Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] GI Joe. Gdy dorastał, po szkole wykonywał ćwiczenia z hantlami w domu i z biegiem czasu jego fascynacja kulturystyką rosła. Na studiach poszerzał wiedzę na temat treningu i żywienia i stwierdził, że jest to rzecz, którą chce się zawodowo zająć w życiu. Po uzyskaniu dyplomu Brandon zaczął pracować w klubie fitness jako osobisty trener. W 2003 [...]
[...] to nie jest droga, którą chce podążać. Zapisała się na siłownię i jej sylwetka szybko nabrała wymarzonego kształtu. Ze swoimi fanami dzieli się poradami odnośnie treningu i żywienia. Michelle Lewin Michelle Lewin chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Jest jedną z najpopularniejszych kobiet w branży fitness na całym świecie. Pojawiła się na [...]
[...] in muscular strength and size in resistance-trained men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562558/ 2. M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych” 3. Marshall PW Eur J Appl Physiol. 2011 Dec;111(12):3007-16. doi: 10.1007/s00421-011-1944-x. Epub 2011 Mar 31. “Strength and [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American Cancer Society ds. wytycznych dotyczących żywienia i aktywności fizycznej 2006 „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American Cancer Society ds. wytycznych dotyczących żywienia i aktywności fizycznej 2006 „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka [...]
[...] dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Jest również redaktor prowadzącą czasopisma Food Forum. Na co dzień prowadzi poradnictwo żywieniowe. Jej szczególnymi zainteresowaniami są zagadnienia [...]
[...] dowodów na temat szkodliwości diety ketogenicznej przy jej krótkoterminowym stosowaniu, raczej naukowcy donoszą o spektakularnym oddziaływaniu podobnego systemu żywienia np. dla poprawy glikemii. Niektóre doniesienia mówią o tym, iż podobna dieta może być szkodliwa w pewnych aspektach przy stosowaniu jej powyżej 12 tygodni, u [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Roberts JR, Reigart JR, Ebeling M, Hulsey TC. „Time required for blood lead levels to decline in nonchelated children.” [...]
[...] Joanna Saluk, Ewa Sawicka „Estrogenne działanie kadmu i glinu” http://phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-001.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Sarah A. Vogel, PhD, MPH, MEM „The Politics of Plastics: The Making and Unmaking of Bisphenol A [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] of Biosimilars, and the Future of Anemia Treatment in Nephrology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405152/ M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych” http://muscleandbrawn.com/arnold-schwarzeneggers-workout-routine/ [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] zaraz po przebudzeniu, czy kilka godzin później. Nie ma również powodów, by uznawać, że którykolwiek posiłek podczas dnia jest ważniejszy od innego. Dieta powinna być indywidualna, każdy z nas jest inny i inaczej reaguje na pewne metody żywienia, trzeba obrać taką metodę, która jest dla nas najkorzystniejsza, a nie taką, którą ktoś nam narzuca.
[...] of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: https://www.bodybuilding.com/fun/drobson65.htm Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji chorób nowotworowych” http://www.uczelniawarszawska.pl/pdf/MZN_1_2017.pdf Urszula Wilczyńska, Neonila Szeszenia-Dąbrowska “NOWOTWORY [...]
[...] PPM, napoje i woda - 0.004 PPM. Na podstawie: Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” oraz „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Uwaga: klasyfikacje wg znaczenia w żywieniu człowieka oraz wg systematyki biologicznej znacząco się różnią. Celowo nie rozwijam tego zagadnienia, [...]