Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy.

W jednym z badań u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy przyjmowali cynamon (1 g dziennie) przez 90 dni, odnotowano więcej niż dwukrotny spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi, którzy otrzymywali tylko standardową opiekę. Niedawna analiza 10 badań wykazała, że cynamon może również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.

cynamon

Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie od 4 do 18 tygodni:

  • zmniejszyły stężenie glukozy na czczo średnio o 24.59 mg/dL,
  • zmniejszyły cholesterol średnio o 15.60 mg/dL,
  • zmniejszyły LDL-C średnio o 9.42 mg/dL,
  • zmniejszyły trójglicerydy średnio o 29.59 mg/dL.

Niedawno naukowcy (Santos HO i wsp.) postanowili ustalić, czy faktycznie cynamon wywołuje aż tak duży wpływ u cukrzyków (cukrzyca typu II). Uwzględniono badania opublikowane od 2003 do 2018 r.

Wyniki:

  • uwzględniono interwencje trwające od 6 do 17 tygodni,
  • pod wpływem cynamonu u osób z cukrzycą typu II stężenie glukozy na czczo zmniejszało się od 12,9 do (nawet) 52,2 mg/dL,
  • hemoglobina A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy zmniejszyła się pod wpływem cynamonu od 0,27 do 0,83%,
  • stwierdzono, iż wpływ cynamonu na lipidogram jest kontrowersyjny, podobnie jak twierdzenia, iż ma redukować tkankę tłuszczową i zwiększać potencjał antyoksydacyjny (w badaniach używano niedokładnych metod pomiarowych).

Wnioski

Podawanie 1-6 g cynamonu dziennie wydaje się mieć duży wpływ na glikemię np. przy cukrzycy typu II lub innego rodzaju zaburzeniach metabolicznych. Jednak potrzeba większej ilości badań klinicznych, by to potwierdzić.

Referencje: 1.Crawford P1. “Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial” 2. Robert W. Allen, PharmD,1 Emmanuelle Schwartzman, PharmD,1,2 William L. Baker, PharmD, BCPS (AQ CV),3,4 Craig I. Coleman, PharmD,3 and Olivia J. Phung, PharmD “Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/