Potrzebujemy:
250g fileta
440g ziemniaków
sos sojowy ciemny
pieprz/sól/wegeta
2 małe lub jedna spora cebula
troche wody
słodzik
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, gotujemy w wodzie-doprawiamy solą. Uwaga! Nie gotujemy ich tak bardzo by się rozwalały po nakłuci widelca czy czymś podobnym. Mają być troszke twarde bo i tak się dorobią jeszcze na patelni z mięsem. Jak się ugotują,wylewamy wode,odsawiamy na bok. w międzyczasie robimy miesko
Mięso:
Kroimy na kawałki ok 5cm,dajemy do małej miski, wszystko zalewamy dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, doprawiamy pieprzem/Vegetą. Nie polecam dodawania jakichkolwiek innych przypraw do kurczaka bo prawdopodobnie zepsuje to całkowicie smak. Nie dajemy też dużo pieprzu i soli. dosłownie szczypte. Całość mieszamy i dajemy do lodówki na 15 min. Mozna też dzien wcześniej zamarynować i dać na całą noc. Wtedy mięsko elegancko przejdzie przyprawami. Mozemy je rowniez dodatkowo ponakłuwać widelcem zeby lepiej/szybciej przeszło przyprawami.
Zaraz przed wrzuceniem na patelnie rozpuszczamy 2-3 tabletki słodzika w b.małej ilości wody. Nie przejmujecie sie, wg nie czuć słodkiego smaku.
Wrzucamy wszystko na patelnie i smażymy aż mięso będzie prawie gotowe. Całość od czasu do czasu polewamy malutką ilością wody żeby sie nie przypalało a też leciutko się podgotowało. Na sam koniec dodajemy posiekaną cebule (w słupki) i ziemniaki, polecam ziemniaki i mieso z cebulą robić na jednej i drugiej połowie patelni, nie mieszać wszystkiego choć jak kto woli. Mieso i cebule polewamy znów dwoma łyżkami sosu sojowego i mieszamy, przyprywamy patelnie pokrywą i dusimy. Od czasu do czasu polewamy malutka iloscią wody i obracamy mieso/ziemniaki. Ziemniaki dodatkowo posypać vegetą. Pare minut i gotowe ! Jedenko pierwsza klasa !
Do tego świetnie pasuje sałatka warzywna z sosem czosnkowym:
troche ogórka,pomidora,sałay pekińskiej,rzodkiewki, papryki zielonej,czerwonej + kto co tam jeszcze chce. wszystko kroimy na małe kawałeczki mieszamy i polewamy sosem czosnkowym
sos:
50-80g twarogu
2-3 zabki czosnku
vegeta, pieprz
szczypiorek/baczek cebuli/koperek
Twaróg dajemy do miski, czosnek oczywiście mielimy, dosypujemy pieprzu i vegety, dodajemy pokrojone zielsko + zalewamy mała iloscą wody i mieszamy. Sos wychodzi bardzo dobry i bez zbędnych dodatków typu majonez,jogurt naturalny czy inne wynalazki by zrobic coś prawie identycznego
SMACZNEGO !