[...] – będzie miało znaczenie, nie tylko ile kalorii dostarczasz, ale też, kiedy spożywasz posiłki, ile mają one białka, węglowodanów i tłuszczy oraz jaki masz profil hormonalny, wiek, wagę, otłuszczenie ciała. Źródła: N M Byrne1, 2, A Sainsbury3, N A King2, A P Hills1, 2 & R E Wood1, 2 “Intermittent energy restriction improves weight loss [...]
[...] jest to, z tym że nie ma konkretnej dziedziny nauki, która by wyjaśniała pojęcia treningu, a wiele osób czuje się znakomicie w roli eksperta, bazując na tym, co usłyszeli wieki temu. Mit: Trening siłowy hamuje wzrost Wzrost i trening siłowy co jakiś czas są przedmiotem dyskusji młodych adeptów siłowni, którzy obawiają się, że trening [...]
[...] przemyślana. Jak dawkować? Dawkowanie gainera uzależnione jest ściśle od tego, ile brakuje nam kalorii w diecie. Oznacza to, że takie parametry, jak masa ciała, wzrost, wiek, rodzaj aktywności i jej częstotliwość, będą determinowały ilość odżywki, którą możemy wypić. Zazwyczaj osoby z masą ciała poniżej 80 kg wykorzystują około 70-150 g [...]
[...] Sam trening znaczy niewiele, decydujące znaczenie ma dieta, regeneracja mięśni i układu nerwowego, pogodzenie pracy zawodowej z ciągłym obciążeniem itd. W wielu przypadkach wiek to tylko liczba, a niejedna pani dopiero po 30-tym roku życia osiąga pewną stabilizację (rodzinną i zawodową). Na pewno wiek powyżej 35 lat nie musi stanowić [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne pewnie nieprędko znikną ze sceny. W latach 50. XX wieku wiedzieli o nich nieliczni. W latach 60. i 70. w kulturystyce używano ich w dość niewielkich dawkach i to z dużą nieufnością. W latach 80. dawkowanie poszło znacznie w górę. W latach 90. wskutek pojawienia się syntetycznego rhGH i insuliny, kulturyści nagle [...]
[...] – bo mają więcej mięśni oraz powstaje u nich więcej kreatyniny. Zignorowali oni fakt, iż stężenie wynoszące 13,2 ± 2,9 µmol/L mieści się w normie, tym bardziej uwzględniając wiek (stężenie rosnące z wiekiem) i płeć (większa masa mięśniowa). Zignorowali oni fakt, iż mężczyźni biorący sterydy anaboliczno-androgenne spożywali aż 215 ± 70 g białka [...]
[...] W kolejnym z badań Ramasamy R. i wsp., 93 mężczyznom podawano: testosteron iniekcyjny (31), żel z testosteronem (31), cytrynian klomifenu (31). Mężczyźni byli dobrani wiekiem z kohorty 1150 osób na HTZ. Poziom testosteronu wzrósł: z 224 do 1104 ng/dl w grupie testosteronu iniekcyjnego, z 230 do 412 ng/dl w grupie żelu z testosteronem, 247 [...]
Idąc do klubu fitness czy siłowni zastanawiamy się, czy skorzystać z pomocy trenera personalnego, czy też kwestie treningu i nauki prawidłowej techniki poszczególnych ćwiczeń pozostawić naszym wrodzonym umiejętnościom sportowym. W mojej opinii nawet czując się dość pewnie w związku z wyprawą do fitness klubu, a wcześniej nie mając kontaktu z [...]
Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]
[...] bez mięśni, a stracony tłuszcz szybko wróci na swoje miejsce. Dlaczego? Bo to mięśnie spalają tłuszcz, a ty je wyrzuciłeś na śmietnik np. stosując dietę 800 czy 1200 kcal dziennie. Dlatego dietę należy obliczyć indywidualnie, dla danej osoby, uwzględniając jej wiek, wagę, profil hormonalny i aktywność fizyczną, a nie stosować „gotowce”.
[...] zbyt niskie stężenie cholesterolu jest powiązane z wysokim ryzykiem śmierci z różnych przyczyn. Prawdopodobnie zbyt wysokie stężenie cholesterolu jest niekorzystne dla człowieka, niemniej granica leży z pewnością o wiele wyżej niż na magicznym progu 200 mg/dl. Szczególnie u kobiet bliższe prawdy może być stężenie w granicach 240-260 mg/dl (na [...]
[...] Veronese z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Geriatrii w Palermo zebrała 2484 artykuły, a kryteria spełniało 17 randomizowanych, kontrolowanych badań (889 uczestników; średni wiek: 46 lat; kobiety: 62,5%). Co pokazało nowe badanie naukowe? Podawanie magnezu znacząco obniżyło poziom białka C reaktywnego. Podawanie magnezu podwyższyło stężenie [...]
[...] od poziomu aktywności fizycznej. Oznacza to, że ilość protein, jaką należy spożyć w ciągu dnia, będzie wyznaczać głównie nasz trening. Ważne są również takie parametry, jak: wiek, masa ciała czy też wzrost. Ogół tych czynników wpływać będzie na wyznaczenie bilansu kalorycznego, jak i procentowego udziału białek w całej puli energetycznej. [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
[...] głowy, zmęczenie, zaburzenia pokarmowe lub problemy ze wzrokiem. Zapotrzebowanie na witaminę E Wg IŻŻ dzienna dawka witaminy E będzie uzależniona od takich czynników, jak: wiek, płeć, stan fizjologiczny. Dla dzieci wynosi ona średnio 6 mg, dla mężczyzn 10 mg, dla kobiet 8 mg. Osoby starsze powinny przyjmować około 20-50 mg witaminy E na dobę, [...]
[...] specyficzny inhibitor 5α-reduktazy typu II, obniża poziom dihydrotestosteronu w surowicy i w skórze głowy. Naukowcy przeprowadzili wywiady z 71 zdrowymi mężczyznami w wieku 21–46 lat, którzy cierpieli z powodu zaburzeń seksualnych wskutek terapii finasterydem. Objawy utrzymywały się co najmniej 3 miesiące pomimo odstawienia finasterydu. [...]
[...] zapaśników i 75 zapaśniczek. Na 382 tys. godzin aktywności zawodników przygotowujących się do startu na igrzyskach olimpijskich odnotowano 1779 kontuzji u 313 sportowców w wieku >18 lat (średnia roczna: 4,04 kontuzji na zawodnika), 59% z nich stanowiły lekkie obrażenia. Biorąc pod uwagę wszystkich sportowców, najwięcej urazów dotyczyło [...]
[...] cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i synteza białek zmniejszały się wraz z wiekiem w tempie 4-5% na dekadę. Masa beztłuszczowa była ściśle skorelowana z obrotem białka w ustroju i spadała o 3% na dekadę. Synteza białek mięśniowych również spadała [...]
[...] iż użytkownicy aplikacji randkowych częściej używają sterydów anabolicznych, tabletek odchudzających lub środków przeczyszczających. Naukowcy przebadali 1726 osób w wieku 18-65 lat. Z tego 17% używało aplikacji randkowych, a 83% nie. Badanie zostało opublikowane na łamach „Journal of Eating Disorders” 31 maja 2019 r. Ogółem, 63,6% (n = [...]
[...] inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano związek między spożyciem sacharozy, żywności o wysokiej zawartości cukru (na początku lat 1987-1990 i 1997) a ryzykiem raka endometrium. W [...]