El_Griton
10) gdy brakuje podstawowego źródła energii dla organizmu, zwłaszcza mózgu, który musi mieć glukozę. Wtedy mamy proces glukoneogenezy (poczytaj sobie szerzej na ten temat, na pewno znajdziesz to w książce, którą wymieniałaś, że masz). Tak, węgle dostarczane z zewnątrz zatrzymują proces glukoneogenezy.
W przypadku kiedy za główne źródło energii traktujemy tłuszcze (w przewadze nasycone, bogate w MCT), co będzie "chętniej" wykorzystywane przez organizm do glukoneogenezy - białko czy tłuszcze?
Jeszcze jedno - pytanie pewnie padało, ale trudno przewertować 250 str. Dotyczy witaminy C po treningu. Wielu trenerów (m. in. Poliquin) zaleca brać 1-2g wit. C zaraz po zakończonym treningu w celu zbicia kortyzolu. Ale wit. C działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie a jak wiemy zaraz po treningu tego typu działanie nie jest raczej korzystne w kontekście budowy mięśni. Jednak czy bilans zysków i strat będzie dodatni czy ujemny? Czy w przypadku kiedy w diecie mamy małą ilość W (insulina w końcu też zbija poziom kortyzolu) taki zabieg po treningu ma sens?
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Mahler w dniu 2013-06-11 08:11:52
Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.