Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie [...]
Badanie miało na celu ustalenie, czy leczenie sterydem anaboliczno-androgennym zwiększa wydajność biegową u szczurów, zwiększając ich wydolność w trakcie testu biegowego. Van Zyl CG i wsp. użyli grupy 40 szczurów Long-Evans. Szczury losowo podzielono na: grupę kontrolną, grupę ćwiczącą (w klatkach na specjalnie zaprojektowanych kołach do [...]
Uginania ramion należą do najważniejszych ćwiczeń budujących bicepsy, m. ramienno-promieniowy oraz m. ramienny. Naukowcy porównywali jak uginanie ramion ze sztangielkami oraz sztangą wpłynie na aktywację mięśni. Stosowano sztangi proste i łamane. Dwunastu uczestników wykonało jedną serię dziesięciu powtórzeń przy 65% ciężaru maksymalnego dla [...]
Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Wiele pseudonaukowych stron internetowych przestrzega przed toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
W badaniu wzięło udział 16 zdrowych mężczyzn w wieku 22,8 ± 2,14 lat, wzroście 172,0 ± 4,92 cm, wadze 69,5 ± 3,7 kg , BMI 23,7 ± 1,41. Każdy z uczestników uczestniczył w programie ćwiczeń fizycznych 3 x w tygodniu przez 4 tygodnie. Ćwiczenia polegały na chodzeniu na bieżni przez 30 do 45 minut przy wcześniej ustalonej [...]
Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]
Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]
Na siłownię już dawno zawitały smartfony, nie uważam, by ten trend był pozytywny. Niektórzy ludzie więcej czasu spędzają na Facebooku, Instagramie, YouTube, pisząc SMS-y i robiąc zdjęcia, zamiast trenować. Maria Matsangidou i wsp. sprawdzali, czy użycie technologii VR (ang. Virtual Reality) ma wpływ na trening. Ironizując, gdyby to badanie [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej [...]
Pierwszy raz, anavar został opisany w roku 1962, wyprodukowany w 1964 roku przez firmę Searle & Co. (obecnie Pfizer). Występuje pod nazwami Lonavar (Argentyna, Australia), Lipidex (Brazylia), Antitriol (Hiszpania), Anatrophill (Francja) oraz Protivar. Anavar został wycofany z rynku w USA w 1989 roku, powrócił dopiero w 1995 roku pod nazwą [...]
U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]
Nandrolone wywiera wiele negatywnych skutków ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, [...]
Regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, ale mechanizmy leżące u podstaw tego korzystnego efektu nie są do końca poznane. Wnioski: regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie [...]