SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wapń

  • Wiele osób trenujących siłowo w celu kształtowania swojej sylwetki nie wyobraża sobie treningu bez dobrego czucia mięśnia i rozszerzania naczyń krwionośnych, pompując swoje mięśnie. Daje to poczucie dobrze wykonanego treningu, co przekłada się na wzrost samopoczucia przez cały dzień. Najtańszym i najłatwiej dostępnym z nich jest aminokwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17853 Data: 2017-07-02 11:21:35
  • [...] tym bardziej konieczne jest zadbanie o zmianę stylu życia. Wprowadzenie treningu siłowego wspartego dietą uzupełnioną w witaminę D3, K2, kwasy tłuszczowe omega 3, ale i wapń i magnez, powinny być podstawą działania prozdrowotnego.  NAJLEPIEJ WCHŁANIALNA WITAMINA K2 W FORMIE MK-7 NATTO Jaki rodzaj treningu siłowego jest najlepszy? Nie pojawi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2221 Data: 2021-08-02 14:00:40
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7836 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • [...] może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co w przypadku diety wegańskiej jest trudniejsze. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, wapń oraz białko. Laktoowowegetarianie Co jedzą? Jajka, nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy. Czego unikają? Mięsa, drobiu, ryb i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1181 Data: 2021-08-13 08:56:11
  • [...] zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1779 Data: 2021-09-13 12:18:33
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 927 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1833 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3311 Data: 2019-11-20 10:02:10
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8174 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 798 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4380 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • [...] dietę roślinną i unikaj produktów przetworzonych. Diety wyłącznie roślinne są często ubogie w niektóre składniki odżywcze, w tym żelazo, witaminę B12, jod, wapń i witaminę D. Forma żelaza, którą otrzymujesz z pokarmów roślinnych, zwana żelazem niehemowym, nie jest tak dobrze wchłaniana, jak żelazo hemowe z produktów zwierzęcych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4153 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5815 Data: 2019-02-13 12:08:02
  • [...] aby nie dochodziło do ich utleniania się.  Białko konopne obfituje w minerały i przeciwutleniacze Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4267 Data: 2020-06-19 13:49:57
  • Woda jest niezbędna do życia — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Usuwa z organizmu toksyny, nawilża naszą skórę, gasi pragnienie i jest niezbędna do procesów przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1323 Data: 2022-09-05 07:09:11
  • [...] naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu przekonań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3698 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • [...] wysiłku), nawet gdy się nawadnia. Możliwa jest utrata do 2 l potu na godzinę, przy czym traci się 1,2 – 3,6 g chlorku sodu. Równie ważne, jak sód są magnez, potas, wapń, chlorki. Hipokaliemia (zbyt niskie stężenie potasu) i hiperkaliemia (zbyt wysokie stężenie potasu), a także hipokalcemia (zbyt niskie stężenie wapnia) są często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2808 Data: 2021-08-05 19:57:58
  • Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2679 Data: 2021-09-29 07:06:41
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1684 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5073 Data: 2021-02-01 23:47:19