[...] g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przemieszać je ponownie, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i skropić wodą, opcjonalnie [...]
[...] 3. W dużej misce mieszamy mąkę, jaja, sól, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić - można dosypać mąki lub dolać mleka albo wody. 4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. 5. Wyrośnięcie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy żeby kształtem przypominało wąski prostokąt 6. Na środku [...]
[...] łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia stewia/ksylitol do osłodzenia (ok.2 łyżki) aromat waniliowy woda/mleko jeśli potrzeba ''rozrzedzić'' ciasto Masa I: Masło orzechowe Masa II: Dżem bez cukru/niskosłodzony Wierzch: Krem czekoladowy z daktyli (5daktyli podgrzewać z kakao w kilku łyżkach wody aż zrobi się [...]
[...] granata - 100 g Nadzienie: - gotowana pierś z kurczaka - 200 g - gotowane udko z kurczaka - 150 g - gotowana marchewka - 150 g - gotowana pietruszka - 50 g Przygotowanie. "ciasto" Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pieprz i sól. Gdy szpinak przestygnie dodajemy dwa żółtka. W osobnej misce [...]
[...] kroimy w drobne kosteczki. Ja wrzuciłem do miski, dosypałem soli, pieprzu, przyprawy do kurczaka i odstawiłem na godzinę. 3. Podsmażamy delikatnie kurczaka 4. Kroimy ciasto na 4 równe prostokąty i układany kolejno: szpinak, kurczak, ser feta po czym zaklejamy ciasto na własny sposób. Ja specem w tym nie jestem ale wyszło w miare ok %-) 5. [...]
[...] - słodziwo - 50 g kakao Polewa: - 100 ml mleka - 2 kostki gorzkiej czekolady (u mnie z kawałkami pomarańczy) - 20 g kakao - słodziwo Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć na formę i piec w 200 stopniach przez 25-30 min. W garnczku zagrzać wodę i na nim położyć inny, wlać do niego mleko, gdy się [...]
[...] przy niektórych potrawach mącznych. Takie proporcje są optymalne - poniżej dowiecie się dlaczego. Uwaga: można ją stosować jako naturalny polepszacz, zamiast syntetyków - ciasto jest bardziej elastyczne i pulchne, podwyższa objętość pieczywa i skraca czas fermentacji ciasta drożdżowego. No i oczywiście poprawia jego wartość odżywczą. Wysoka [...]
[...] wody nasiona sezamu do posypania Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami [...]
[...] -przyprawy: sól, pieprz, zioła. Białka ubijamy z solą. Cebule i czosnek miksujemy w blenderze lub jak najdrobniej siekamy. Do białek dodajemy resztę składników. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Miksujemy. Grilla lub patelnie smarujemy odrobiną oleju lub spryskujemy PAM. Rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Porcja starcza na 2,3 placki. [...]
[...] przepołowić na pół, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 min. w zależności od wielkości batatów. 2. Wydrążyć środki, rozgnieść, dodać mąkę oraz sól i zagnieść ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić dodaj więcej mąki 3. Ciasto wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, ponacinać widelcem, piec ok. 10 min w 210 st C. 4. Na podpieczony [...]
Fit Kopiec Kreta składniki na ciasto puszka fasoli 4 jajka 20-30g kakao 30g odżywki (u mnie waniliowa) proszek do pieczenia 2 łyżeczki 300g dojrzałych bananów (waga części jadalnych) środek do ciasta 150g bananów 500-600g twaróg/ ser twarogowy - u mnie taki z wiaderka 40 g żelatyna 50-60g gorzkiej czekolady dowolne słodzidło [...]
Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 80 g mąki orkiszowej typ 700 60 g mąki żytniej typ 720 łyżeczka oliwy z oliwek 15 g świeżych drożdży szczypta cukru woda łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie: Do rondelka dodać pokruszone drożdże, szczyptę cukru, zalać około 100 ml ciepłej wody, wymieszać, dosypać około łyżkę mąki [...]
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką by cod123 /SFD/2017/1/8/c2aa97b690674b80b0363c19525d956c.jpg Składniki na ciasto: 25 g masła 75 g oleju kokosowego 75 g skrobii ziemniaczanej 25 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 25 g ksylitolu 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na środek: 400 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę kilka [...]
[...] do ostygnięcia. Po tym czasie do miski wsypujecie mąkę, sól i dodajecie kolejno drożdże, masło, jajka, erytrytol i aromat. Ja używam aromatu z Funky Flavours. Wyrabiacie ciasto, podsypując mąką do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Formujecie gładką kulę, wrzucacie do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do [...]
[...] łyżeczka soli 350 ml letniej wody Wykonanie - Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące. - Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i [...]
[...] na złoto. Dodać kapustę, przyprawy, grzyby, wodę po grzybach, sos pomidorowy i niech sobie pyrka. Ostudzić. Mieszamy suche składniki ciasta i dodajemy do nich ser. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest za suche, trudno się wyrabia, dolać wody albo mleka. Ciasto ma być w miarę jednolite i elastyczne. Dzielimy je na równe części (ja podzieliłam na 8, ale [...]
[...] użyłam żytnich) 2 łyżki -wrzątek. *suche składniki mieszamy ze sobą,dodajemy do nich wrzątek, ma nam powstać gęsta masa, mniej wiecej tak powinna się trzymać: -uzyskane ciasto wrzucamy na jakieś 10-15min do lodówki,aby stężało. I w tym czasie zajmujemy się farszem. Farsz: -szpinak -twaróg -odrobina mleka *szpinak wrzucamy na rozgrzaną suchą [...]
[...] proszek do pieczenia, mąkę, otręby, opcjonalnie kakao, opcjonalnie słodzik (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, ja dałem 10szt). Dodajemy jogurt oraz jajo i wyrabiamy na lepkie ciasto, które wykładamy do tortownicy (u mnie 18cm) wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej. Za pomocą łyżki formujemy spód tak aby kilka centymetrów masy przylegało do [...]
[...] gęstej śmietany i odstawiamy na 20 min 2. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło 3. Mieszamy rozczyn z pozostałą mąką i rozpuszczonym masłem i mlekiem i wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia 4. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę 5. Wrzucamy do garczka, dodajemy cukier i cynamon (fajnie jeśli dodamy też w laskach) i prażymy 5-10 [...]