj zawsze o tej samej porze dnia. Najlepiej jest ćwiczyć bez obuwia (nawet bez skarpetek), po każdym wybiciu staraj się lądować na palcach. Pij dużo wody niegazowanej podczas PeCo (możesz dodać do niej glukozy w celu dostarczenia organizmowi dodatkowego źródła energii). Przerwy między powtórzeniami to odpowiednio [...]
Tez pozwole sobie podzielic sie z Wami przepisem mojego pomyslu.. - sprawionego łososia (ok. 2 kg) pokroic na dzwonka. Posiekac duzy peczek kopru wloskiego, 3 - 4 zabki czosnku i wymieszac to z trzema lyzkami oleju z pestek winogron, dodac do tego jeszcze troche swiezo zmielonego pieprzu (zmielic grubo). Lososia lekko posolic i natrzec ta [...]
[...] ode mnie. Jaki olej stosujesz? Bo olej a olej to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To bardzo bogate źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D (która jest bardzo rzadka w pożywieniu). Dalej, pomyśl nad szpinakiem lub jarmużem. Obydwa są dobrymi [...]