przeglądałem wiele badan nt trądziku jego przyczyn przebiegu i czynników,które mają wpływ na jego nasilenie/przebieg.
TYLKO 10%, jak juz napisal afrok, populacji dotknietej tradzikiem nasilonym w różnym stopniu OBSERWOWALO NASILENIE TRĄDZIKU po zjedzeniu NIEKTÓRYCH PRODUKTÓW (i teraz nie wiem czy zjedli całą tabliczke czekolady czy 5 paczek ciastek/czipsów).. glownie chodzilo o czekolade,marynaty,ostre przyprawy(tak czy siak dla wszystkich niezdrowe).
ale najciekawsze teraz. zrobiono badania nt b12 i barwnikow spozywczych i slodzików. wniosek: zbyt duza ilosc b12 - wywoluje objawy tradziku, sztuczne barwniki i aspartam - wywoluja objawy tradziku.
co do zoltego sera - jest u mnie w miescie pizzeria,ktorej wlascicielka sama przyrzadza pizze. ciasto samorobka, ser swierzy i dobre pomidory-zadnego syfu tam nie ma-jestem przekonany-sam widzialem(wszystko widac jak przyrzadza szefowa pizze
). pizza najwieksza (cos kolo 50cm srednicy) pomidorowa (duuzoo sera,duuzo pyycha ciastaaa, i super sos pomidorowy z samych pomidorkow bez przypraw,i mnooostwo kalori
) jedzona ok co 3 dni nie wywoluje u mnie nowych pryszczy i innych niespodzianek.
p.s jestem ekto.dieta caly czas masowa duzo ww i tluszczy. niezaduzo
bialka. dlatego czesto pizza
dobra pizza. fat leci po aerobach. a po pizzy miecho rosnie