Ile masz lat? Jaka jest Twoja aktywność fizyczna? Jaka jest Twoja dieta? Jeśli masz problem z nadwyżką kaloryczną, a jesz dużo produktów dużo objętościowych, to warto jeść posiłki płynne, możesz zmiksować sobie w blenderze np. mleko, banana, masło orzechowe, cynamon, odżywkę białkową i płatki owsiane błyskawiczne, w taki sposób dostarczysz dużo [...]
Np na sniadanie omlet ze szpinakiem, do szkoły kanapka z ciemnego pieczywa z piersią i warzywami, jabłko , na obiad ryba z ziemniakami i surówką, na podwieczorek sałatka np z sałaty papryki i ogórka zielonego z jogurtem naturalnym, na kolacje serek wiejski lub mozarella, w ciągu dnia dziecko moze przegryzac, orzechy włoskie, migdały.
to policz jeszcze swoje zapotrzebowanie kaloryczne Ilość białka możesz spokojnie zmniejszyć do 140-160g Jesli już masz tego gainera to możesz zostawić po treningu i nie musi to być 100g Resztę kalorii,po zredukowaniu białka i gainera,możesz uzupełnić dodając źródła tłuszczu np.tłusta świeża ryba,oliwa,olej lniany,migdały,masło 82%tłuszczu
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jajka 2 posiłek wywal białko i szynkę, dodaj np. pieczonego schaba lub kuraka, masło wywal lub daj zwierzęce 3. 5g oliwy wystarczy ;-) 4 ok 5. taka sama historia, 5g oliwy 6. daj płatki owsiane ALBO źródło zdrowych tłuszczy (migdały, orzechy włoskie lub laskowe, oliwa itp) oczywiście warzywa jesz i nie wliczasz do bilansu tak? Jak nie to jedz!
Nie chodzi o właściwości a rozkład kwasów tłuszczowych , stosunek omegi 3 do omegi 6 . Lepszym wyjściem będą migdały , włoskie czy nerkowce. Skorzystaj z tematów podwieszonych tz. wylicz zapotrzebowanie: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html a następnie po obliczeniu ułóż [...]
Najlepiej wypadają włoskie i makadamia. Jako źródło jednonienasyconych - nerkowce, migdały. Laskowe, czy wspomniane pistacje - jako dodatek smakowy - ok. Dobrze by było, by nie byly wcześniej prażone i dosolone. Arachidowe to nie orzechy, a fasola. Poza tym nie wnoszą niczego specjalnego do diety - wręcz przeciwnie.
Nie musisz po każdym posiłku pić oliwy. Wszystko zależy od Twojego bilansu kcal oraz makroskładników. Nie ograniczaj się do wybranego produktu, masz wiele innych źródeł zdrowych tłuszczy ( awokado, tłuste ryby, pestki, nasiona, orzechy ( migdały, nerkowca, włoskie, laskowe ) olej lniany, kokosowy )
Ugotowana quinoa (50g przed gotowaniem), jarmuż (60g), żurawina (30g), jabłko (80g), siekane migdały (ile chcesz, polecam ponad 25g) i jakiś dressing (np. 3 czesci oliwy i 2 czesci octu balsamicznego/soku z cytryny).
Przed treningiem wywaliłbym migdały. Dawaj porządne porcje warzyw, a nie sałata 5g. Nie wywalaj banana z pos. 1, możesz dodać jeszcze jakieś owoce. Oprócz tego dieta bardzo dobra.
każdemu wielu osobom smakują i wciagają, jednak nie jest to najlepsze źródło kwasów tł. poza tym są jednym z większych alergenów więc bardziej stawiaj na włoskie laskowe migdały