SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

knife

  • Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11289 Data: 2018-10-15 11:02:58
  • Badanie miało na celu ustalenie, czy leczenie sterydem anaboliczno-androgennym zwiększa wydajność biegową u szczurów, zwiększając ich wydolność w trakcie testu biegowego. Van Zyl CG i wsp. użyli grupy 40 szczurów Long-Evans. Szczury losowo podzielono na: grupę kontrolną, grupę ćwiczącą (w klatkach na specjalnie zaprojektowanych kołach do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2019-04-13 11:49:11
  • Hantle czy sztanga, co lepsze na biceps?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Uginania ramion należą do najważniejszych ćwiczeń budujących bicepsy, m. ramienno-promieniowy oraz m. ramienny. Naukowcy porównywali jak uginanie ramion ze sztangielkami oraz sztangą wpłynie na aktywację mięśni. Stosowano sztangi proste i łamane. Dwunastu uczestników wykonało jedną serię dziesięciu powtórzeń przy 65% ​​ciężaru maksymalnego dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7660 Data: 2019-11-23 17:03:58
  • Więcej leucyny - więcej mięśni!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2273 Data: 2018-08-12 11:32:31
  • Czy da się wyleczyć cukrzycę?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1379 Data: 2018-11-07 09:30:17
  • Czy sukraloza jest rakotwórcza?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wiele pseudonaukowych stron internetowych przestrzega przed toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3171 Data: 2018-11-09 09:50:57
  • Cynamon pomaga w cukrzycy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2018-11-18 10:50:07
  • Aeroby a kortyzol i testosteron!

    Artykuł
    Badania naukowe

    W badaniu wzięło udział 16 zdrowych mężczyzn w wieku 22,8 ± 2,14 lat, wzroście 172,0 ± 4,92 cm, wadze 69,5 ± 3,7 kg , BMI 23,7 ± 1,41. Każdy z uczestników uczestniczył w programie ćwiczeń fizycznych 3 x w tygodniu przez 4 tygodnie. Ćwiczenia polegały na chodzeniu na bieżni przez 30 do 45 minut przy wcześniej ustalonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1939 Data: 2018-11-22 13:58:57
  • Czy pizza uzdrowi Twoje serce?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1916 Data: 2019-02-25 10:16:34
  • Czy białko sojowe wpływa na cholesterol?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1098 Data: 2019-08-18 10:40:09
  • Co najlepiej regeneruje mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 2018-09-06 11:22:11
  • Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1750 Data: 2019-03-16 12:09:00
  • Na siłownię już dawno zawitały smartfony, nie uważam, by ten trend był pozytywny. Niektórzy ludzie więcej czasu spędzają na Facebooku, Instagramie, YouTube, pisząc SMS-y i robiąc zdjęcia, zamiast trenować. Maria Matsangidou i wsp. sprawdzali, czy użycie technologii VR (ang. Virtual Reality) ma wpływ na trening. Ironizując, gdyby to badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2337 Data: 2019-08-21 22:17:27
  • Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2040 Data: 2020-02-10 08:18:43
  • Pierwszy raz, anavar został opisany w roku 1962, wyprodukowany w 1964 roku przez firmę Searle & Co. (obecnie Pfizer). Występuje pod nazwami Lonavar (Argentyna, Australia), Lipidex (Brazylia), Antitriol (Hiszpania), Anatrophill (Francja) oraz Protivar. Anavar został wycofany z rynku w USA w 1989 roku, powrócił dopiero w 1995 roku pod nazwą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4081 Data: 2018-11-11 08:46:21
  • U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1938 Data: 2019-01-05 10:11:17
  • Oliwa z oliwek zapobiega cukrzycy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1386 Data: 2019-03-27 08:51:40
  • Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2282 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • Nandrolone wywiera wiele negatywnych skutków ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2764 Data: 2018-11-19 11:16:44
  • Regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, ale mechanizmy leżące u podstaw tego korzystnego efektu nie są do końca poznane. Wnioski: regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11286 Data: 2019-10-21 09:14:41