Dobre odżywianie jest niezbędne dla optymalnego zdrowia na każdym etapie życia, od narodzin do śmierci. Jednak wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały — może być większe lub mniejsze. Na zmiany te wpływa wiele czynników np. wiek, ciąża lub menopauza. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się w późniejszym życiu, [...]
[...] w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z witaminą D. Taka kombinacja może mieć jeszcze dodatkowe pozytywne skutki, ale o tym ciut niżej. Skąd czerpać witaminę D? Witaminę D możemy [...]
[...] właściwości wynikają ze składu pierwiastkowego, który jest zbliżony do płynu wewnątrzkomórkowego w ludzkim organizmie. Bogactwo elektrolitów, takich jak sód i potas, wapń i magnez, nie tylko może wspomóc funkcjonowanie mięśni, umożliwiając ich skuteczne skurcze i relaksację, ale odgrywa też istotną rolę w przewodnictwie nerwowym w mózgu, [...]
[...] wchłanianie utrudniają również niektóre polifenole, chociażby te zawarte w kawie czy herbacie, ale także błonnik i duże ilości wapnia. Pamiętać należy zatem o tym, że wapń jest składnikiem, który upośledza wchłanianie żelaza, więc należy tak komponować posiłki, aby nie zawierały jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy [...]
[...] mięsa i najczęściej używanym w polskiej kuchni. Zawiera sporo witaminy A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest mięsem chudym, ma więcej białka niż schab. [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] odpowiedniej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powodzeniem spożywajcie też jaja i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, jak i zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jednak sportowcy dodatkowo [...]
[...] B6, która, jak już wspomniałam, również została skorelowana ze zmniejszonym występowaniem objawów PMS. Jarmuż Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez, dwa minerały, które mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Jedno z randomizowanych badań kontrolnych wykazało, że przyjmowanie suplementów wapnia może [...]
[...] dla wielu procesów fizjologicznych, a ich niedobory obniżają wydolność, samopoczucie i zdolność do koncentracji. Związane jest to, z tym że elektrolity (sód, potas, magnez, wapń i chlor) uczestniczą w przesyłaniu sygnałów pomiędzy komórkami w tkankach, co umożliwia m.in. skurcz mięśni szkieletowych, równomierną pracę serca, czy wydajne [...]
[...] na układ kostny, jelita oraz w mniejszym stopniu na nerki. W układzie pokarmowym (jelitach) dochodzi do zwiększonej absorpcji wapnia. Z kości z kolei uwalniany jest wapń, jak i fosforany, w przypadku, gdy poziom wapnia mocno spada. Nerki będą odpowiadały za reabsorpcję (wchłanianie zwrotne) wapnia przy udziale parathormonu. Dlatego też [...]
Wielokrotnie na łamach SFD.PL jesteśmy pytani o wzrost. Nasi czytelnicy najczęściej pytają, ile są w stanie urosnąć i jak można ten proces wspomóc? Czy istnieją ćwiczenia, które poprawiają wzrost? Czy znane są magiczne specyfiki, które mogą nam zwiększyć wysokość ciała? Postanowiłem opisać zagadnienie w jednym wątku, który posłuży jako małe [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
[...] sklepowego kurczaka może być dużo lepszym wyborem ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]