[...] organizm przed zatruciem. W przypadku niskiej ich podaży w pożywieniu organizm sięga do rezerwuaru w kościach. Jeśli to wszystko zsumujemy razem to staje się oczywiste dlaczego większość ludzi cierpi na próchnicę i osteoporozę. Nasuwa się przy tym kolejne pytanie: po co zwiększać ilość zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć [...]
[...] - w jaki sposób organizm poradzi sobie z nadmiarem kwasów, których nie może zmagazynować?... Uruchomi mechanizm spalania z rozpraszaniem energii - termogezę. Chociaż wiemy, dlaczego MCT intensyfikują termogezę (dla całkowitego spalenia nie magazynowanych SCFA i MCFA) to nie bardzo wiemy jaki mechanizm ich działania za efekt ten odpowiada. Nie [...]
[...] i oczywiście były to często bardzo dobre i merytoryczne artykuły. Jest jednak parę rzeczy godnych przypomnienia albo nawet przedstawienia po raz pierwszy. Po pierwsze – dlaczego w ogóle warto ćwiczyć chwyt: Każdy chyba wie, że mocniejszy chwyt często bywa najsłabszym ogniwem czy to w podciąganiu, czy w martwym ciągu, albo w wiosłach. [...]
[...] osiągać dobre wyniki w sporcie który trenujemy jest dobrze. Jeśli natomiast celem podjęcia tych starań jest chęć pokazania innym że ja też potrafię, to już gorzej. Spytasz dlaczego? Co w tym złego że chcę z kimś rywalizować, lub coś komuś udowodnić? Nic, jeśli nie jest to cel sam w sobie. Widzisz tą drobną różnicę? Robić coś wyłącznie dla [...]
[...] 200. Należy zaznaczyć iż pacjent ten miał CPK(???) i to całkiem poważnie podwyższone. Było to zaznaczone na wynikach laboratoryjnych, które przyniósł, bo nikt nie wiedział, dlaczego tak było. Powodem był fakt, iż człowiek ten trawił własne mięśnie, ponieważ jeśli się przyjmuje (gemfibrozol) i jakikolwiek inhibitor reduktazy koenzymu HMG [...]
Insulina jest hormonem białkowym produkowanym i wydzielanym przez komórki beta trzustki. Insulina reguluje gospodarkę węglowodanową, lipidową i białkową. Bodźcem do wydzielania insuliny jest przede wszystkim wzrost poziomu cukru we krwi (a także samo pojawienie się jej w przewodzie pokarmowym). W związku z czym, poziom stężenia insuliny rośnie po [...]
[...] agresji fizycznej czy werbalnej. Najprawdopodobniej więc problem ten jest znacznie bardziej złożony. Biologiczne podłoże agresji Spróbujmy postawić sobie kilka pytań: dlaczego mężczyźni są bardziej brutalni niż kobiety, dlaczego chłopcy wykazują większe tendencje do zachowań agresywnych niż dziewczynki, dlaczego więzienia przepełnione są [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/85455526895b44d68f4fb00fb6525bd7.jpg /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/615cd8cdbee74f28ab90d1b61d0d4c38.jpg WSTĘP(obejrzycie wszystkie filmiki,są mojego autorstwa i są krótkie) Zaczynam pięcioczęściowy cykl "Wybryków natury",ludzi którzy mieli genetykę niczym,ta dyńka.Ja wiem,najważniejszy jest ciężki trening...ale pokaże wam bokserów [...]
Ostatnie powtórzenie-czyli musisz trenować do nieudanej próby, jeśli chcesz mieć wyniki? Trening do nieudanej próby jest jedną z najbardziej czczoną praktyką kulturystycznych. Pomimo że czołówka kulturystów poprzedniej generacji zazwyczaj starała się wystrzegać takich pomysłów, większość obecnych gwiazd wykonuje swoje serie po rozgrzewce do [...]
[...] podwzgórze oraz rdzeń kręgowy. Jak wykazują badania, im wyższe stężenie testosteronu we krwi, tym większa jest ilość udanych kontaktów seksualnych. W takim razie dlaczego osoby dawkujące w nadmiarze testosteron i jego pochodne często cierpią na impotencję? No cóż, w pierwszej fazie przyjmowania androgenów wzrost popędu seksualnego [...]
[...] na myśli ryż częściowo łuskany ( w Czechach błędnie się go określa jako ,, natural „, prawidłowo jako częściowo łuskany ). Kolacja jest właściwie O.K. , nie rozumiem tylko dlaczego dodaje się do sałatki ,, sztuczny słodzik „, i przede wszystkim - brakuje oliwy z oliwek, przypraw itp. Jeśli odżywiałby się w ten sposób ( pomijając te napoje [...]
[...] uszkodzone ( sterydy uszkadzają je zawsze) tym estrogeny bardziej szaleją po organizmie prowadząc do silniejszych zmian przerostowych w obrębie gruczołów piersiowych. A dlaczego? Otóż przy sprawnie działającej wątrobie nadmiar estradiolu ulega unieszkodliwieniu a następnie jest wydalany z moczem (80%) lub z żółcią (20%). Natomiast w [...]
[...] reakcje anaboliczne zachodzą przez okres 36 do 48h po zakończeniu treningu, następnie im dalej od zakończenia treningu tym szybciej wracają do punktu wyjściowego. Pokazuje, dlaczego popularna metoda treningu dzielonego nie jest optymalnym sposobem trenowania mięśni, gdy celem jest przyrost mięśni. Ale zaraz ? Przecież wiele osób zbudowała [...]
[...] czasu, kiedy zacząłem przeglądać więcej badań na temat insuliny doszło do mnie, że po prostu cały czas się co do niej myliłem" - James Krieger Teraz możesz się zastanawiać dlaczego przetworzone węglowodany mogą stanowić problem. Wiele osób myśli, że to poprzez nagły wzrost poziomu insuliny. Jednak wiemy już, że to nie insulina jest problemem, [...]
[...] uwagi potraktujecie lekceważąco lub dojdziecie do wniosku, że taki trening jest zbyt trudny, to z góry przekreślicie możliwość lepszego rozwoju mięśni. Jak myślicie - dlaczego mistrz świata z roku 2004 - Bogdan Szczotka, który zaczynał swoją kulturystykę jako zawodnik 65-kilogramowy, rozwinął u siebie tak wspaniałą muskulaturę? Właśnie [...]
[...] Ca/P powinna wynosić około 2,6. Wartość jej niższa od 2,6 wskazuje na szybkie tempo przemian energetycznych, wyższa - wolne tempo przemian energetycznych. Aby zrozumieć, dlaczego wskazana proporcja jest tak istotna, należy przypomnieć, w jaki sposób ludzki organizm pozyskuje energię do wszystkich przemian metabolicznych. FOSFORYLACJA ATP - [...]
[...] Co powinniscie dokladnie dzien w dzien i tydzien w tydzien robic, zebyscie w kazdym punkcie czasu mogli byc pewni, ze jestescie na wlasciwej sciezce. Prawdziwy powód, dlaczego przecietny Amerykanin od 1986 roku przybral na wadze 14 funtów chociaz od roku 80. utrzymuje sie tam „ low fat". Bedziecie jedynymi w studio, którzy nie beda sie [...]
Można wyciągnąć ciekawe wnioski- np. w posiłkach potreningowych zwiększyć spożycie produktów bogatych w związki lipotropowe - „rozpuszczające" tłuszcz (metionina, kwas glutaminowy, cholina), które w znacznych ilościach obecne są w mleku, chudym twarogu, wątrobie. Korzystne może być także spożywanie LECYTYNY, będącej bogatym źródłem choliny. Nie [...]
[...] leżeć w kuchni, a spożyte produkty wpisuj zaraz po jedzeniu. Po każdym posiłku wpisz : - godzinę - co zjadłeś?, jak dużo?, ile to kalorii? - czy byłeś już bardzo głodny? - dlaczego jadłeś? (np. stres, przy oglądaniu telewizji, z głodu) - jak bardzo się najadłeś? (skala 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku [...]
Pewnie nie raz widzieliscie slogany typu: 'Waxy Maize wypełni twoje mięśnie glikogenem jak żaden inny suplement!' 'Badania wykazały, że Waxy Maize wykazują niską osmolalność, skutkiem czego szybko przechodzą przez żołądek. Dzięki temu Waxy Maize trafia 2 razy szybciej do twoich mięśni!' ...itd. Ale czy to prawda? KIlka slów wstępu Skrobia woskowa [...]