Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
[...] w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo chilli. Bataty możesz gotować, piec, dusić. [...]
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
[...] odwracamy mięso w naczyniu i pieczemy kolejną godzinę w temperaturze 180 stopni. Tak długie pieczenie sprawia, że mięso będzie idealnie kruche. Bataty kroimy w grube frytki, smarujemy olejem kokosowym i doprawiamy. Ja do batatów używam zawsze soli, pieprzu, tymianku i trawy cytrynowej. Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej [...]
[...] takiej jakiej lubicie 150 g batatów 50 g awokado oliwa w sprayu przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, cytryna Jak wykonać: Batata kroimy w grube frytki, wrzucamy do miski, spryskujemy kilka sekund oliwą i dodajemy dużo ulubionych przypraw. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy w 220 stopniach około 15 [...]
[...] na zakładkę, możecie spiąć wykałaczkami. Układamy mięso na folii, psikamy oliwą i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Gotowe. Mnie dziś makro pozwoliło na pieczone frytki z ziemniaka i Dziki sos, ale równie dobrze będzie się komponowało z komosą lub ryżem. Wartości odżywcze: Cała porcja nadzianego kurczaka to 300 kcal. Białko 51.5 g, [...]
Ile kalorii mają frytki? Wiem że banalne pytanie, ale jeżeli już się zdecyduje na frytki to jakie wybrać? Kupne do piekarnika, czy z jakiegoś fastfooda?
Artykoool z RP 26kwietnia: Badania - Niebezpieczna żywność Rakotwórcze frytki Niektóre produkty żywnościowe, takie jak frytki i chipsy, mogą zawierać substancje rakotwórcze w wysokim stężeniu - poinformowali szwedzcy naukowcy. Ze względu na wagę informacji, naukowcy zdecydowali się upublicznić ją jeszcze przed oficjalnym zakończeniem badań i [...]
[...] 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach. W czasie pieczenia przygotować sałatkę, [...]
Tak jak w temacie. Pewnego dnia naszła mnie ochota na frytki i po myśleniu i kombinowaniu, koniec końców wyszło mi coś takiego. Obieramy ziemniaki, kroimy w słupki. Wkładamy je do garnka z zimną wodą, garnek na kuchenkę i czekamy aż woda się zagotuje. Kiedy tak już się stanie nasze ziemniaki odcedzamy i w miarę możliwości odsączamy z nadmiaru wody [...]
[...] o frytkach zakupionych w sklepie i upieczonych BEZ TŁUSZCZU w piekarniku? To ten sam ziemniak chyba? Czy jest coś czego nie wiem. oczywiście okoliczności w jakich pytam o te frytki to to że jestem na redukcji jeśłi ktośnie doczytał i nie skojażył co jest napisane w tytule postu. i przy okazji skoro mowa o frytkach, to czy do tego będzie okej [...]
Witam Czy frytki można zrobić na patelni na oliwie z oliwek ? Czy będą dobre ? Jeśli przeliczę sobie zużytą oliwę i ziemniaki, wszystko co do grama i wbiję w tabelę do diety to będzie dobrze i zdrowo ? POZDRAWIAM!
co myślicie o frytkach z piekarnika jako posiłku potreningowym?? chodzi o frytki mccain http://www.twojefrytki.pl/ skład bardzo fajny i smak też co myślicie o tym?? to dobre źródło węgli(po treningu)
Jacys szwedzcy naukowcy odkryli ze w frytkach jest 500razy (!!!) wiecej akrylamidow-substancji trujacych niz w ziemniakach...musi to byc duzo skoro weszly juz wnioski o wycofanie ze sprzedazy frytek w szwecji-powaznie !!! "Latwiej Jest Osiagnac Sukces, Trudniej Na Niego Zasluzyc"
Witam. Czy frytki mrozone kupowane w sklepach mozna potraktowac jako produkt zastepczy ryzu ??? Oczywiscie mam na mysli frytki przydzadzane w mikrofalowce. ----------------------------- POLSKA GUROM !!!
[...] jest taka sprawa Wiadomo cza sobie urozmaicać diete , i mam takie pytanie ? Jak zjem 2 razy w tygodniu ziemniaki to bedzie ok Jesli zrobie sobie raz w tygodniu z ziemniakow frytki albo cipsy domowej roboty ( smazone na oleju ) czy wowczas wartosc tych ziemniakow sie zwiekszy z powodu smazenia na oleju ? czy moge smialo szamac ? Pozdrawiam