SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kazeina

  • Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1746 Data: 2021-10-23 12:03:33
  • [...] Na skalę przemysłową białko serwatkowe oddzielane jest w procesach technologicznych, takich jak produkcja serów. Do serów przedostaje się główne białko mleczne, czyli kazeina, która równie jak serwatka ceniona jest za wysoką wartość biologiczną. Rodzaje odżywek serwatkowych Najczęściej spotykanymi w asortymencie odżywek białkowych w ogóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 638 Data: 2022-12-10 07:11:21
  • W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3657 Data: 2020-05-13 16:14:26
  • [...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6588 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • [...] protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach (glukozy i kazeiny) całkowite stężenie cholesterolu spadło o 7% w grupie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1957 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • [...] Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1645 Data: 2022-01-31 20:29:33
  • Czy białko serwatkowe obniża trójglicerydy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] serwatkowego spowodowało spadek stężenia trójglicerydów o 21% w porównaniu z grupą kontrolną i o 27% w porównaniu z grupą kazeiny dodatkowo izolat białka serwatkowego oraz kazeina powodowały, iż posiłek nie zwiększał w tak dużym stopniu stężenia glukozy we krwi, gdy porównano wartości z podawaniem glukozy Odżywka białkowa a poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1967 Data: 2022-02-24 07:19:14
  • Przyczynkiem do napisania tego artykułu było pytanie Czytelnika, które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?”   Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9955 Data: 2020-07-23 14:22:57
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4230 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3852 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Probiotykami, jak pewnie większość z nas wie, nazywane są żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, które spożywane wraz z pokarmem kolonizują nasz przewód pokarmowy, kształtując fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub mikrobiotą. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad naukowcy poświęcili [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2734 Data: 2021-10-30 11:27:58
  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2157 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9045 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • [...] wykorzystuj te, które charakteryzują się umiarkowaną i wolną dynamiką. Dobrym przykładem będzie tutaj białko jajeczne, białko pochodzące z grochu, a najlepszym - micelarna kazeina.  W tym czasie odstawiamy również wszystkie suplementy związane bezpośrednio z treningiem.  Na lepsze czasy poczekają zatem: przedtreningówki  suplementy spożywane w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2021-05-21 18:29:18
  • Wszyscy wiemy, jak ważne jest codzienne spożywanie odpowiedniej ilości białka. Ale co z białkiem przed snem? Czy to naprawdę konieczne? Od dłuższego czasu powielana jest opinia sugerująca, że spożywanie dodatkowej porcji protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21121 Data: 2018-04-07 11:32:22
  • Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść?  Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2517 Data: 2021-04-09 18:31:37
  • Na noc: białko czy węglowodany?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] sposób wpłynęły na ww. parametry). Nie stwierdzono też wpływu na stężenie leptyny (stymulującej sytość) białko serwatkowe nieznacznie przyspieszyło metabolizm spoczynkowy, kazeina o wiele wyraźniej, a w grupie węglowodanów odnotowano spadek ww. parametru białko serwatkowe silnie tłumiło kortyzol węglowodany prowadziły do spadku stężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1863 Data: 2021-06-26 10:40:37
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1236 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy, wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten. Co więcej, dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20143 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7020 Data: 2018-03-20 15:51:45