SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 770102

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
zapomnijx4 - nierafinowany kupuję głownie ze względu na walory smakowe, choć warto wspomnieć iż metody jego pozyskiwania są mniej "agresywne" niż w przypadku rafinowanego. Niektóre źrodła zwracają uwagę na to, że olej nierafinowany ma więcej bioaktywnych składników takich jak polifenole (które giną w procesie rafinacji). To też jest jakiśargument, choć tak naprawdę polifenoli w oleju kokosowym i tak jest niewiele bo około 20-25 mg/kg (wg Marina i wsp. 2008).

__Logan__ - kawę wypiłem okazjonalnie. Poza tym post nie jest dla mnie celem samym w sobie, a
środkiem. W ujęciu ścisłym faktycznie olej kokosowy i masło przerywają post (podobnie jak BCAA pite przed treningiem), z drugiej strony jednak obecność średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych może nasilić proces ketogenezy, który takze niesie za sobą pewne korzyści "imitujące" działanie postu. Cieszę się, że zdjęcia się podobają. Doskonale zdajęsobie sprawę, ze zrobienie dobrej fotki nie jest łatwe nawet przy dobrym sprzęcie

crewliq - faktycznie sam wspomninałęm swego czasu o tym, że kwasy tłuszczowe nie wpływają na kinazę mTOR, byłem o tym przekonany, ale odkryłem później iż wpływają na S6K1, która zwrotnie fosforyluje mTOR, tak więc muszę się po części wycofać z tego stwierdzenia. Mówię - po części - bo wzrost poziomu ciał ketonowych może ten proces kompensować

Raczje nie jest tak, że olej nierafinowany nie nadaje się do smażenia. Nadaje się znakomicie.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-02 09:08:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 642 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5809
widzisz, z tym olejem znów mam bałagan w łepetynie przez Kubusia..... no ale wcześniej czy później mi te jego farmazony wyprostujesz :D a zostało mi jeszcze 1 szkolenie u niego :D. W Poznaniu i chyba Wrocławiu rusza z nową edycją więc kto wie może na ostatnie szkolenie tam się wybiorę. Dam znać :). Z tym S6K1 będzie mi trudniej zapamiętać bo jakoś słowo mówione przez Ciebie lepiej mi wchodzi w czaszkę niż czytane :D nadal upieram się nad audiobukami :) z tego powodu.

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie znam zdania Kubu Mauricza na temat smażenia i używania poszczególnych rodzajów tłuszczu, generalnie trzeba jednak mieć na uwadze, że w kwestii tłuszczów smażalniczych panuje wiele sprzecznych opinii i poglądów. Np. mówi się, że na oliwie z oliwek extra virgin absolutnie nie powinno się smażyć, a ja wychodzę z założenia (i mam na to argumenty), że olej ten fenomanalnie nadaje się do obróbki termicznej (tyle że jest drogi). Analogicznie nie podchodziłbym bezkrytycznie do coraz bardziej powszechnego entuzjazmu wzgledem masła klarowanego - generalnie do smażenia nadaje się dość dobrze, ale nie jest tłuszczem niezniszczalnym termicznie - zawiera cholesterol, który łatwo się utlenia i zamienia w szkodliwe związki.

Właśnie się zorientowałem: ledwo stuknęły 2 tyg dziennika a już 21000 tyś odsłon - jestem pod wrażeniem






Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-02 09:42:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
I taka ciekawostka: wziąłem na warsztat "skoksowane kurczaki" i pozwoliłem sobie na małe dywagacje w kwestii używania hromonó sterydowych i GH w drobiarstwie: http://potreningu.pl/articles/4200/kurczaki-na-koksie 
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 642 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5809
a coś wiesz na temat stosowania hormonu wzrostu u krów celem zwiększenia ilości mleka czym się Skuza podpiera jako faszerowanie hormonale krówek mlecznych przemysłowych? Rozumiem argument dojenia w III trymestrze ciąży ale ten z dodawaniem drogich hormonów celem zwiększenia wydajności w sumie taniego surowca mi na logikę nie pasuje.

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
crewliq - nie analizowałem tego problemu, nie będę się więc wypowiadał z punku widzenia "wiedzy", ale tak pozwalajac sobie na drobne przypuszczenia: generalnie GH do tanich nie należy, nie da się go podawać z paszą bo to hormon peptydowy i uległby strawieniu, a robić codziennie iniekcje krowom to raz że uciążliwe jest, a dwa trochę ryzykowne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 382 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 17724
No właśnie. Jakby jednak to nie była prawda i krowom podają GH, to poproszę o kontakt do jakiegoś farmera ;D. Sprawdzimy czy to na pewno GH.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jacob - nawet gdyby tak było, to nie wiem czy krowi GH znajdzie zastosowanie w BB

Swoją drogą dziś planowo DNT, ale zastanawiam się czy nie przesunąć treningów z czw i pt na dziś i jutro, bo pt szykuje się mocno pospinany i może braknąć czasu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 642 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5809
czasem chłopski rozum z kobiecą intuicją idą w tym samym kierunku :D

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 259 Wiek 47 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15877
"A rabat akurat mam dla wszystkich użytkowników sfd" można coś więcej w tym temacie, może być PM :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium