Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Wiele kobiet wykorzystuje trening na siłowni w celu wysmuklenia ud. Niestety podstawowe ćwiczenia, jak przysiad, wykroki, martwe ciągi czy wznosy bioder nie do końca przynoszą zamierzone efekty w efekcie smukłości. Chodzi tutaj głównie o wewnętrzną stronę ud i wzmocnienie przywodzicieli. Tutaj, na siłowni, główną rolę odgrywa wykonywanie [...]
Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]
[...] doszli do wniosku, że kreatynę powinno się potraktować jako składnik niezbędny diety, podobnie jak niektóre witaminy (np. witaminę D jesienią, zimą i wczesną wiosną) lub minerały (np. potas, którego większość ludzi ma niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko dla przyrostu masy, siły i wytrzymałości, ale nawet dla [...]
Ostatnimi czasy w Internecie można bardzo często natknąć się na reklamy wody alkalicznej nazywanej też „żywą wodą”. Reklamujący ją przekonują nie tylko o jej cudownych właściwościach odkwaszających organizm, ale zapewniają, że ma ona wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Podsumowanie Woda alkaliczna jest często reklamowana jako [...]
[...] kwestia to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. Dostarczają pełnowartościowych białek, błonnika, jak i bogate są w minerały i witaminy. Sama zmiana jakości stosowanych pokarmów jest już znacznym krokiem ku poprawie wyglądu. Makroskładniki Trzeci element to dobór odpowiedniej proporcji [...]
Jeśli do tej pory czytałeś wyniki badań mówiące o tym, iż pomijanie śniadań nie ma dużego znaczenia, to trzeba uwzględnić kontekst obserwacji. Jeśli chodzi o osoby odchudzające się, pomijanie śniadania może nie mieć wpływu na wyniki krótkoterminowo, szczególnie jeśli dana osoba stosuje model intermittent fasting (czyli wydłuża nocny post na [...]
[...] otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem dodawane do [...]
[...] Dostępnych jest wiele rodzajów napojów roślinnych — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu [...]
[...] warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba nie jest [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał poszczególne witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe czy związki, odpowiedzialne m.in. za hamowanie działania wolnych rodników, czyli przeciwutleniacze. Pamiętać należy, że sama podaż energii to [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] dlatego warto złapać moment, kiedy są łatwo dostępne i dodawać do posiłków, kiedy tylko się da, np. do jogurtu czy płatków owsianych na śniadanie, do koktajlu czy nawet do lekkiej sałatki. Jeśli masz możliwość, możesz zamrozić owoce, by móc korzystać z ich dobrodziejstw także poza sezonem. Po zamrożeniu witaminy i minerały pozostają w owocach.
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. Beta alanina oraz arginina i cytrulina Mogą wspierać [...]