wszystko co podales moze byc zarowno przed/po treningu wyjatek to ziemniaki i ryz zwykly ogranicz tylko potreningowo
...
Napisał(a)
bartek895
wszystko co podales moze byc zarowno przed/po treningu wyjatek to ziemniaki i ryz zwykly ogranicz tylko potreningowo
wszystko co podales moze byc zarowno przed/po treningu wyjatek to ziemniaki i ryz zwykly ogranicz tylko potreningowo
...
Napisał(a)
nrk1989
liczysz wszystko przed obrobka liczymy tak ze wszystko niby sie wchlania,a nie jak ty napisales ze 40g wpc odmierzasz to ok.30g bialka wiec wszystko sie wchlania
liczysz wszystko przed obrobka liczymy tak ze wszystko niby sie wchlania,a nie jak ty napisales ze 40g wpc odmierzasz to ok.30g bialka wiec wszystko sie wchlania
...
Napisał(a)
Jak najbardziej, niskie IG na przed treningowy, wysokie IG po, pamiętaj, że te "przed treningowe" można też jeść w przed treningowy, jeżeli musisz :P Widzę ziemniaki u Ciebie idą w ruch, osobiście się ich boję ponadto mi nie smakują :)
...
Napisał(a)
//błąd "po treningowe" w przed treningowym :P
No 40 g WPC 80 odmierza bo to 32g białka :] Nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o wartość biologiczną, jak ona się ma do spożywanego białka... Na przykładzie tej piersi z kurczaka możesz mi opisać?
No i co z tym tłuszczem się dzieje? I ten przykład z orzeszkami :)
No 40 g WPC 80 odmierza bo to 32g białka :] Nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o wartość biologiczną, jak ona się ma do spożywanego białka... Na przykładzie tej piersi z kurczaka możesz mi opisać?
No i co z tym tłuszczem się dzieje? I ten przykład z orzeszkami :)
...
Napisał(a)
bartek895 chyba otrzymałeś odpowiedzi w temacie swoim jeszcze Ci mało? to powiem tak dobrze dopasowałeś
nrk1989 przy jednorazowym dostarczeniu takiej ilości nic nie powinno się stać gdyż organizm zostanie zaskoczony jeśli wcześniej trzymałeś dietę i prawdopodobnie podwyższy metabolizm możliwe że część po prostu przeleci przez ciebie niestrawiona
poczytaj może to trochę przybliży Ci "Wartość odżywcza białek
Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą, której wykładnikiem jest stopień zużytkowania ich do syntezy własnych białek ustrojowych. Te białka, których wykorzystanie na ten cel jest małe (np. białka zbóż), uznawane są za białka o niskiej wartości odżywczej, inne (np. białka mleka) ustrój wykorzystuje prawie całkowicie, dlatego są one białkami o wysokiej wartości odżywczej. Jakość białka pokarmowego, czyli jego wartość odżywcza (albo wartość biologiczna) zależy od czterech czynników:
" zawartości aminokwasów egzogennych i aminokwasów endogennych;
" wzajemnych proporcji poszczególnych aminokwasów egzogennych, które powinny być zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych;
" wystarczającego dowozu energii niezbędnej do procesów syntezy białka ustrojowego ze źródeł pozabiałkowych;
" strawności produktów białkowych.
Skład aminokwasowy białka jaja kurzego(owoalbumina) i białka mleka kobiecego (laktoalbumina) jest najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych i białka te są najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka. Dlatego proporcje między poszczególnymi aminokwasami, wchodzącymi w skład tych dwóch białek, uznano za optymalne, stanowiące wzorzec do porównywania jakości innych białek (wartość odżywcza = 100%). Istotnym czynnikiem wyznaczającym wykorzystanie białka do celów budulcowych jest zapewnienie odpowiedniego dowozu energii. Z obliczeń fizykochemicznych wynika, że do syntezy 1 g białka z aminokwasów dostarczanych z pokarmem ustrój człowieka potrzebuje 24 kcal (100 kJ) energii, której źródłem powinny być tłuszcze lub węglowodany. W przeciwnym razie organizm wykorzysta do celów energetycznych część aminokwasów, wydatnie umniejszając ich pulę przeznaczoną do syntezy nowego białka ustrojowego, a tym samym obniżeniu ulegnie wartość biologiczna danego białka pokarmowego. Z tego względu konieczne jest zachowanie odpowiedniego stosunku ilości energii dostarczanej w postaci białka do ogólnej wartości energetycznej diety, określanego jako odsetek energii z białka. W okresie wzrostu maksymalne wykorzystanie białka pełnowartościowego uzyskuje się przy udziale 12-14% energii z białka, a u ludzi dorosłych przy udziale 10-12% energii z białka w całkowitej wartości energetycznej diety.
Jakość białka jest również determinowana przez stopień jego rozkładu enzymatycznego w toku procesów trawienia (strawność). Nawet najbardziej wartościowe białko nie zostanie bowiem wykorzystane przez ustrój, jeżeli nie ulegnie całkowitemu strawieniu, a uwolnione aminokwasy nie zostaną wchłonięte w jelicie cienkim. Ma to szczególne znaczenie przy ocenie jakości posiłków, będących mieszaniną różnych surowych i przetworzonych produktów żywnościowych. Strawność białka tych produktów zależy od jego budowy trzeciorzędowej, interakcji z innymi składnikami pokarmowymi, sposobu przechowywania i przetwarzania, a także od technologii przygotowania posiłku.
Ocena wartości odżywczej poszczególnych białek, białkowych produktów żywnościowych i poszczególnych posiłków ma duże znaczenie praktyczne. Umożliwia z jednej strony właściwe zestawianie całodziennego wyżywienia (jadłospisu) tak, aby pokrywało ono w sposób optymalny indywidualne zapotrzebowanie na białko, a z drugiej - ustalenie odpowiedniej strategii pozyskiwania i użytkowania białka zarówno ze źródeł konwencjonalnych, jak i niekonwencjonalnych. Wobec istnienia wielu sposobów oceny wartości odżywczej białka dąży się do ustalenia standardowych i porównywalnych metod oznaczania jego jakości."
Wartość biologiczna wybranych produktów białkowych:
*
izolat białka serwatki - 159,
*
koncentrat białka serwatki - 104,
*
laktoalbumina (białko z mleka) - 104,
*
białko jajka kurzego - 88,
*
kurczak (pierś) – 79,
*
kazeina – 77,
*
białko soi - 75,
*
białko z ziemniaków – 60.
nie zagłebiaj się w to licz jak jest podane jak kura ma np 24g białka tyle licz nie popadajmy w skrajności
nrk1989 przy jednorazowym dostarczeniu takiej ilości nic nie powinno się stać gdyż organizm zostanie zaskoczony jeśli wcześniej trzymałeś dietę i prawdopodobnie podwyższy metabolizm możliwe że część po prostu przeleci przez ciebie niestrawiona
poczytaj może to trochę przybliży Ci "Wartość odżywcza białek
Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą, której wykładnikiem jest stopień zużytkowania ich do syntezy własnych białek ustrojowych. Te białka, których wykorzystanie na ten cel jest małe (np. białka zbóż), uznawane są za białka o niskiej wartości odżywczej, inne (np. białka mleka) ustrój wykorzystuje prawie całkowicie, dlatego są one białkami o wysokiej wartości odżywczej. Jakość białka pokarmowego, czyli jego wartość odżywcza (albo wartość biologiczna) zależy od czterech czynników:
" zawartości aminokwasów egzogennych i aminokwasów endogennych;
" wzajemnych proporcji poszczególnych aminokwasów egzogennych, które powinny być zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych;
" wystarczającego dowozu energii niezbędnej do procesów syntezy białka ustrojowego ze źródeł pozabiałkowych;
" strawności produktów białkowych.
Skład aminokwasowy białka jaja kurzego(owoalbumina) i białka mleka kobiecego (laktoalbumina) jest najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych i białka te są najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka. Dlatego proporcje między poszczególnymi aminokwasami, wchodzącymi w skład tych dwóch białek, uznano za optymalne, stanowiące wzorzec do porównywania jakości innych białek (wartość odżywcza = 100%). Istotnym czynnikiem wyznaczającym wykorzystanie białka do celów budulcowych jest zapewnienie odpowiedniego dowozu energii. Z obliczeń fizykochemicznych wynika, że do syntezy 1 g białka z aminokwasów dostarczanych z pokarmem ustrój człowieka potrzebuje 24 kcal (100 kJ) energii, której źródłem powinny być tłuszcze lub węglowodany. W przeciwnym razie organizm wykorzysta do celów energetycznych część aminokwasów, wydatnie umniejszając ich pulę przeznaczoną do syntezy nowego białka ustrojowego, a tym samym obniżeniu ulegnie wartość biologiczna danego białka pokarmowego. Z tego względu konieczne jest zachowanie odpowiedniego stosunku ilości energii dostarczanej w postaci białka do ogólnej wartości energetycznej diety, określanego jako odsetek energii z białka. W okresie wzrostu maksymalne wykorzystanie białka pełnowartościowego uzyskuje się przy udziale 12-14% energii z białka, a u ludzi dorosłych przy udziale 10-12% energii z białka w całkowitej wartości energetycznej diety.
Jakość białka jest również determinowana przez stopień jego rozkładu enzymatycznego w toku procesów trawienia (strawność). Nawet najbardziej wartościowe białko nie zostanie bowiem wykorzystane przez ustrój, jeżeli nie ulegnie całkowitemu strawieniu, a uwolnione aminokwasy nie zostaną wchłonięte w jelicie cienkim. Ma to szczególne znaczenie przy ocenie jakości posiłków, będących mieszaniną różnych surowych i przetworzonych produktów żywnościowych. Strawność białka tych produktów zależy od jego budowy trzeciorzędowej, interakcji z innymi składnikami pokarmowymi, sposobu przechowywania i przetwarzania, a także od technologii przygotowania posiłku.
Ocena wartości odżywczej poszczególnych białek, białkowych produktów żywnościowych i poszczególnych posiłków ma duże znaczenie praktyczne. Umożliwia z jednej strony właściwe zestawianie całodziennego wyżywienia (jadłospisu) tak, aby pokrywało ono w sposób optymalny indywidualne zapotrzebowanie na białko, a z drugiej - ustalenie odpowiedniej strategii pozyskiwania i użytkowania białka zarówno ze źródeł konwencjonalnych, jak i niekonwencjonalnych. Wobec istnienia wielu sposobów oceny wartości odżywczej białka dąży się do ustalenia standardowych i porównywalnych metod oznaczania jego jakości."
Wartość biologiczna wybranych produktów białkowych:
*
izolat białka serwatki - 159,
*
koncentrat białka serwatki - 104,
*
laktoalbumina (białko z mleka) - 104,
*
białko jajka kurzego - 88,
*
kurczak (pierś) – 79,
*
kazeina – 77,
*
białko soi - 75,
*
białko z ziemniaków – 60.
nie zagłebiaj się w to licz jak jest podane jak kura ma np 24g białka tyle licz nie popadajmy w skrajności
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Dobra zakumałem ;) W takim razie mnie to po prostu nie obchodzi, tylko mam dbać o różnorodność aminek w posiłkach :)?
Słuchaj takie zainteresowanie zostało wzbudzone u mnie przez jednego osobnika ode mnie z klubu, otóż po treningu zażył 4 miarki 30g bulka (50/50) co daje w przybliżeniu 70g białka, o ile mi wiadomo organizm ludzki przyjmuje do 40-50g? Gdy się zapytałem o co chodzi powiedział mi, że tu chodzi o wartość biologiczną i że tylko część się wchłania... Wartość biologiczna serwatki to >100.. jak to z tym jest :D?
Co z tymi tłuszczami :)?
Słuchaj takie zainteresowanie zostało wzbudzone u mnie przez jednego osobnika ode mnie z klubu, otóż po treningu zażył 4 miarki 30g bulka (50/50) co daje w przybliżeniu 70g białka, o ile mi wiadomo organizm ludzki przyjmuje do 40-50g? Gdy się zapytałem o co chodzi powiedział mi, że tu chodzi o wartość biologiczną i że tylko część się wchłania... Wartość biologiczna serwatki to >100.. jak to z tym jest :D?
Co z tymi tłuszczami :)?
...
Napisał(a)
SZYBKIE PYTANKO:
Jestem na Carb Cyclingu i mam problem z - w miare precyzyjnym - odmierzaniem płatków owsianych. Mam miarkę z Nitroprogena (trec) - 20 g czy pełna miarka płatków owsianych to także 20 g ?
Czy tą samą teorię mogę zastosować do ryżu/kaszy ?
pozdrawiam
Jestem na Carb Cyclingu i mam problem z - w miare precyzyjnym - odmierzaniem płatków owsianych. Mam miarkę z Nitroprogena (trec) - 20 g czy pełna miarka płatków owsianych to także 20 g ?
Czy tą samą teorię mogę zastosować do ryżu/kaszy ?
pozdrawiam
...
Napisał(a)
nrk1989
najprawdopodobniej wydalisz to
kupujesz paczke 400g wiec 20g to bedzie 1/20
lyzka kuchenna ma ok 10-15g platkow/kaszy
z ta miarka to bialko ma inny ciezar niz kasza/owsiane /makaron itp.
Zmieniony przez - koles08 w dniu 2009-05-31 12:52:24
najprawdopodobniej wydalisz to
kupujesz paczke 400g wiec 20g to bedzie 1/20
lyzka kuchenna ma ok 10-15g platkow/kaszy
z ta miarka to bialko ma inny ciezar niz kasza/owsiane /makaron itp.
Zmieniony przez - koles08 w dniu 2009-05-31 12:52:24
Poprzedni temat
romanowy - dieta do poprawy
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Następny temat
czym zastąpić jajka?
Polecane artykuły